Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Maltiečiai kviečia į labdaros akciją „Maltiečių sriuba“ 2022

Kalėdos ant slenksčio. Ieškome dovanų kitiems ir, tikriausiai, patys jų laukiame. Tačiau Šiaulių maltiečių grupės savanoriai labiausiai jų laukia ne sau, o vienišiems seneliams. Todėl ir šiais metais, jau 17-ą kartą, Šiauliuose rengiama „Maltiečių sriuba“ akcija. Ji vyks gruodžio 10 d., šeštadienį, nuo 12 val. prekybos ir laisvalaikio centre „Tilžė“: salėje prie fontano ir lauke prie pagrindinio įėjimo.

Per 17-a metų „Maltiečių sriuba“ Lietuvoje tapo viena svarbiausių maltiečių bendruomenės vertybių greta kitų dviejų, kurias beveik tūkstantį metų puoselėjo Maltos Ordinas. Tai - tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems. Todėl maistas yra šventinamas. Tikimasi, kad ir šiais metais tai padarys vyskupas Eugenijus Bartulis.

„Maltiečių sriuba“ - ne tik maistas. Tai kvietimas bendruomenėms bent vieną dieną per metus, prieš šventas Kalėdas, pabūti maltiečiais – kartu su laimingaisiais ir nelaimėliais suvalgyti dubenėlį karštos sriubos ir paaukoti tiems, kurie be gerų žmonių pagalbos neišsiverčia.

Pirmąją maltiečių sriubos samtį tradiciškai įpila žmonių išrinktas bendruomenės vadovas. Šiauliuose jau keletą metų šią misiją atlieka miesto meras Artūras Visockas.

 

„Maltiečių sriuba“ akcijai Šiauliuose visada rengiamas didelis koncertas. Šiais metais tai bus muzikinis „Laiškas vienišam seneliui“. Koncerto metu skambės senos geros dainos, kurias atliks Aušra Lupeikytė, Vita Rusaitytė ir Genutė Pulkienė. Aurelija Čižauskaitė ir Arijus Ivaškevičius atliks keletą Editos Piaf , Džo Daseno, Elvio Preslio ir Elos Fidžerald dainų. Skambės Živilės Gedvilaitės, Armino Stočkaus bei „Juventos“ progimnazijos moksleivių auksiniai balsai. Koncertuos Sauliaus Sondeckio Pramoginės muzikos grupė, Pučiamųjų orkestras ir vokalistė Adriana Balsytė, šoks Vaikų ir jaunimo šokių kolektyvas „Šėltinis“.

Be muzikinio „Laiško vienišam seneliui“, bus ir pačių tikriausių laiškų. Trijų miesto gimnazijų ir trijų progimnazijų moksleiviai stropiai piešia atvirukus, kuria tekstus kiekvienam iš 130 adresatų asmeniškai. Visi šie atvirukai su kukliomis, šiltomis dovanėlėmis iki švenčių pasieks Maltiečių senelių namus Viekšnaliuose, Globos namus Rėkyvoje ir maltiečių globotinius Šiaulių mieste. Dovanų maišelyje senoliai ras ne tik jiems užrašytą atviruką, bet ir megztas vilnones kojines ( ateina laikas, kai visada šąla kojos) bei kalėdaitį Kūčioms. Dovanos bus pakuojamos prie fontano, kur viso koncerto metu veiks Senelių paštas ir Mezgėjų virbalais manufaktūra.

Kad 130 senelių gautų šias mielas dovanėles, labai pasistengė „Juventos“, Medelyno, Rėkyvos progimnazijų, Didždvario, Stasio Šalakauskio gimnazijų ir Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, Katedros vaikų dienos centro bei Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenės.

Sriubų miestelyje prie centrinio įėjimo į „Tilžę“ bus patiektos net 5 skaniausios sriubos.

Jas ir šiemet virė Medelyno progimnazijos, Stasio Šalkauskio gimnazijos, prekybos tinklo „Norfa“ ir moterų žolės riedulio klubo „Ginstrekte“ savanoriai.

 Šios akcijos staigmena ir sensacija – pagal septyniolikto amžiaus receptą išvirta „Sparnuotųjų husarų“ sriuba. Receptą istoriniuose šaltiniuose aptiko įžymusis šiaulietis Vilius Puronas, o sriubą išvirė populiarių televizijos ir radijo laidų „Pasaulio puodai“ autorius bei vedėjas Vytaras Radzevičius.

Akcijos mecenatas – „Norfos“ labdaros ir paramos fondas.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis