Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių meras priėmė NATO oro policijos misiją sustiprinusios Danijos ambasadorių

Reaguojant į Rusijos keliamą įtampą, prie Šiauliuose NATO oro policijos misiją atliekančių Lenkijos pajėgų jungiasi Danijos kontingentas. Šiandien vyko simbolinė misijos papildymo ceremonija, kurioje dalyvavo ne tik Lietuvos kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos vadovai, bet ir Danijos ambasadorius bei Lietuvos Prezidentas. Po ceremonijos Danijos ambasados ir NATO atstovus Šiaulių savivaldybėje priėmė miesto meras Artūras Visockas.

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vyko ceremoniją, kurios metu prie NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių Lenkijos karinių oro pajėgų prisijungė dar vienos užsienio šalies atstovai. Į pagalbą nuo 2021 metų gruodžio mėnesio misiją perėmusiems lenkams atėjo  Danijos Karalystės karinių oro pajėgų junginys su keturiais naikintuvais F-16. 

Danijos Karalystės karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvaus jau aštuntą kartą. Sustiprinančią danų pamainą sudaro apie 80 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

NATO, šiuo atveju ir Danijos, parama yra labai lauktas žingsnis šiuo tarptautinės įtampos laikotarpiu, tad ir NATO oro policijos misijos pastiprinimo ceremonijoje dalyvavo itin garbūs svečiai: Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Danijos Karalystės ambasadorius Hansas Braskas, NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas Peteris Nielsenas, Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas plk. Dainius Guzas, kiti svarbūs asmenys. Atvykusius Danijos karalystės karius pasveikinęs Šiaulių meras Artūras Visockas, junginio vadui įteikė simbolinę dovanėlę su miesto simbolika.

Po ceremonijos Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, Šiaulių meras Artūras Visockas miesto savivaldybėje priėmė Danijos Karalystės ambasadorių ir NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadą. Hansui Braskui ir Peteriui Nielsenui buvo pristatytas Šiaulių miesto ekonominis potencialas, investavimo galimybės, 2021 metais vykdyti bei nauji planuojami projektai, numatoma karinės infrastruktūros plėtra, užsienio kariams mieste sudaromos sąlygos.

Kalbėta ir apie sudėtingą situaciją prie Rusijos ir Baltarusijos sienų, NATO ir Danijos atstovams padėkota už papildomo stabilumo užtikrinimą. Danijos ambasadorius atvežė merui dovanų knygą, skirtą Danijos-Lietuvos diplomatinių santykių 100-mečiui ir taip pat priminė, kad 1929 m. Šiauliuose buvo atidarytas Danijos Garbės konsulatas. Ambasadorius knygos dedikacijoje parašė: Dear Mayor Visockas, On 17 January 1929 Denmark established a Honorary Consulate in Šiauliai because the city was so strong in the industrial field. Again, today it is the strong industrial city and we need to exploit the possibilities of stronger Danish-Lithuanian relations. We will come back!

Vėliau Meras Artūras Visockas susitiko su Prezidentu Gitanu Nausėda, kartu aptartos Lietuvos ir regiono aktualijos.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 14 šalių partnerių. Lenkijos Respublikos kartu su Danijos Karalystės pajėgomis yra 58-oji misija nuo jos vykdymo pradžios 2004 m. Atsiųsti į Lietuvą oro policijos misijos pastiprinimą NATO sąjungininkai priėmė Rusijai toliau didinant įtampą prie Ukrainos sienų ir atsižvelgiant į poreikį sustiprinti rytinių NATO sąjungininkių – Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos ir Bulgarijos – saugumą bei siekiant atgrasyti grėsmes. NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse trečiadienį sustiprino ir Estijoje dislokuoti JAV naikintuvai F-15.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis/Šiaulių miesto savivaldybės ir Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos