Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

VU ŠA pagalbos centro ukrainiečiams stiprybė – jungtinė komanda suvienijusi akademijos ir ne pelno siekiančių paramos organizacijų savanorius

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos bendruomenė – viena pirmųjų Šiauliuose ėmėsi organizuoti humanitarinės pagalbos teikimą ukrainiečiams. Sulaukę prašymų iš įvairių ne pelno siekiančių organizacijų dėl patalpų stygiaus, Vilniaus universiteto Šiaulių akademija suteikė pagrindinio pastato dviejų aukštų plotus ir kartu ėmė rinkti bei teikti humanitarinę pagalbą, kuri itin sustiprėjo Vilniaus universiteto Rektoriui prof. dr. Rimvydui Petrauskui sudarius sąlygas darbuotojams 4 valandas per savaitę užsiimti savanoriška veikla.

Suvienijo noras padėti

Jau nuo vasario mėnesio pabaigos, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos pirmuose rūmuose kiekvieną dieną veikia įsikūręs pagalbos centras ukrainiečiams, kuris teikia humanitarinę pagalbą nuo karo nukentėjusiems žmonėms. Centre dirba VU Šiaulių akademijos bendruomenės savanoriai – studentai, esami ir buvę dėstytojai bendradarbiaudami su ne pelno siekiančiomis organizacijomis. Savanoriai pirmieji pasitinka užsukusius ukrainiečius, padeda išspręsti problemas. Rūpestis, atjauta ir supratimas padeda pasijusti nors akimirkai lengviau.

„Prasidėjus karui nežinomybė ir įtampa labiausiai baugino akademinę bendruomenę, jautėsi nerimas, nesaugumas, begalinis taikos troškimas, noras padėti, prisidėti. Siekiant gerinti darbuotojų ir studentų psichologinę savijautą, raginau dėstytojus inicijuoti diskusijas su studentais prieš paskaitas apie susiklosčiusią situaciją, aptarti pagalbos ukrainiečiams būdus ir galiausiai – aktyviai įsitraukti į savanorystės veiklas. Tokiu laikotarpiu svarbu raminti emocijas, užsibrėžti kryptį ir veikti. Savanorystė daug kam padėjo grįžti į įprastines veiklas, permąstyti kasdienę būtį, nuimti įtampą, dovanojant laiką ir gražius darbus tiems, kam labiausiai reikia. Visų svarbiausia – VU Šiaulių akademijos ir bendraminčių savanorystė išpildė universitetinę trečiąją misiją – švietimo poveikį aplinkai, parodant, kad krizės akivaizdoje mes galime kurti vienybę nepriklausomai nuo pareigų, amžiaus, ekonominių sąlygų, lyties, išsilavinimo ir kitų skirtybių – būti kartu su kiekvienu visuomenės nariu teikiant pagalbą. Labai didžiuojuosi tuo, ką VU Šiaulių akademijos bendruomenė su kitomis organizacijomis daro savanorystės klausimais“ – sako VU Šiaulių akademijos direktorė, profesorė, mokslų daktarė Renata Bilbokaitė.

Prof. dr. Renata Bilbokaitė

Savanorystė ugdo žmonių moralės normas

„Darydami gerą kitam – tuo pačiu padedame ir sau“, – sako VU Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto profesorė, mokslų daktarė Laima Liukinevičienė. Prisijungti prie savanorių komandos ją paskatino širdis. L. Liukinevičienė sako supratusi, kad situacijos stebėjimas per televizorių – ne išeitis. Reali fizinė pagalba yra naudingesnė. „Prasidėjus karui, lankydamasi universitete, bendravau su savanoriaujančiais studentais. Jiems didelį rūpestį kėlė esantis kalbos barjeras tarp jų ir ukrainiečių. Tą akimirką supratau, kad galiu būti naudinga“, – mintimis dalijosi L. Liukinevičienė.

„Pirmosiomis karo savaitėmis į centrą, kuriame kas dieną darbuojasi 5–7 savanoriai, atvykdavo daugiau nei 150 ukrainiečių šeimų, dažniausiai mamos su vaikais. Šiuo metu srautai jau mažesni, imame įsiminti pažįstamus veidus. Per šiuos mėnesius supratau, kad matydama ukrainiečių stiprybę, aš nebebijau, o tiesiog žinau, kad susitelkimas ir bendrystė yra galinga jėga, kuri negali pralaimėti“ – sako profesorė.

VU Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto profesorė, mokslų daktarė Laima Liukinevičienė

Nuo gėrio neįmanoma pavargti

Ukrainiečių integracijos centro „Malva“ savanorė Regyna Stulginskienė džiaugiasi, kad bendras tikslas padėti bėgantiems nuo karo žmonėms suvienijo daugybę geros širdies žmonių. Pokalbio pradžioje, savanorė išreiškė dėkingumą – „Esame labai dėkingi visai VU Šiaulių akademinei bendruomenei, be kurios pastangų, vargu ar taip sklandžiai būtume galėję veikti. Mūsų tikslas – padėti sėkmingai integruotis į visuomenę Ukrainos žmonėms, ypatingai atvykusioms moterims ir vaikams, kurių vyrai fronte. Turime daugybę ateities planų – vienas iš jų – mokykla ukrainiečių vaikams. Nuo gėrio neįmanoma pavargti. Savanorystė – tai darbas sielai, kurį aš pagaliau radau.“ – mintimis dalijosi, ukrainiečių integracijos centro „Malva“ savanorė Regyna.

Savanorė Regyna Stulginskienė 

„Mes ne tik rūbus ir daiktus daliname – mes kuriame tvirtą bendruomenę“

 Ukrainiečių pagalbos centre pagalbą teikia ir koordinavimą atlieka Šiaulių Švc. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo parapijos „Caritas“ savanorių komanda. „Carito“ vadovė Jovita Vičienė pabrėžia, kad „Imant mažėti atvykstančių ukrainiečių srautams, pagalba vis tiek yra labai reikalinga. Keičiantis sezonams, atsiranda ir naujas poreikis jam būdingiems daiktams. Šiuo metu labiausiai centre trūksta mažiesiems ukrainiečiams reikalingų žaislų. Taip pat, higienos ir buities priemonių. Apmaudu tai sakyti, bet senka ir organizacijos gaunami maisto daviniai iš partnerių, todėl geros valios žmonių prašome aukoti ilgo galiojimo maisto produktus“– patirtimi dalijosi J. Vičienė.

J. Vičienė pasakojo, kad yra sujaudinta tokio lietuvių susitelkimo ir noro padėti. Pagalba padėjo sukurti jautrias draugystes su ukrainiečiais. „Yra be galo nuostabu matyti, kokia stipri ir vieninga gali būti žmonių bendrystė. Mes ne tik rūbus ir daiktus daliname – mes kuriame tvirtą lietuvių ir ukrainiečių bendruomenę“ – pasakojo J. Vičienė.

Šiaulių Švc. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo parapijos „Caritas“ organizacijos vadovė Jovita Vičienė

Viena kryptimi žvelgianti bendruomenė – mūsų stiprybė

VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. R. Bilbokaitė yra įsitikinusi, kad bendro tikslo turėjimas yra nepalaužiama jėga. VU Šiaulių akademijos bendruomenei supratus, kad negalima apsiriboti tik humanitarine pagalba, buvo parengtas nemokamas edukacijų paketas ukrainiečių mamoms ir vaikams. Akademijos bendruomenė, įvertinusi turimus resursus, pasiūlė ukrainiečių apgyvedinimui nenaudojamą bendrabutį Šiauliuose. Jau greitai jame galės laikinai apsigyventi ukrainiečiai, kai tik bus baigtos reikiamos procedūros ir remonto darbai. „Įvertinus bendrabučio būklę, gimė troškimas šias sąlygas gerinti, todėl ėmiau telkti akademijos bei miesto bendruomenę ir organizuoti savanorių talką, galinčią atvykti ir prisidėti prie tvarkymo darbų. Žmonės dalijosi žinia apie akciją. Visi kartu nuveikėme milžinišką darbą. Per du mėnesius – beveik baigėme įrengti daugiau nei 100 kambarių. Esu sužavėta tuo, kiek daug per trumpą laiką gali nuveikti vieningi, ta pačia kryptimi žvelgiantys visuomenės nariai, kurie tapo tarsi savanorystės bendruomene. Tikimės, kad jau greitu metu pavyks išspręsti likusius teisinius klausimus ir galėsime priimti ukrainiečius“– mintimis dalijosi VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. R. Bilbokaitė.

VU Šiaulių akademijos bendruomenė nuoširdžiai taria ačiū visiems prisidėjusiems prie Ukrainos žmonių gerbūvio kūrimo. Dėkojame aukojantiems pagalbos centrui. Didžiuojamės susitelkusia ir vieninga Šiaulių miesto bendruomene, akademine bendruomene, ne pelno siekiančiomis organizacijomis, verslais ir raginame nepamiršti aukoti bei skirti savo laiką, nes tik Jūsų dėka tvirtai žengiame pirmyn.

                                                                                                                                 Justina Indulytė / VU ŠA informacija ir nuotr. 

 

 DSC9245

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis