Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaurės šalių literatūros savaitė Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje

Šiaurės šalių literatūros savaitė tai – šviesos ir žodžio šventė, kurios  pagrindinė idėja – garsinis Šiaurės Europos šalyse tų pačių kūrinių skaitymas žvakių šviesoje. Šių metų tema – Gamta Šiaurėje. Tema yra šios savaitės ašis, ta tema parenkamos knygų ištraukos skaitymams, ta tema kuriamas plakatas bei ta tema organizuojami įvairūs renginiai.

Garsinių skaitymų rytmetį 3 klasės mokiniai su mokytoja Rasa Navickiene sugužėjo į skaityklą, čia bibliotekininkė visus supažindino su Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja bei tema.  Skaitymo balsu nuotykis prasideda dar prieš atverčiant knygą. Užtraukus užuolaidas, sumažinus apšvietimą ir uždegus žvakes sukuriama įtraukianti atmosfera skaitymo balsu valandėlei. Pasirinkta paveikslėlių knyga „Jei sutiktum lokį“, ji yra bendras suomių – švedų kūrybinio kolektyvo Malin Kivelä, Linda Bondestam ir Martin Glaz Serup kūrinys. Skaitymų metu trečiokai bandė išskirti kur tekste pateikiami tikri faktai, o kur – autorių išmonė. Buvo ugdomos mokinių klausymo, skaitmeninio raštingumo kompetencijos. Po skaitymų vyko diskusija apie žmogaus ir gamtos (gyvūno) ryšį, mokiniai rašė savo mintis, ką pasakytų, paklaustų ar palinkėtų, jei sutiktų lokį.

Lietuvių kalbos mokytoja Edita Čerapienė ir 7 klasių mokiniai susipažino su Šiaurės šalių literatūros projekto idėja bei tema. Literatūros pamokų metu jie skaitė Selmos Lagerliof kūrinio ištraukas „Portugalijos karalius“, analizavo veikėjų paveikslus, jų santykius, piešiamą gamtovaizdį ištraukoje.

Šią savaitę 5-6 klasių mokiniai buvo pakviesti į popietę „Gamta šiaurės šalyse“, kur 8 klasės merginos, jas parengė geografijos mokytoja Jūratė Paulauskienė, pristatė Šiaurės Europos šalių gražiausius gamtos vaizdus, lankytinas vietas, supažindino mažesniuosius su šalių vėliavomis, pasidalino savo asmeniniais įspūdžiais ir potyriais, lankantis šiose šalyse. Bibliotekos vedėja supažindino mokinius su Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja bei tema, su Skaitymams rekomenduojamais kūriniais, aptarė šių metų plakatą. Vėliau mokiniai dalyvavo apklausoje, kur už teisingus atsakymus buvo apdovanoti saldžiais prizais. Šios popietės metu mokiniai praplėtė savo geografines, skaitmeninio raštingumo žinias.

Visą savaitę mokyklos skaitykloje veikė šiaurės šalių autorių knygų paroda „Šiaurietiškas Kampelis“.

Niekas kitas taip nesustiprina žmonių bendrystės, kaip skaitymas, šilti pokalbiai ir diskusijos apie perskaitytas knygas.

Bibliotekos vedėja   Ala Norvilienė

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas