Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Buvusioje naftos bazėje vykdomas mokslinis eksperimentas – šalinama grunto tarša

Prieš dvejus metus į Šiaulių miesto savivaldybę kreipėsi įmonė, kuri pasiūlė užterštoje buvusios naftos bazės teritorijoje vykdyti mokslinį eksperimentą, kurio metu tikimasi sumažinti užterštumą. Suskaidyti pagrindinę taršą tikimasi iki 2024 metų.

Besibaigiant 2022 metams, baigėsi ir pirmųjų metų dirvožemio tvarkymo darbai buvusioje naftos bazėje Narduvos gatvėje. Šioje teritorijoje sovietmečiu buvo pastatytos dyzelino talpyklos, kurios galutinai išardytos tik po 2000 m. Deja, dėl prastos tuometinės eksploatacijos, aplaidumo ir abejingumo aplinkai, daug dyzelino buvo išpilta ir ant žemės. Nenuostabu, kad tarša naftos produktais šioje teritorijoje yra išlikusi ir iki šiol. Atlikus grunto tyrimus, kai kuriose vietose tarša net 35 kartus viršija leistinas normas. Karštomis ir saulėtomis dienomis jaučiamas stiprus dyzelino kvapas. Dėl taršos visa teritorija buvo apaugusi menkaverčiais augalais, primėtyta šiukšlių, priversta betoninių luitų.

2020 m. į Šiaulių savivaldybės administraciją kreipėsi aplinkosauginiais sprendimais užsiimanti įmonė “Biovala” su prašymu leisti teritorijoje vykdyti mokslinius tyrimus taikant naujausią fitoremediacijos technologiją,  tuo pačiu ir išvalyti užterštą gruntą esantį Narduvos g. teritorijoje. „Biovala“, kartu su partneriais iš Austrijos, Vokietijos, Ispanijos, Italijos, Serbijos ir Argentinos, dalyvauja Europos Sąjungos remiamame projekte „Horizontas 2020“. Projekto „Phy2Climate“ tikslas sukurti užterštų dirvožemių valymo ir švaraus biokuro gamybos sprendimą, kuris atitiktų žiedinės ekonomikos principus.

Per praeitus metus „Biovala“ atliko ne tik užterštumo tyrimus, bet ir nustatė, kad dirvožemyje labai mažai gerųjų bakterijų, taip pat trūksta maistinių medžiagų. Visą praeitą vasarą „Biovalos“ specialistai kartu su Lietuvos žemdirbystės instituto agrocheminių tyrimų centro mokslininkais vykdė šiltnamio tyrimus - ant užteršto dirvožemio, atsivežto iš buvusios naftos bazės Šiauliuose, augino specialiai atrinktas augalų rūšis.

Taip pat, suderino ir išbandė visą technologinį sprendimą, kuris skatina augalų augimą užterštoje žemėje, teršalų skaidymą bei didina dirvožemio derlingumą.

Su Šiaulių savivaldybės administracijos pagalba 2021 m. atlikti teritorijos valymo darbai. Iš teritorijos surinkti ir išvežti betoniniai luitai, surinktos šiukšlės, iškirsti krūmų sąžalynai.

Šį, 2022 m. pavasarį, teritorija buvo sufrezuota, išbertas komposto ir trąšų mišinys. Teritorijoje pasėti specialiai šiai teritorijai valyti mokslininkų sudaryti augalai ir jų mišiniai. Atskiruose laukeliuose, teritorijoje Narduvos g., iš viso augo 3 skirtingos augalų rūšys. Šie augalai atrinkti, kaip tolerantiški taršai ir ją skaido. Jie taip pat užaugina daug biomasės, kuri vėliau bus panaudota kaip biokuras.

Tyrimai buvusioje naftos bazėje tęsis iki 2024 metų. „Biovalos“ specialistai teigia, kad tokio laiko užteks, kad dirvožemyje būtų suskaidyta pagrindinė tarša ir pagerės bendra aplinkos ir teritorijos kokybė. Bus atkurti dirvožemio mikroorganizmai bei galėtų augti įvairesnės augalų rūšis, šitaip gerinant bendrą kraštovaizdį.

Plačiau apie visą „Phy2Climate“' projektą galite sužinoti https://www.phy2climate.eu/ 

Šis projektas yra finansuojamas iš Europos Sąjungos mokslo ir inovacijų programos „Horizontas 2020“', dotacijos Nr.101006912.

MB „Biovala“ informacija ir nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis