Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

COVID-19 skaičiai Šauliuose įtampos nekelia, ruošiamasi naujai atmainai

Pandemijos skaičiai Šiauliuose vis dar mažiausi lyginant su kitais didžiaisiais miestais, tiesa atvejų skaičiaus mažėjimas jau lėtėja. Sveikatos specialistai perspėja, kad artėjant naujai koronaviruso atmainai reikėtų didesnio atsargumo, užsikrėtusiems Omikron galios ir kitokie saviizoliacijos reikalavimai.  

Spartus sergamumo Šiaulių mieste mažėjimas kiek prilėtėjo, tačiau statistikos duomenys didesnio nerimo nekelia. Savivaldybės spaudos konferencijoje konstatuota, kad pagal užsikrėtimų skaičių mūsų miestas yra COVID-19 sergamumo lentelės viduryje, situacija iš didžiųjų miestų Šiauliuose geriausia.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė informavo, kad naujų atvejų 100 tūkstančių gyventojų per dvi savaites skaičius mažėjo nuo 718 iki 704. Lietuvos vidurkis šiuo metu – 867,8 atvejo.

Šiaulių apskrityje praėjusią savaitę fiksuota10 įvežtinių COVID-19 atvejų: Egipto, Vokietijos, Ukrainos, Prancūzijos, Airijos, Austrijos, Jungtinės karalystės, Švedijos, Lenkijos, Rusijos.

Protrūkių skaičius regione lieka panašus, šiuo metu registruoti 39 protrūkiai, buvo – 67. Didesnę dalį sudaro židiniai švietimo įstaigose. Virš 50 proc. visų protrūkių – Šiaulių mieste.

Užsikrėtusių vaikų procentinė dalis dar šiek tiek augo, praėjusią savaitę vaikai sudarė 23,3 procentų visų susirgusiųjų.

„Visame pasaulyje nerimą kelia naujos COVID-19 atmaina Omikron plitimas. Kai ši atmaina pasieks Lietuvą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras yra pasiruošęs kartu su savivaldybių administracijomis atlikti tyrimus ne tik didelės, bet ir mažos rizikos sąlytį turėjusiems asmenims. Būtų organizuojamas ir operatyvus židinio tyrimas. Policijos pareigūnai griežčiau kontroliuos dėl  Omikron besiizoliuojančius asmenis. Izoliuotis turės visi, išimtys nebus taikomos vakcinuotiems ar persirgusiems gyventojams. Sutrumpinti izoliacijos termino nebus leidžiama. Sustiprintos saugumo priemonės bus taikomos asmenims, atvykstantiems iš šalių, susijusių su Pietų Afrikos Respublika“, – teigė S. Abromavičienė.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė konstatavo, kad iš viso jau yra paskiepyta 66,3 proc. šiauliečių. Praėjusią savaitę iš viso buvo paskiepyti 3496 šiauliečiai, panašiai tiek, kaip ir ankstesnę savaitę. Sustiprinamąja doze besiskiepijantys šiauliečiai sudarė didžiąją dalį, tokių buvo 2583.

Vakcinacija vykdoma visose Šiaulių miesto gydymo įstaigose, registracija skiepui telefonu 1808 arba užpildant registracijos formą koronastop.lt. puslapyje.

„Atkreipčiau dėmesį į Šiaulių miesto mero Artūro Visocko teiginį, kad pats Galimybių paso turėjimas žmonių neapsaugo. Meras rekomenduoja praėjus nustatytam terminui po skiepo pasinaudoti galimybe nemokamai atlikti antikūnų tyrimą ir išsiaiškinti, kokį imuninį atsaką turi organizmas. Jei antikūnų yra sumažėję, galbūt reikia priimti sprendimą dėl sustiprinamosios dozės“, – komentavo V. Palčiauskienė.

V. Palčiauskienė informavo, kad nuo gruodžio 1 d. mobiliame COVID-19 patikros punkte nebeatliekami profilaktiniai antigenų tyrimai, todėl paskutinėmis lapkričio dienomis patikros punkte apsilankė itin daug šiauliečių. Mobilus punktas toliau dirbs šešias dienas per savaitę, sekmadienį tyrimai nėra atliekami.

Testavimas mokyklose vyksta įprastu ritmu, vienu kartu tiriama apie 8000 mokinių.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija/Vitalis Lebedis