Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

COVID-19 skaičiams toliau augant, šiek tiek daugėja besiskiepijančiųjų

Gal grėsmingos statistikos pabūgę, o gal dėl ribojimo patekti į prekybos vietas, praėjusią savaitę gyventojai kiek aktyviau lankėsi vakcinavimo vietose. Daugėja besirenkančių ir trečiąją skiepo dozę.

Šiaulių miesto spaudos konferencijoje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė pateikė naujausią susirgimų informaciją. Vertinant naujų atvejų skaičių 100 tūkstančių gyventojų, Šiauliai įsitaisė trečioje vietoje ir nuo antrosios atsilieka vos keliomis dešimtimis. Lietuvos vidurkis  šiuo metu yra – 1 314 atvejai, tuo tarpu Šiauliuose šis rodiklis per savaitę pakilo nuo 1 699 iki 1 839,3.  Situacija aplinkinėse savivaldybėse kiek geresnė, tačiau irgi prastėjanti.

Šiaulių regione užfiksuoti 5 įvežtiniai atvejai, iš Norvegijos, Baltarusijos, Gruzijos, Čekijos ir Vokietijos.

Šiaulių regione ligos protrūkių skaičius taip pat auga – registruoti 157 aktyvūs ligos protrūkiai  (praėjusią savaitę – 138). Dominuoja protrūkiai švietimo įstaigose – beveik 74 proc. Sudėtingesnė situacija praėjusią savaitę buvo susiklosčiusi vienoje Šiaulių progimnazijoje, švietimo įtaigoje dėl COVID-19 išplitimo kiek ankščiau teko paskelbti rudens atostogas. Sveikatos priežiūros įstaigose kilo 5 protrūkiai. Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriuje ir Psichiatrijos klinikoje, Akmenės ir Joniškio ligoninių Slaugos skyriuose. Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre fiksuotas skaitlingesnis protrūkis, šioje įstaigoje sergančiųjų skaičius pasiekė 5 dešimtis, serga ir pacientai ir personalas. Gera žinia, kad daugelis serga lengvai yra ir besimptomių atvejų.

Pasak Simonos Abromavičienės, neramina faktai, rodantys žmonių nesupratingumą. Paaiškėjo, kad dalis artimą kontaktą turėjusių gyventojų, kurie darosi PGR testus, laukdami atsakymų vyksta į darbą, lankosi parduotuvėse ir sėkmingai platina virusą.

„Kai registruojatės testui, primigtinai prašome likti namuose, kol bus gautas atsakymas. Tik patvirtinus, kad užsikrėtimo nėra, galima grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Virusas labai sparčiai plinta ir yra sunkiai valdomas, todėl reikėtų didesnės atsakomybės už savo veiksmus“,  – sakė NVSC Šiaulių departamento vadovė.

 Epidemiologai ragina asmenis, kuriems buvo nustatytas susirgimas, pildyti atvejo anketą internetu https://atvejis.nvsc.lt/ tai labai pagreitintų epidemiologinį tyrimą. Visi epidemiologinės situacijos tyrimo procesai vyktų greičiau, sveikatos specialistams būtų lengviau atlikti savo užduotis. Operatyviai reaguojant būtų galima efektyviau pristabdyti ligos plitimą.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė patvirtino, kad ligoninė šiuo metu turi pasiruošusi 132 lovas COVID-19 pacientams skyriuose ir 29 vietas reanimacijoje.  

Sekmadienio duomenimis infekciniuose skyriuose buvo gydomi 92 pacientai (27 iš jų vakcinuoti), reanimacijoje šiuo metu yra 20 pacientų (3 vakcinuoti). Du reanimuojami pacientai yra kritinės būklės, 8 taikoma vazopresorių terapija, 14 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, trims taikoma didelės tėkmės deguonies terapija. Per savaitgalį nuo COVID-19 ligoninėje mirė 3 žmonės, jų amžius 58-86 metai, nei vienas jų nebuvo vakcinuotas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi jau net 7 COVID-19 liga sergantys vaikai. Penki vaikai paguldyti vien praėjusią savaitę. Taip pat gydomos trys moterys po gimdymo ir dvi nėščiosios.

Regiono ligoninėse yra paruoštos 325 „kovidinės“ lovos, 75 proc. jų yra jau užpildytos.  Iš 40 reanimacinių lovų, užpildyta 60 proc.

Ligoninė vis dar yra apribojusi didžiąsias chirurgines operacijas, kitos paslaugos teikiamos įprastai.

Ligoninėje, savaitgalio duomenimis, serga 11 darbuotojų. Pasak ligoninės vadovės, nuolat trūksta įvairaus profilio darbuotojų, tad įstaiga mielai įdarbintų norinčius ir galinčius dirbti.

 Viktorija Palčiauskienė, Sveikatos skyriaus vedėja, spaudos konferencijoje informavo, kad paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 62,6 procento.

Praėjusią savaitę skiepijimo tempas šiek tiek greitėjo, buvo paskiepyta apie 1800 asmenų (savaitę prieš – 1600 ), tarp jų 1500 šiauliečių. Aktyviau gyventojai skiepijosi pirma doze, paskiepyti 923 asmenys, (prieš savaitę buvo 743). Antrąja doze pasiskiepijusių sumažėjo iki 369 (savaitę prieš – 503 asmenys), padaugėjo trečiąja doze pasiskiepijusių šiauliečių, nuo 324 iki 521.

„Kaip matome iš Respublikinės Šiaulių ligoninės pateiktų skaičių, didžioji dalis sunkiai sergančių ir mirusių asmenų yra nepasiskiepiję, todėl savo vakcinai kviečiu registruotis telefonu 1808 arba artimieji gal užpildyti registracijos formą koronastop.lt. puslapyje. Eilių nėra, galima rinktis bet kurią ES patvirtintą vakciną.

Ši savaitė yra paskutinė Vakcinavimo centrui, nuo kitos savaitės skiepijimas vyks tik sveikatos priežiūros įstaigose, klinikose, šeimos gydytojų centruose. Be registracijos šią savaitę galima pasiskiepyti Šiaulių centro poliklinikoje ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Pasiskiepyti galima „Gintarinėje“ vaistinėje prie Centrinio turgaus, „Rezus“ laboratorijoje (Gumbinės g. 33C).

Šiaulių mobiliame patikros punkte per praėjusią savaitę atlikta daugiau nei 4800 tyrimų. Beveik pusė tyrimų atliekama simptomų turintiems, kita pusė – profilaktiškai sveikatą besitikrinantiems. PGR testų teigiamų atsakymų dalis praėjusią savaitę pakilo nuo 36,4 iki 43 procentų.

Miesto mokyklose vieno testavimo metu yra ištiriama apie 10 tūkst. vaikų. Antigeno testais per savaitę nustatyti 86 ligos atvejai.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija