Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Epidemiologai turi gerų žinių – susirgimų skaičiai mažėja

Kol kas COVID-19 ligos statistika šiauliečių nedžiugina, pagal naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį, Šiauliai pirmauja respublikoje. Tačiau epidemiologai mato ir gerų požymių – pastaroji susirgimų banga jau pasiekė savo piką ir ėmė leistis. Gydymo įstaigose situacija įtempta, bet operacijos ir kitos planinės paslaugos viso krašto gyventojams nebuvo ribojamos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rita Švambarienė Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje patvirtino, kad  sergamumo lentelėje Šiauliai yra pirmi (7 200,3 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų), tačiau bendri naujų atvejų skaičiai jau mažėja. Lyginant pastarąsias dvi savaites, apskrityje užsikrėtimų sumažėjo 1300 atvejų, Šiaulių mieste – apie 740 atvejų. Daugiausiai užsikrėtimų vis dar vyksta šeimose.

Vaikų sergamumas praėjusią savaitę mažėjo iki 20 proc. (buvo 28)  visų sergančiųjų skaičiaus. 91 proc. visų susirgusių vaikų yra moksleiviai, tik nedidelė dalis – ikimokyklinukai.

Aktyvių ligos protrūkių apskrityje sumažėjo iki 354 (buvo 430), didžioji dalis jų kilo švietimo įstaigose.

„Klausimai, dėvėti ar nedėvėti kaukes bei respiratorius, neturėtų kilti. Ypač einant į renginius patalpose. Žmonės yra akivaizdžiai atsipalaidavę, nemaža dalis kaukes dėvi neteisingai, matosi, kad tai daro ne dėl savęs, o tik dėl formalumo. Nesvarbu, kad susirgimai yra lengvesnės formos, bet jų yra labai daug, plitimas greitas, o vakcinacija nėra tokia efektinga šiai viruso atmainai. Kiekvienas mūsų turim vertinti riziką labai atsakingai“, – komentavo Rita Švambarienė.

Anot Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorės Česlovos Špūrienės, situacija ligoninėje yra stabiliai įtempta, bet kol kas nebeblogėja. Ligoninės skyriuose šiuo metu gydomi 76 suaugę COVID-19 pacientai. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje yra 6 žmonės, 4 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Per pastarąją parą du reanimuojami pacientai mirė, abu buvo neskiepyti. Vaikų skyriuose gydomi 5 vaikai su COVID-19 diagnoze, taip pat du vaikai yra vaikų reanimacijoje.

Regione COVID-19 lovų užpildymas pasiekė 76 proc., tokių lovų skaičius buvo padidintas perėjusią savaitę. Beveik visos aplinkinės ligoninės yra užpildytos.

Didžiausia ligoninės problema, pasak direktorės, sergantis personalas. Užsikrėtusių medikų skaičiai iki šiol tik augo. Per praeitą savaitę nustatyti 109 užsikrėtę darbuotojai (iš jų 16 gydytojų), prieš tai buvusiąją – 89.

„Kol kas dar susidorojame su išaugusiu krūviu, bet įtampa didelė. Tikimės, kad mokinių atostogos turės teigiamos įtakos ir mūsų darbuotojų sergamumo rodikliams. Bendro sergamumo mažėjimo dar kol kas nejaučiame. Labai geras pasiekimas, kad šios bangos metu nereikėjo apriboti ligoninės teikiamų planinių paslaugų“,  – spaudos konferencijoje sakė Č. Špūrienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius informavo, kad mobilaus COVID-19 patikros punkto darbo apimtys praėjusią savaitę sumažėjo beveik dvigubai, o teigiamų atsakymų dalis lieka tokia pati. Iš viso praeitą savaitę atlikta 4470 tyrimų, iš jų teigiami 63 proc. Ankstesnę savaitę atlikti 7640 testai, teigiamų dalis – 62 proc. Atsižvelgiant į mažėjantį poreikį testuotis, planuojama, kad šią savaitę mobilus punktas dirbs visas dienas, išskyrus trečiadienį (02-16) ir sekmadienį (02-20), nuo 8.00 iki 14.30 val. Esant poreikiui, mobilaus punkto darbo laikas bus ilginamas.

Esant tokiam aukštam sergamumo lygiui skiepijimo tempas ir toliau lėtėja. Pasiskiepijusių Šiaulių miesto gyventojų dalis lieka tokia pat jau trečia savaitė – 68,6 proc., iš jų: pilnai pasiskiepiję 36,2 proc., sustiprinamąja vakcinos doze 30,4 proc., dalinai 2 proc.

Per savaitę paskiepyti 356 (dalinai – 39, pilnai  – 82, sustiprinamąja vakcinos doze  – 236) Šiaulių miesto gyventojai, t. y. beveik dvigubai mažiau lyginant su už praeita savaite – 651.  

Mokyklose greitųjų antigenų testų pagalba praėjusią savaitę nustatyti 62 atvejai. Mokiniams išdalinta (kurie norėjo ir galėjo atvykti pasiimti į mokyklą) po 1 greitojo antigeno testą atostogoms. Rekomenduojama testą atlikti prieš grįžtant į mokyklą sekmadienį (02-20). Testavimas mokyklose nuo 02-21 bus vykdomas pagal įprastą testavimo grafiką , t. y. 2 kartus per savaitę (pirmadienį ir ketvirtadienį).

Šiauliuose, dėl didelio sergančiųjų skaičiaus, infekcijų plitimą ribojantis režimas (kai stabdomas kontaktinis ugdymas ir pereinama į nuotolinį ugdymą) buvo taikomas septyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Bendrojo lavinimo mokyklose dėl minėto režimo įvedimo gali nuspręsti patys įstaigų vadovai. Savaitę prieš atostogas 13 progimnazijų ir dvi gimnazijos dirbo nuotoliniu būdu.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis