Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Savivalda susiduria su dideliu specialistų trūkumu: nyksta Europoje vertinama jaunųjų muzikų rengimo sistema

Šiaulių muzikos mokyklų ir profesionalių atlikėjų kolektyvų vadovai su Šiaulių meru aptarė daugelyje šalies savivaldybių vis gilėjančią kultūros problemą. Regionuose imta trūkti muzikos specialistų, dėl to kenčia vaikų muzikos mokyklos, menų gimnazijos ir profesionalūs meno kolektyvai. Prognozuojama, kad jau artimiausiais metais pensinio amžiaus pedagogų dalis gerokai peržengs 50 procentų ribą, su vaikais dirbančių mokytojų ir atlikėjų trūksta jau dabar.

Pasitarimą su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku inicijavusi mokytoja-ekspertė Nijolė Prascevičienė per penkis dešimtmečius išugdė didžiulį būrį jaunųjų smuiko virtuozų. Pedagogė sako, kad  viena geriausių Europoje vaikų muzikinio ugdymo sistema tiesiog nyksta akyse. Darbingo amžiaus pedagogų sparčiai mažėja, muzikos mokyklose jau dabar trūksta vadinamųjų specialybės mokytojų. Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje penki mokiniai neturi instrumento mokytojo, nes esami pedagogai nebegali prisiimti dar daugiau pamokų. Į aklavietę patenka tėvų lūkesčiai suteikti savo vaikams kryptingą meninį ugdymą. 

Muzikos mokyklas ar menų gimnazijas baigę talentingi vaikai tęsia muzikos krypties studijas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar užsienio koledžuose bei akademijose. Deja, į savo regionus jie nebegrįžta. Atlikėjų ima stigti ir profesionaliems muzikos kolektyvams. Šiaulių miesto kamerinio orkestro meno vadovas, smuiko virtuozas Vilhelmas Čepinskis įsitikinęs, kad Šiauliuose reikalingas simfoninis orkestras, tačiau jau ir dabar didesniems pasirodymams tenka kviestis muzikantus iš kitų didmiesčių ar užsienio.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, kuris yra ir Regiono plėtros tarybos pirmininkas, sako, kad specialistų trūkumo problemas savivaldybės kol kas bando spręsti savo jėgomis. Tačiau finansuoti ir medikų, ir inžinierių, ir mokytojų, ir menininkų, ir kitų reikalingų profesijų pritraukimą savivaldai būtų nebeįveikiama užduotis.

„Įsijungiant į šį procesą valstybei būtų puiki proga pademonstruoti, kad regioninė politika nėra tik tušti žodžiai. Manyčiau, kad reikalinga tam tikra skatinimo sistema, kuri leistų prisivilioti jaunus specialistus. Šiam tikslui pasiekti galėtų būti sukurtas specialus finansinis krepšelis. Dėl galimų pasiūlymų galėtume tartis ir Lietuvos savivaldybių asociacijoje. Rudeniop šį klausimą būtina pristatyti Seime, nes ilgiau laukti tiesiog nebėra galimybių“, – susitikimo metu kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

 Šiaulių merui perduotas muzikinio švietimo įstaigų ir profesionalių meno kolektyvų vadovų kreipimasis. Tarp pasirašiusių – Šiaulių miesto kamerinio orkestro meno vadovas Vilhelmas Čepinskis, Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ įkūrėjas, dabartinis Šiaulių miesto pučiamųjų instrumentų orkestro vadovas Sigitas Vaičiulionis, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ vadovas Remigijus Adomaitis.

 

Pridedamas muzikinio švietimo įstaigų ir koncertinių organizacijų raštas