Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Sveikatos specialistai: sergamumas mažėja, tai – vakcinacijos rezultatas

Sergamumas Šiaulių mieste nors ir lėtai, bet toliau mažėja, padėtis, lyginant su kitais didmiesčiais yra geriausia.

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje Simona Abromavičienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė, informavo, kad  naujų atvejų 100 tūkstančių gyventojų per dvi savaites skaičius mažėjo nuo 708 iki 692. Lietuvos vidurkis taip pat neženkliai traukėsi ir šiuo metu siekia 835atvejus.

Naujų atvejų skaičius didėjo tik dviejuose gretimose Pakruojo ir Radviliškio savivaldybėse.

Šiaulių apskrityje praėjusią savaitę nuo 10 iki 12 padaugėjo įvežtinių COVID-19 atvejų. Užsikrėtę gyventojai grįžo iš Vokietijos (3), Danijos (2), Jungtinės karalystės (3), po vieną iš Lenkijos, Olandijos, Ispanijos ir Namibijos.

„Iš pietinės Afrikos žemyno dalies grįžusiems keliautojams yra netaikomos jokios izoliacijos išimtys. Ties asmenys turi atlikti daugiau testų, ne tik atvykę, bet ir 3, bei 7 izoliavimosi dieną“, – priminė  NVSC Šiaulių departamento vadovė.

Protrūkių skaičius regione penktadaliu sumenko. Šiuo metu yra registruoti 55 protrūkiai, buvo – 69. Didesnę dalį vis dar sudaro židiniai švietimo įstaigose – 69 proc.. 51 proc. visų protrūkių yra Šiaulių mieste.

„Stebint protrūkių skaičiaus dinamiką ir jų struktūrą, akivaizdžiai matyti, kad tai, kad dabar vyksta yra neabejotinas vakcinacijos poveikis“, – komentavo S. Abromavičienė.

Vienas didesniųjų COVID-19 židinių fiksuotas baldų gamybos įmonėje. Darbuotojai į darbą ėjo jausdami simptomus, tad virusas netruko išplisti. Įmonėje buvo registruoti 62 pirminiai ir 58 antriniai atvejai, dėl to net teko stabdyti veiklą.  

Užsikrėtusių vaikų procentinė dalis truputėli išaugo ir siekė 24,9 (buvo 23,3) procentų visų susirgusiųjų.

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė informavo, kad ligoninėje situacija taip pat gerėja. Šiuo metu gydomi 42 COVID-19 užsikrėtę pacientai, į reanimaciją patekusiųjų skaičius taip pat mažesnis – 10. Reanimacijoje gydomų pacientų amžius nuo 38 iki 80 metų, tik vienas jų yra vakcinuotas. Penkiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, keturiems – didelės tėkmės deguonies terapija. Praėjusį savaitgalį mirė 5 pacientai 54-81 metų amžiaus. Dėl COVID-19 pneumonijų Moters ir vaiko klinikoje gydomi  trys vaikai ir dvi moterys.

Radviliškio ligoninėje jau nebėra COVID-19 skyriaus. Kelmės, Mažeikių ir Plungės sumažino tokių lovų skaičių. Regione dabar turimų COVID-19 lovų skaičius yra užpildytas 51 proc., reanimacijos lovų – 41 proc.   

„Su Chirurgijos klinikos padalinių vadovais kaip atnaujinti daugiau paslaugų. Mažėjant COVID-19 reanimacijoms, galime daugiau gydytojų anesteziologų nukreipti didžiosios planinės chirurgijos veiklai. Sergančių darbuotojų skaičiai labai sumažėjo, per savaitę turėjome vos du užsikrėtimo atvejus. Skiepijimasis duoda savo naudą“, – pasakojo Česlova Špūrienė.

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos Viktorijos Palčiauskienės, pasiskiepijusių Šiaulių miesto gyventojų skaičius jau pasiekė 66,7 procento. Šiauliečiai toliau aktyviai skiepijasi trečia vakcinos doze.

Praėjusią savaitę iš viso buvo paskiepyti 3584 (buvo 3496) šiauliečiai. Sustiprinamąja doze besiskiepijantys šiauliečiai sudarė didžiąją dalį, tokių buvo 2864 (buvo 2583).

Mažiausias pasiskiepijusių procentas yra fiksuojamas 12-15 metų (35,9 proc.) ir 25-34 metų (66,8 proc.) amžiaus grupėse, bet būtent šių grupių atstovai ir sparčiausiai skiepijasi.

Vakcinacija vykdoma visose Šiaulių miesto gydymo įstaigose, registracija skiepui telefonu 1808 arba užpildant registracijos formą koronastop.lt. puslapyje.

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis