Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Koks likimas laukia Zubovų rūmų?

Šiaulių miesto savivaldybė ir Vilniaus universitetas (VU) tęsia diskusijas dėl Zubovų rūmų likimo. VU valdomas pastatas kol kas stovi tuščias, tiesa, aukštoji mokykla sureagavo į Savivaldybės prašymą sutvarkyti labiausiai pažeistas ir yrančias pastato vietas.

Grafų rūmams reikia remonto

Šiaulių visuomenei vieningai sutariant, kad vienas gražiausių miesto statinių turėtų tarnauti visuomenės reikmėms, grafų Zubovų rūmai iki šiol yra valstybės turtas, kuris yra valdomas Vilniaus universiteto.

Miesto savivaldybė iki šiol buvo sulaukusi tik Vilniaus universiteto siūlymo laikinai naudotis rūmais, tačiau miesto vadovai sako, kad toks būdas netinkamas. Valdyti rūmus Šiauliai galėtų vos 10 metų, tačiau tinkamai jais naudotis, be rimtų remonto darbų, jau dabar nėra įmanoma, o iš miesto biudžeto skirti lėšas svetimo pastato remontui – problematiška.

„Turime pažymėti, kad norint įveiklinti pastatą, būtina atlikti vidaus patalpų remonto darbus, jau neminint pastato fasado remonto darbų“, – Vilniaus universitetui pranešė Administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Gražėjantis urbanistinis peizažas

Per pasitaruotuosius metus stipriai keitėsi Šiaulių miesto urbanistinis peizažas, aplinka sparčiai gražėjo ir visai šalia grafų Zubovų rūmų.

„Šiaulių miesto savivaldybė įgyvendino A. ir N. Zubovų parko (vad. Didždvariu) ir jo prieigų (S. Lukauskio gatvės) kompleksinio sutvarkymo projektą – parkas šiuo metu jau pritaikytas visuomenės poreikiams“, – situaciją aiškino Administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Šiaulių miesto valdžia teiravosi, ar Vilniaus universitetas planuoja rūmų rekonstrukciją, atlikti pastato remonto darbai sudarytų vieningą ansamblį ir galėtų būti reprezentacinė Šiaulių miesto vieta. 

Savo ruožtu Vilniaus universitetas atsakė, kad Zubovų rūmams jau paruošė tvarkybos darbų aprašą, pasirašė tvarkybos rangos sutartį ir atliko rūmų grėsmės pašalinimo darbus, taip pat paruošė fasadų tvarkybos darbų projektą.

Savivaldybę pasiekusiame Vilniaus universiteto rašte ir toliau nieko neužsimenama nei apie VU planus naudoti Zubovo rūmus studijų reikmėms, nei apie planus perduoti statinį Šiaulių miestui.

 Šiaulių miesto savivaldybės informacija/ Alaina Štreimikytė ir Vitalis Lebedis

Vitalio Lebedžio nuotr.