Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose gyvena Lietuvos „mikliausių“ rankų savininkė Viltė

Šiandien Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriuje lankėsi unikali mergina - Viltė Klioštoraitytė. Šiaulietė Viltė Klioštoraitytė prieš porą metų susidomėjo Rubiko kubu, kadangi reikėjo susirasti prasmingos veiklos karantino laikotarpiu, nors tuo metu jai teko baiginėti muzikos mokyklą, kurioje grojo fleita.

Šiaulių Romuvos gimnazijos II klasės mokinė papasakojo, kaip pasitelkusi internetą ji pradėjo mokytis formulių ir sudėliojo pirmuosius Rubiko kubus. Pasirodo, kad Lietuvoje ir Europoje yra labai sudėtinga įsigyti profesionalius Rubiko kubus, nes juos kaip ir kitą sportinį inventorių, reikia sutepti ir jie greitai sudyla nuo nuostabiai miklių pirštų darbo. Viltė pademonstravo savo Rubiko kubų kolekciją, paaiškino kokiu principu vyksta varžybos, nuo ko ji pradeda dėti kiekvieną kubą ir parodė kaip mikliai geba sudėti įvairiausius Rubiko kubus.

Atlaisvėjus karantino ribojimams Viltė su didžiuliu nekantrumu laukė, kol galės sudalyvauti Rubiko kubo varžybose, ir ne veltui, nes šiuo metu Viltė yra reitinguojama 1 numeriu ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, nes ji šiuo metu standartinį Rubiko kubą (3x3) sudėlioja vos per 7-8 sekundes! Viltę atlydėjusi mama Jūratė Klioštoraitienė neslėpė susižavėjimo savo dukros miklumu, pati sakėsi nei karto nesudėliojo Rubiko kubo, o savo laisvalaikį planuojanti pagal vaikų varžybas (Viltės brolis sėkmingai žaidžia Krepšinio akademijoje "Saulė", o Viltė jau nuo 3 klasės lanko lengvąją atletiką). 

Saulės miesto pažiba dalyvauja tarptautiniuose Rubiko kubo turnyruose užsienyje - varžėsi Lenkijoje, Latvijoje, kur turėjo galimybę lenktyniauti ir įsiamžinti su greičiausia Europoje prancūze Juliette Sebastien. Taip susipažino su pasaulio rekordininku Tymon Kolasinski iš Lenkijos.

Nuotraukoje Viltė su Tymon Kolasinski, o kitoje su prancūze Juliette Sebastien.

Šiuo metu Viltė Europos moterų šimtuke užima kuklią 81 poziciją, tačiau ji intensyviai treniruojasi ir ketina pakilti į aukštesnes pozicijas. Viltė šiuo metu moka sudėti Rubiko kubą viena ranka - kaire ranka, nors yra dešiniarankė.

Sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas įteikė Viltei Klioštoraitytei unikalius Šiaulių miesto marškinėlius, su kuriais ji galėtų ir toliau taip sėkmingai reprezentuoti savo miestą. Viltė atvyko su mama Jūrate Klioštoraitiene ir pademonstravo savo Rubiko kubų kolekciją, paaiškino kokiu principu vyksta varžybos, nuo ko ji pradeda dėti kiekvieną kubą ir parodė kaip mikliai geba sudėti įvairiausius Rubiko kubus.

Rubiko kubą 1970 metais išrado ir sukūrė vengras Ernė Rubikas. Ernė Rubikas, kurį giria arba kaltina, priklausomai nuo to, kaip žmonėms sekasi įveikti Rubiko kubą, gimęs 1944 m. Liepos 13 d. Budapešte, Vengrijoje, surinkęs savyje skirtingus tėvų talentus - jo tėtis buvo inžinierius, kuris projektavo sklandytuvus, o jo mama buvo menininkė ir poetė, jis tapo skulptoriumi ir architektu.

Fokusuodamasis ties erdvės samprata, Ernė Rubikas praleido laisvą laiką dirbdamas Budapešto Taikomosios dailės ir dizaino akademijos profesoriumi, projektuodamas galvosūkius, kurie atvertų jo studentų protus naujiems mąstymo būdams apie trimatę geometriją.

1974 m. pavasarį savo 30-ojo gimtadienio proga Ernė Rubikas sukūrė nedidelį kubą, kurio kiekviena pusė buvo pagaminta iš kilnojamų kvadratų. 1974 m. rudenį jis su draugais sukūrė pirmąjį savo idėjos medinį modelį.

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas