Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Kviečiame aktyviai dalyvauti Europos Ateities Konferencijoje!

Konferencija dėl Europos ateities yra puiki galimybė visiems Europos Sąjungos piliečiams, įskaitant ir Lietuvos piliečius, aptarti Europoje kylančius iššūkius, aktualiausius klausimus, prioritetus, visų mūsų ateitį. Tai galimybė kiekvienam pareikšti savo nuomonę Kokios Europos Sąjungos norime?

2019 m. vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose balsavo daugiau kaip 200 mln. Europos Sąjungos piliečių. Toks didelis rinkėjų aktyvumas rodo, kad piliečiai domisi ir nori aktyviai dalyvauti Europos politikos procesuose, tikisi, kad ES visapusiškai spręs dabartinius ir būsimus savo uždavinius. Gerbiant jų lūkesčius ES institucijos, kartu su valstybėmis narėmis, įsteigė Konferenciją dėl Europos ateities, kurioje piliečiai, visuomenė, ES ir šalių institucijos, kaip lygūs partneriai dalyvautų sprendžiant ES ateities klausimus. ES institucijos – Europos Parlamentas, Taryba, Europos Komisija – įsipareigojo išklausyti ES piliečius ir atsižvelgti į jų pateiktas rekomendacijas. Tikimasi, kad 2022 m. pavasarį/vasarą Konferencijoje bus pateiktos išvados ir gairės dėl Europos ateities.

Diskusijos dėl Europos ateities ypač aktualios dabar, kuomet vis dar vyksta kova su pandemija, planuojamas atsigavimas ir mūsų gyvenimas po jos. Įvairūs kylantys iššūkiai verčia europiečius apmąstyti, kokia bus Europos ateitis. Šių metų gegužės 9 d. visoje ES prasidėjusi Konferencija dėl Europos ateities yra puiki galimybė išgirsti piliečių nuomonę apie ES ateitį, įtraukti juos į sprendimų priėmimo procesą bei kurti bendrą ateitį kartu. Būtent piliečiai yra Konferencijos dėmesio centre – joje vykstančios diskusijos kyla iš piliečių, jos skirtos piliečiams ir yra apie piliečiams rūpimus klausimus. Tarp aktualiausių Konferencijos temų išskiriamas ekonomikos atsigavimas po pandemijos, skaitmeninė transformacija, klimato kaita, demografiniai iššūkiai. Mūsų tikslas - kad žinia apie vykstančią Konferenciją pasiektų kuo daugiau Lietuvos piliečių ir jiems būtų sudaryta galimybė pasidalinti savo idėjomis ir prisidėti prie Europos ateities kūrimo.

Konferencijoje gali dalyvauti tiek organizacijos (nacionalinės, savivaldos, nevyriausybinės), tiek ir atskiri piliečiai. Šioje nuorodoje  https://futureu.europa.eu/?locale=lt galima pasirinkti vieną iš daugelio nurodytų temų (ekonomika, sveikata, socialinis teisingumas, klimato kaita, užsienio politika ir saugumas, demokratija, migracija, švietimas, teisinė valstybė ir kt.) ir išsakyti savo nuomonę. Pateiktos idėjos ir siūlymai bus renkami, analizuojami ir skelbiami platformoje visos Konferencijos metu. Konferencijos tikslas – išsakytas idėjas paversti konkrečiomis rekomendacijomis dėl tolesnių ES veiksmų.

 

Pagrindinis Konferencijos įrankis –  skaitmeninė daugiakalbė platforma, kurioje kiekvienas ES pilietis gali dalyvauti diskusijoje, dalintis savo idėjomis, reitinguoti jam priimtiniausias idėjas, organizuoti diskusijas bet kuria iš 24-ių oficialių ES kalbų. Platformoje paskelbtos idėjos taps pagrindu tolimesnėms diskusijoms apie Europos ateitį. Lietuvos piliečių aktyvus įsitraukimas į šias diskusijas yra labai svarbus - turime užtikrinti tinkamą jų idėjų atspindėjimą bendroje Europos ateities vizijoje.

 

Esame dėkingi už bendradarbiavimą kuriant Lietuvos ir Europos ateitį kartu!

 Užsienio reikalų ministerijos informacija