Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių miesto socialinių paslaugų centrui sukako 20 metų

Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centras, teikiantis bendrąsias ir specialiąsias socialines paslaugas savivaldybės gyventojams, mini 20-ties metų veiklos sukaktį. 2001 m. balandžio mėn. 1 dieną veiklą parėjęs Socialinių paslaugų centras yra viena didžiausių socialines paslaugas teikiančių įstaigų Šiaulių mieste.

Įstaigos kolektyvą ir Centro vadovę Vidą Šalnienę ta proga pasveikino Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Elijošius, administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius ir Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Ramutė Pilypienė.

„Prisimenant, kad kukliai viskas prasidėjo, tai dabar paslaugų spektras yra didžiulis. Įteikėme Šiaulių miesto mero Artūro Visocko ir Administracijos direktoriaus Antano Bartulio padėkas darbuotojams, kuriems tikrai yra už ką padėkoti. Atrodo jie yra mažai matomi viešumoje, bet dirba tikrai atsakingą ir sunkų darbą“, – po Centro darbuotojų pasveikinimo sakė mero pavaduotojas E. Elijošius.

Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro bendruomenei sukakties proga dėkojo ir Šiaulių meras.

„Dėkoju Centrui už jų rūpestį, už tą socialinį kapitalą, kurį kaupiate mūsų mieste. Geros kloties ir sėkmės ir visų jūsų asmeniniuose gyvenimuose, ir darbe“, – tiesioginės Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdžio transliacijos metu linkėjo Artūras Visockas.

Veiklą Centras pradėjo turėdamas tris tarnybas: Priėmimo, Dienos užimtumo ir Pagalbos namuose. 2001 m., dėl socialines paslaugas teikiančių įstaigų reorganizacijos, Šiaulių miesto Labdaros centras (Stoties g. 9C), buvo prijungtas prie Socialinių paslaugų centro. Centras pirmais metais priėmė ir kasdien teikė socialines paslaugas apie 150 klientų. Buvo planuota, kad Centras per pirmus metus turės maždaug 3000 kontaktų su klientais, kuriuos aptarnaus 45 darbuotojai.

Metams bėgant, Centras ir jo veikla plėtėsi. Nuo 2010 m. liepos 1 d., reorganizavus Šiaulių miesto savivaldybės nakvynės namus, jie buvo prijungti prie Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro.

Per 20 metų Centrui patikėta vis daugiau naujų veiklų vykdyti, teikti paslaugas, įgyvendinti projektus, todėl kasmet didėjo tiek klientų skaičius, tiek ir darbuotojų, teikiančių socialines paslaugas, skaičius. Centras socialines paslaugas teikia suaugusiems asmenims su negalia ir jų šeimoms, senyvo amžiaus asmenims ir jų šeimoms, socialinę riziką patiriančioms šeimoms ir jų vaikams, socialinę riziką patiriantiems suaugusiems asmenims ir jų šeimoms, vaikus globojantiems (rūpinantiems), įvaikintojams, besirengiantiems globėjais (rūpintojais), budinčiais globotojais, įtėviais ar šeimynų dalyviais tapti asmenims, kitiems asmenims ir jų šeimoms.

Per paskutinius 5 metus klientų skaičius išaugo dvigubai, šiuo metu - apie 17 tūkstančių klientų. Per metus vidutiniškai suteikiama per 390 tūkstančių įvairių socialinių paslaugų Šiaulių miesto gyventojams. Šiandien Socialinių paslaugų centras teikia per 19 skirtingų socialinių paslaugų, įgyvendina projektus, o įstaigoje dirba 164 darbuotojai.   

Socialinių paslaugų centras teikdamas bendrąsias ir specialiąsias socialines paslaugas, didelį dėmesį teikia paslaugų kokybei. 2019 m. suteiktas EQUASS kokybės sistemos sertifikatas, kuris įrodo, kad jų teikiamos socialinės paslaugos atitinka šių paslaugų kokybei keliamus reikalavimus Europos lygmeniu. EQUASS sertifikavimas užtikrina, kad veikla pakankamai efektyvi atsižvelgiant į EQUASS  kokybės principus ir, kad ši veikla atitinka Europos socialinių paslaugų kokybės užtikrinimo sistemą.

Centro darbuotojai teikdami bendrąsias socialines paslaugas tarpininkauja ir atstovauja žmones, esant poreikiui, teikia psichologo paslaugas, organizuoja maitinimą, aprūpina būtiniausiais drabužiais ir avalyne, teikia transporto, sociokultūrines (Dienos užimtumo grupė), asmeninės higienos ir priežiūros, neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis paslaugas, žmonėms kurie to stokoja. Centras teikdamas specialiąsias socialines paslaugas, teikia pagalbos į namus, socialinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ir (ar) atkūrimo, laikino apnakvindinimo, apgyvendinimo nakvynės namuose, pagalbos globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams, įtėviams ir šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti, vaikų dienos socialinės priežiūros, dienos socialinės globos asmens namuose paslaugas.

Socialinių paslaugų centras yra daugelio įgyvendinamų socialinių projektų mieste partneriai, todėl teikia integralios pagalbos į namus, asmeninio asistento paslaugas, vykdo dienos socialinės priežiūros paslaugas vaikų dienos centre, įgyvendina projektą ,,Vaikų gerovės ir saugumo didinimas, paslaugų šeimai, globėjams ( rūpintojams) kokybės didinimas bei prieinamumo plėtra“: valstybės vaiko teisių apsaugos institucijos atestuoti asmenys organizuoja ir veda tęstinius mokymus pagal tęstinę globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą. Šie mokymai skirti budintiems globotojams, globėjams (rūpintojams), įtėviams ir asmenims, dirbantiems su vaikais bendruomeniniuose vaikų globos namuose.

Įstaigos vadovė akcentuoja, kad per pastaruosius metus labiausiai išaugo maitinimo paslaugos poreikis, ir šią dieną maitinami apie tūkstantis klientų. Didėja senyvo amžiaus asmenų skaičius, kuriems yra reikalingos ir teikiamos pagalbos į namus paslaugos, todėl šiuo metu minėta paslauga teikiama apie 350 klientų. Neįgaliųjų aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis skaičius taip pat  išaugo kelis kartus.

Per visą veiklos laikotarpį didžiausias iššūkis Centro darbuotojams buvo ir yra praeitais metais pasaulį ,,sudrebinusi“ pandemija. Šiuo laikotarpiu sulaukiama labai daug skambučių ir klausimų apie teikiamas paslaugas, prašo psichologo pagalbos, paprasto žmogiško paguodžiančio žodžio, palaikymo ir atjautos, tad konsultacijų skaičius telefonu išaugo keletą kartų.

         Kiekvienais metais Socialinių paslaugų centras susiduria su augančiu socialinių paslaugų poreikiu, todėl įstaigoje kiekvienas dirbantis darbuotojas yra labai svarbus ir reikalingas. Darbuotojai stengiasi ir toliau stengsis padėti besikreipiantiems asmenims spręsti susidariusias problemas bei sunkumus, bei puoselės socialinio darbo vertybes.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Viliaus Ražinsko ir Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro archyvo nuotraukos

Akimirkos iš Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro kasdienybės ir švenčių