Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių miesto gatvių priežiūra žiemos metu

2021/2022 metų žiemos laikotarpiu prižiūrimos 323 gatvės, kurių bendras ilgis 267 km. Šiaulių miesto gatvių priežiūra žiemos metu vykdoma taikant 4 priežiūros lygius. Priežiūros lygiai nustatomi atsižvelgiant į gatvės eismo intensyvumą, visuomeninio transporto maršrutus, pagrindines miesto institucijas (darželiai, mokyklos, ligoninės ir kt.) bei numatytą finansavimą.

Priežiūros lygiai :

 

Aukštas priežiūros lygis (I): Architektų, Pramonės, Serbentų, Tilžės, Vilniaus, Žemaitės gatvės. Bendras gatvių ilgis 30 km.

Žiemos sezono metu visą parą geros eismo sąlygos. Pagal šį priežiūros lygį prižiūrimos gatvės sningant ir/arba pustant yra nuolat valomos ir esant poreikiui barstomos „šlapia druska“, o po lietaus ar lijundros apledėjus gatvės dangai yra barstomos „šlapia druska“. Pilnai nuvalytos ir pabarstytos jos turi būti praėjus ne daugiau kaip 5 val. nuo to laiko, kai nustoja snigti, baigiasi lijundra. Eismas negali nutrūkti dėl ypač sudėtingų meteorologinių sąlygų*. Esant normalioms oro sąlygoms, ant dangos negali būti nei puraus, nei prispausto sniego sluoksnio.

 

Vidutinis priežiūros lygis (II): tokio lygio gatvių Šiaulių mieste yra 50, pvz. Bačiūnų, Baltų, Ežero, Gegužių, J. Basanavičiaus, Lyros, A. J. Greimo, Panevėžio, Radviliškio, S. Dariaus ir S. Girėno gatvės. Bendras gatvių ilgis 92 km.

Geros eismo sąlygos nuo 5 iki 24 val., tačiau galimas trumpalaikis (iki 2 val.) eismo nutrūkimas esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms. Pagal šį priežiūros lygį prižiūrimos gatvės sningant ir/arba pustant yra nuolat valomos ir esant poreikiui barstomos „šlapia druska“, o po lietaus ar lijundros apledėjus gatvės dangai yra barstomos „šlapia druska“. Pilnai nuvalytos ir pabarstytos jos turi būti praėjus ne daugiau kaip 6 val. nuo to laiko, kai nustoja snigti, baigiasi lijundra. Esant normalioms oro sąlygoms, ant dangos gali būti iki 3 cm puraus ar iki 1 cm prispausto sniego sluoksnio.

 

Pakankamas priežiūros lygis (III): tokio lygio gatvių Šiaulių mieste yra 69, bendras gatvių ilgis 52 km.

Gatvės pravažiuojamos (užtikrinamas pravažiuojamumas) nuo 6 iki 22 val., tačiau galimas trumpalaikis (iki 4 val.) eismo nutrūkimas esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms. Pagal šį priežiūros lygį prižiūrimos gatvės sningant ir/arba pustant yra valomos ir esant poreikiui barstomos („šlapia druska“ arba frikcinių medžiagų ir chloridų mišiniu), o po lietaus ar lijundros apledėjus gatvės dangai yra barstomos („šlapia druska“ arba frikcinių medžiagų ir chloridų mišiniu). Pilnai nuvalytos ir pabarstytos jos turi būti praėjus ne daugiau kaip 8 val. nuo to laiko, kai nustoja snigti, baigiasi lijundra. Esant normalioms oro sąlygoms, ant dangos gali būti iki 5 cm puraus ar iki 3 cm prispausto sniego sluoksnio.

 

Žemas priežiūros lygis (IV)2021/2022 metais tokio lygio gatvių Šiaulių mieste yra 198, bendras gatvių ilgis 93 km.

Gatvės pravažiuojamos (užtikrinamas pravažiuojamumas). Pagal šį priežiūros lygį sningant ir/arba pustant yra valomas sniegas, tačiau gatvės nėra barstomos. Gatvės barstomos tik po lijundros arba plikšalos per 5 val., baigus darbus aukštesnio priežiūros lygio ir svarbos gatvėse. Pravažiuojamumas turi būti užtikrinamas praėjus ne daugiau kaip 10 val. nuo to laiko, kai nustoja snigti. Galimas ilgalaikis (iki 24 val.) eismo nutrūkimas esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms. Esant normalioms oro sąlygoms, ant dangos gali būti iki 15 cm puraus ar iki 8 cm prispausto sniego sluoksnio.

 

Informacija apie konkrečias gatves, jų lygius: http://atviri.siauliai.lt/tema/miesto-tvarkymas/gatviu-prieziura/

 

Jei sąraše neradote savo gatvės, taip gali būti dėl: 1) retai apgyvendinta, 2) įvertinus gatvės sąlygas, itin sunku prižiūrėti, bet paslauga užtikrinama gretimose gatvėse, 3) gatvė privati.

Esant pagrįstoms aplinkybėms, gali būti įtraukiamos naujos gatvės, keistis priežiūros lygiai.

 

Šiaulių miesto gatvių, šaligatvių tvarkymo paslaugas teikianti įmonė sudarė galimybę stebėti jų mechanizuotą valymą tiesiogiai https://www.siauliai.lt/list/view/gatviu-prieziura

 

Atkreipiame dėmesį, kad 22 gatvėse (43 gatvių atkarpose) yra nustatytos švaros dienos. Švaros dienų tikslas yra iš anksto informuoti gyventojus apie draudimo stovėti laiką tam tikrose teritorijose, todėl prašome gyventojų laikytis švaros dienų reikalavimų dėl jų pačių saugumo ir patogumo. Jei transporto priemonės nebus patrauktos, ar patrauktos ne visos, gali tapti neįmanoma nuvalyti gatvės ar atkarpos, arba bus nuvalytos nevisos atkarpos.

Informacija apie švaros dienų gatves ir jų atkarpas: https://www.siauliai.lt/list/view/gatviu-prieziura

 

*Gatvių priežiūrai itin svarbios ir meteorologinės sąlygos, kurios apibūdinamos:

  1. Normalios meteorologinės sąlygos susidaro tada, jeigu ilgiau kaip 24 val. nėra kritulių ir (ar) nesusidaro plikledis.
  2. Ypač sudėtingos meteorologinės sąlygos susidaro tada, kai:

– sninga ilgiau kaip 6 valandas ir/arba pusto;

– ilgiau kaip 24 val., tačiau su pertraukomis, sninga ir/arba pusto;

– įšalusi gatvės danga po lietaus apledėja, esti lijundra;

– per parą gatvės danga apledėja daugiau kaip 2 kartus;

– oro temperatūra per dieną nepakyla aukščiau, kaip –8°C.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Nuotrauka Vitalio Lebedžio