Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliečiai kviečiami atrasti prancūzišką kalėdinę muziką

Gruodžio 27 d. 19 val. Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Gegužių g. 57) vyks jausminga, Senojo ir Naujojo Testamento, Psalmių ir Evangelijų tekstais, katalikų Kalėdų liturgija remiantis sukurta K. Sen-Sanso (Camille Saint-Saëns) „Kalėdų oratorija“. Bendras Panevėžio muzikinio teatro orkestro, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“, mišraus choro „Canticum novum“, Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinio choro „Atžalynas“, VDU ŠA mišraus choro „Ave Vita“ ir operos solistų koncertas žada paskleisti kalėdinį prancūziškos romantikos dvelksmą. Koncerto organizatorius Šiauliuose – Šiaulių kultūros centras. Renginys – nemokamas.

Šiauliuose pristatomo projekto idėjos autorius – Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“, sukvietęs draugaujančių įstaigų chorus, orkestrą, atlikėjus bendrai kultūrinei veiklai. Tarpinstitucinis bendradarbiavimas, dalijimasis gerąja patirtimi ir noras padovanoti klausytojams įsimintų akimirkų skatina įsilieti į bendrą veiklą ir dalytis aukšto kultūros lygio muzika. Projekto koncertą jau stebėjo Lietuvos nacionalinės filharmonijos lankytojai, taip pat dar mėgausis Pasvalio kultūros centro svečiai.

Šiauliuose gausus būrys choristų ir operos solistų koncertą pristatys iškart po šv. Kalėdų. Prancūzų kompozitoriaus K. Sen-Sanso (Camille Saint-Saëns) „Kalėdų oratorija“ – tai trumpų dešimties dalių kūrinys, sukurtas prieš daugiau nei šimtą šešiasdešimt metų, tačiau vis dar savo skambesiu skleidžiantis šventinę magiją ir klausytojus apdovanojantis jaudinančiomis emocijomis. Kūrinio žodžiai parašyti remiantis unikaliais katalikiškais liturginiais tekstais, o pastoracinė ir sodri muzika perteikia prancūzų kompozitoriaus tuometę pasaulėžiūrą į grožį ir kalėdinį tikėjimą stebuklu.

„Džiaugiuosi, kad jau keletą metų šiauliečius galiu pakviesti į chorinės muzikos kalėdinį koncertą. Šiais metais gražiausią šventinę muziką dovanos operos solistai ir net keturi chorai, o jiems diriguos profesorius Vytautas Miškinis. Jungtinis profesionalų ir mėgėjų koncertas klausytojams padovanos aukšto lygio pasirodymą ir leis iš arčiau pajausti prancūzišką kalėdinę dvasią. Didžiuojuosi, kad Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“, vadovaujamas Mindaugo Žalalio, yra aktyvus kultūrinių projektų dalyvis ir gali džiuginti muzikos gerbėjus puikiais pasirodymais“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Melodingą muziką ir lyrinius balsus klausytojams dovanos Lina Dambrauskaitė (sopranas), Ieva Juozapaitytė (mecosopranas), Vaidas Bartušas (kontraltas), Vygantas Bemovas (tenoras), Steponas Zonys (baritonas), Joana Daunytė (arfa), Rimvydas Mitkus (vargonai), Panevėžio muzikinio teatro orkestras (vad. V. Kapučinskas), berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (vad. V. Miškinis), Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“ (vad. R. Mitkus), Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“ (vad. M. Žalalis), VDU ŠA mišrus choras „Ave Vita“ (vad. K. Barisas). Choristams diriguos vienas geriausių Lietuvos dirigentų, chorvedys, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas profesorius Vytautas Miškinis.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad į koncertą reikalinga registracija. Užsiregistruoti į renginį galima Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt) arba renginio vietoje. Patekimas į Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia galimas tik turint galiojantį galimybių pasą.

 

Informaciją teikia Mėgėjų meno skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkė Aušra Brijūnienė, tel. +370 615 83 983, e. p. .

Kultūros skyriaus vyr. specialistė Žydronė Tamutienė