Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Savivaldybė iš kiekvieno teikėjo reikalauja kokybės ir atsakomybės

Žiniasklaidos priemonėms skelbiant, kad Savivaldybė, neva delsia atsiskaityti su Prisikėlimo aikštėje senuosius medžius prižiūrinčia bendrove UAB „Arbotrita ir Ko“, teikiame viešą situacijos paaiškinimą.

Savivaldybė gali ir privalo mokėti tik už tas paslaugas, kurios atliktos tinkamai. Šiuo atveju kilo abejonės dėl mulčo po 2 ąžuolais kokybės (vizualiai buvo supelijęs, matėsi priemaišų, kurių neturėtų būti), todėl buvo atliktas mulčo tyrimas po visais medžiais. Tyrimas parodė, kad po 2 ąžuolais papilto mulčo sudėtis ir kitos savybės (pvz., pH, mikroorganizmų sudėtis ir kiekiai) buvo prastesni ir gerokai skyrėsi nuo mulčo po kitais 2 ąžuolais ir 2 klevais. Dėl šios priežasties buvo sustabdytas mokėjimas. Savivaldybė neturi teisės mokėti už paslaugas, jei kyla abejonės dėl paslaugų atlikimo kokybės, iki bus išsiaiškinta kitaip.  

Gavę mulčo tyrimo atsakymus, kreipėmės į paslaugą atlikusią įmonę, tačiau įmonė nesiekė išspręsti situacijos šalių susitarimu ir nurodė bendrauti per advokatą. Su advokatu buvo pasiektas dalinis problemos sprendimas, t.y. iš paslaugų išskaičiuota ta dalis dėl kurių pretenzijų neturėjome ir dalis, kurios negalime priimti. Neginčijamos paslaugos apimties dalimi, su įmone buvo atsiskaityta 2021 metais.

Mulčo tyrimai buvo atlikti Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Agrobiologijos 2 laboratorijoje, kurios specialistai turi tam reikalingą kvalifikaciją ir išsilavinimą.

Mūsų pagrindinis tikslas – kad suteiktos paslaugos tikrai pagerintų aikštės medžių augimo sąlygas. Jeigu yra įtarimų, kad po 2 ąžuolais papiltas mulčas turi medžių puvinį sukeliančių grybų užkratą arba jo pH yra gerokai mažesnis, nei įprastai ąžuolų augavietėms ir gali neigiamai paveikti medžius, to tikrai negalime leisti ir stengiamės būtent tai išsiaiškinti. Įmonė negalėjo pateikti jokių mulčo gamybos, saugumo, kokybės įrodymų. Siekiant išsklaidyti abejones, buvo nuspręsta sulaukti pavasario, pamatyti, kaip medžiai bus sureagavę į atliktas priemones, vietoje dar kartą apžiūrėti mulčą. Taip pat, įmonė išsakė norą atlikti dar vieną ekspertizę. Pritarėme tokiam įmonės žingsniui, nes tiek gamintojas yra atsakingas už savo gaminio saugumą, tiek mums svarbu, kad siekiant pagerinti medžių augimo sąlygas, jiems nebūtų pakenkta.

Išsklaidžius visas kilusias abejones, su įmone bus pilnai atsiskaityta.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija