Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Vyriausybė atvėrė kelią inovacijų reformai

Trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymų paketui, kuris būtinas Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kad galėtų įgyvendinti šiemet pradėtą inovacijų reformą ir steigti už inovacijas atsakingą agentūrą.

Pertvarkos metu į vieną agentūrą bus konsoliduotos visos su inovacinės veiklos ir verslo skatinimu susijusios valstybės funkcijos, kurias šiuo metu atlieka kelios įstaigos – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), „Versli Lietuva“ ir Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA). „Versli Lietuva“ ir LVPA bus sujungtos į vieną naują agentūrą. Tai planuojama atlikti kitų metų pirmojoje pusėje. 

„Lietuvos inovacijų ekosistema vis dar atsilieka nuo kitų panašaus išsivystymo ir dydžio valstybių. 2021 m. Lietuva Europos Sąjungos inovacijų švieslentėje priskiriama prie nuosaikių inovatorių, o kaip šalies silpnieji aspektai įvardijamos palyginti kuklios viešosios investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą versle, technologijų ir inovatyvių paslaugų eksportas. Siekdami progreso pradėjome inovacijų reformą, kurios šerdis – institucinio „ūkio“ susitvarkymas ir už inovacijų plėtrą atsakingos  agentūros steigimas“, – teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministrė tikisi, kad pakeitus kai kuriuos galiojančius teisės aktus ir pertvarkius verslui padedančias valstybės įstaigas Lietuva pradės kurti nuoseklią inovacinės veiklos skatinimo sistemą, užtikrins efektyvią inovacijų plėtrą ir sudarys sąlygas mūsų šalies įmonių proveržiui tarptautiniu mastu.

Kuriama Inovacijų agentūra turės viešosios įstaigos statusą. Tai leis lanksčiai įgyvendinti su technologijų ir inovacijų skatinimu susijusias funkcijas. Be to, agentūra padės Vyriausybei koordinuoti strateginius ir tarpinstitucinius sprendimus.

„Jungiamos institucijos dirbo gerai, tačiau įkūrę vieną agentūrą norime perkrauti sistemą, geriau išnaudoti turimus valstybės išteklius. Neabejoju, kad Lietuvos įmonės greitai pajus šių pokyčių naudą“, – sakė ministrė.

Inovacinės veiklos skatinimo funkcijų konsolidavimas vienoje agentūroje padės efektyviai aptarnauti verslo atstovus vieno langelio principu. Bus sukurta nuosekli, sisteminga ir aiški pagalbos verslui sistema, kuria besinaudojančios įmonės galės gauti visas joms reikalingas paslaugas – nuo konsultacijų iki paramos naujų inovatyvių produktų kūrimui – vienoje vietoje.

Šiuo metu aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportas sudaro apie 14 proc. viso Lietuvos eksporto. Dėl inovacijų reformos šį rodiklį iki 2030 m. tikimasi padvigubinti. Kitas reformos tikslas – padidinti šalies įmonių produktyvumą,  skirti daugiau paramos lėšų inovatyvių produktų ir paslaugų kūrimui, startuolių raidai, aktyvinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

Vyriausybės patvirtinti Technologijų ir inovacijų, Mokslo ir studijų bei Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymų pakeitimai bus teikiami Seimui.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka ir informacija
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas