Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pokyčiai dėl valstybinės žemės naudojimo sutikimų išdavimo

Pirmadienį įvykusioje spaudos konferencijoje, Žemės valdymo skyriaus vedėja Oksana Gruzdienė pristatė aktualius pakeitimus dėl valstybinės žemės naudojimo sutikimų išdavimo.

Nuo 2024 metų sausio 1 dienos, įsigaliojus žemės įstatymo pakeitimo nuostatoms, Savivaldybės meras išduoda sutikimus dėl savivaldybės patikėjimo teise valdomos valstybinės žemės naudojimo, susijusio su statytojo teisės įgyvendinimu.

Sutikimai išduodami per Žemės informacinę sistemą (toliau – ŽIS). Prisijungimo prie ŽIS nuoroda viešinama per Topografijos, inžinerinės infrastruktūros, teritorijų planavimo ir statybos elektroninių vartų informacinę sistemą (www.planuojustatau.lt).

Šie sutikimų pokyčiai yra aktualūs projektuotojams ir rangovams. O. Gruzdienė pabrėžė, kad sutikimų tvarka išliko panaši, pasikeitė tik pačio sutikimo išdavėjas, todėl didelių pokyčių projektuotojai neturėtų patirti.

Vadovaujantis civilinio kodekso teisės į žemės sklypą nuostatomis, perleidžiant nuosavybės teises į statinį, esantį nesuformuotoje valstybinės žemės teritorijoje ar suformuotame valstybinės žemės sklype, yra reikalingas valstybinės žemės patikėtinio, šiuo atveju, nuo 2024 sausio 1 dienos, Šiaulių miesto savivaldybės sutikimas. Savivaldos įstatyme yra įteisinta nuostata, kad tokį sutikimą išduoda Šiaulių miesto savivaldybės taryba.

Pasirašant preliminarias sutartis dėl statinio, esančio valstybinėje žemėje, pardavimo, svarbu įsivertinti terminus. O. Gruzdienė ypatingą dėmesį atkreipė į užsienio lietuvius: „Negalime išduoti sutikimo per dvi savaites. Norint parduoti statinį, esantį nesuformuotoje teritorijoje, reikia kreiptis anksčiau ir stebėti terminus“.

Informacija daugiabučių namų administratoriams

Daugiabučių namų administratoriams yra parengtas informacinis pranešimas, kuris yra patalpintas Šiaulių miesto savivaldybes tinklapyje. Ten detaliau paaiškinta,  kaip ieškoti informacijos apie daugiabučio namo turimą suformuotą žemės sklypą, ar jie turi teisę tokį sklypą išsinuomoti ir kaip elgtis, kai sklypas suformuotas eksploatuoti ne vienam, o keliems daugiabučiams.

Šiaulių miesto savivaldybė yra suprojektavusi daug teritorijų: parengti Dainų ir Zoknių kvartalo detalieji planai.

„Daugiabučių namų administratoriams dažniausiai tereikia tiesiog užsisakyti kadastrinius matavimus, pasimatuoti žemės sklypą, įregistruoti ir atėjus į žemės valdymo skyrių prašyti nuomos. Sudarę nuomos sutartį su daugiabučio bendrija, bendrija įgyja statytojo teisę, kas yra aktualu daugiabučių namų gyventojams“, – pranešime teigė Oksana Gruzdienė.

Mero padėjėja Alaina Štreimikytė