Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Laisvės siekis stiprės šiauliečių širdyse

Lapkričio 29 d., paskelbtas Šiaulių miesto savivaldybės surengto paminklo „Tautos Laisvė“ idėjos ir projekto konkurso Vertinimo komisijos sprendimas– konkursą laimėjo projektas „Laisvės siekis“. Vertinimo komisijai pristatyti du darbai, kurių devizai LAISVĖS SIEKIS 2222222 ir LAISVĖS OBELISKAS 2022022.

Paminklo „Tautos Laisvė“ idėjos ir projekto paieškos užtruko penkerius metus, prireikė trijų konkursų, kol pagaliau buvo rastas sprendimas ir išrinktas projektas, kuris bus įgyvendintas reprezentacinėje Šiaulių miesto Prisikėlimo aikštėje.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė žinomi savo srities specialistai: pirmininkas architektas Audrys Karalius, nariai – skulptorius prof. Gediminas Karalius, skulptorius Algirdas Bosas, architektai doc. Saulius Pamerneckis ir Vytenis Rudokas, Šiaulių miesto vyriausioji architektė Vilija Vaičekauskienė. Recenzentai – skulptorius Algirdas Kuzma ir  architektė Giedrė Mendoza Herrera, Artūras Preikšaitis.

Sutarta, kad paminklai atitinka konkurso sąlygų reikalavimus, techniškai įgyvendinami ir harmoningai užbaigia aikštės ansamblį. Komisija aptarė, kad LAISVĖS SIEKIS 2222222  atliepia šiandienos estetikai ir šiuolaikinėms išraiškos priemonėms, atrodo lengvesnis ir jaunatviškesnis.  Lietuvos istorijos raida pateikiama kaip erdvinis modelis. Smailios piramidės forma susišaukia su Šiaulių katedros bokšto smaile. Išlaikoma stiliaus vienovė bei lakoniška meninė kalba. Minimalistinė forma palieka erdvės individualiems pamąstymams.  Neapsunkinama informacijos pertekliumi. Derinamos dvi medžiagos - betonas ir nerūdijantis plienas, išnaudojamos plieno savybės. Meninės priemonės yra valdomos ir prasmingai panaudotos.

Vertinimo komisijos pirmininkas architektas Audrys Karalius pažymėjo, kad konkurso sąlygos buvo labai „diktatūriškos“, nurodant beveik visus parametrus, nepaliekant vietos kūrybai, tačiau liko patenkintas įdomiu  ir kūrybingu sprendiniu.

Konkurso darbai bus eksponuojami Šiaulių dailės galerijoje.

Daugiau informacijos

Laima Indrašaitė-Lamauskienė

UAB „ŽALIA LINIJA“

Tel. +370 686 06313

El. paštas www.zalialinija.lt 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis