Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Kalėdinės žaliaskarės šildo ir po švenčių

2022 m. sausio pradžioje Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, Šiaulių miesto savivaldybė ir AB „Šiaulių energija“ kvietė visus šiauliečius prisijungti prie eglučių surinkimo akcijos ir jų teikta šiluma džiaugtis ne tik per žiemos šventes, bet ir po jų.

Praėjus akcijai, galima pasidžiaugti, kad Šiaulių miesto gyventojai moka tinkamai pasirūpinti šia šventine puošmena, kuri iškart po švenčių, deja, bet tampa atlieka. Be abejo,  neišvengta ir tokių atvejų, kuomet nupuošti medeliai buvo atsainiai palikti daugiabučių namų kiemuose ar numesti patvoryje, tačiau, reikia pastebėti, kad tokių atvejų tikrai mažėja. Na, o atsakingai į Šiaulių miesto eglučių surinkimo stoteles pristatytų eglučių skaičiai tikrai džiuginantys.

AB „Šiaulių energija“ skaičiuoja, jog jau per dešimtus metus vykstančią eglučių surinkimo akciją iš gyventojų buvo surinkta kiek daugiau nei 2 tonos žaliaskarių. Visi medeliai virs ekologišku biokuru, kuris bus panaudotas vartotojų būstams šildyti. Pasak AB „Šiaulių energijos“ žiniasklaidos atstovės Agnės Valiulytės, iš tokio susmulkintų eglučių kiekio pagaminama maždaug 5 MWh šilumos energijos. Tai reiškia, jog, esant nešaltiems orams, bendrovė apie parą laiko gali tiekti šilumą net 150 butų!

Tuo tarpu VU Šiaulių akademijos botanikos sodas taip pat džiaugiasi sulaukęs gyventojų dėmesio. Čia atvežta net 40–50  kirstų žaliaskarių (ir jų šakų), kurios virto ekologišku mulču rododendrams ir erikiniams augalams. O taip pat buvo išgelbėta viena kukli, bet labai reikšminga, vazoninė eglutė, kurią Šiaulių miesto gyventojai į VU Šiaulių akademijos Botanikos sodą atvežė atgyti antram gyvenimui.

Akcijos rezultatai rodo, kad tinkamai išrūšiuotų atliekų skaičiai tik didėja, o tai reiškia augantį gyventojų sąmoningumą. Džiugu, kuomet mūsų atliekos ir nebereikalingi daiktai atranda naują savo paskirtį ir gali dar kartą pasitarnauti, todėl ŠRATC primena, kad net aštuoniose Šiaulių regiono didelių gabaritų surinkimo aikštelėse galite rasti ir „Daiktų kiemus“ (http://www.sratc.lt/daiktu-kiemas-2/) – tai dalijimosi daiktais iniciatyva, skatinanti žmones jiems nereikalingus, bet dar tinkamus naudoti daiktus neišmesti į atliekas, o pristatyti į specialiai įrengtas patalpas ir pasidalinti su tais, kurie stokoja ar renkasi tvaraus gyvenimo būdą ir naudoja atnaujintus naudotus daiktus. Dalijimosi daiktais paslauga – priėmimas ir išdavimas – nemokamas.

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus informacija
el. p. [email protected]