Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Suaugusiųjų švietimui Šiauliuose – 100 metų!

 

Pastaraisiais metais Lietuvoje gausu šimtmečio sukakčių. Tai sietina su Lietuvos valstybės atkūrimu prieš šimtą trejus metus, kai ėmė naujai kurtis kultūros, švietimo ir kitos įstaigos.

1919 metais įku­rtas Šiau­lių pe­da­go­gų bū­re­lis 1920 m. pedagogo, visuomenės veikėjo Jono Murkos iniciatyva atidarė parengiamuosius vi­du­ri­nio moks­lo kur­sus, kurie 1921 m. išaugo į Šiaulių suaugusiųjų vidurinę mokyklą, nuo 1925 metų – Šiaulių suaugusiųjų gimnaziją. Įstaiga tuomet veikė Šiaulių berniukų gimnazijoje (dabar – Juliaus Janonio gimnazija). Metams bėgant, keičiantis politinei valstybės santvarkai, keitėsi ir įstaigos pavadinimas (pavyzdžiui, darbo jaunimo vidurinė mokykla, vakarinė vidurinė mokykla ir kt.). Šiandieninė Šiaulių suaugusiųjų mokykla yra suaugusiųjų vidurinio išsilavinimo teikimo tęsėja, todėl šiemet mokyklos bendruomenė mini garbingą sukaktį ir kviečia įsitraukti miesto bendruomenę: pasidalyti prisiminimais, nuotraukomis, užsukti į svečius, keistis bendradarbiavimo idėjomis.  

Tūkstančiai suaugusiųjų yra įgiję vidurinį ar pagrindinį išsilavinimą šioje mokykloje ir vėliau sėkmingai tęsę mokymąsi aukštesnio mokslo įstaigose, įsitvirtinę įvairiose karjeros pakopose. Tarp buvusių auklėtinių yra šie visuomenėje žinomi žmonės: Šiaulių miesto garbės pilietis Vytenis Rimkus, žurnalistas Rimgaudas Eilunavičius, skulptorius, pedagogas Kazys Kasperavičius (skulptūrų „Rūdė“, „Trys paukščiai“, „Chimeros“ autorius), politinis bei visuomenės veikėjas Rolandas Pavilionis, skulptorius Stanislovas Kuzma (skulptūros „Šaulys“ autorius), krepšininkas Robertas Javtokas, humanitarinių mokslų daktaras Nerijus Brazauskas.

Šiandieninė Šiaulių suaugusiųjų mokykla – gimnazijos tipo suaugusiųjų gimnazija. Joje įgyjamas vidurinis, pagrindinis, pradinis išsilavinimas. Čia mokosi įvairaus amžiaus, įvairios patirties žmonės: viename suole sėdėti gali ir ankstyvą motinystę patyrę nepilnamečiai, ir mokyklon savo anūkus jau lydintys brandaus amžiaus suaugusieji. Mokytis niekada nevėlu!

Jau beveik dešimtmetį veikia mokyklos padalinys – Tardymo izoliatoriaus skyrius, kuriame mokomi suimtieji ir nuteistieji. Jų mokymasis yra žingsnis reintegracijos į visuomenę link. Tokio darbo patirtis įgalino mokyklos andragogus dalytis savo patirtimi ir tarptautiniu mastu.

Trečius metus bazinėje mokykloje veikia išlyginamoji lietuvių kalbos klasė, skirta mokytis iš emigracijos grįžusiems lietuviams, Lietuvoje gyvenantiems ir dirbantiems užsienio piliečiams. Įvairiatautei šios klasės bendruomenei išmokta kalba padeda lengviau integruotis darbo kolektyvuose, miesto visuomenėje.

Kiekvieno įstojusio mokytis gyvenimo istorija savita, siekiamo išsilavinimo tikslai individualūs. Kiekvienas čia atranda savo mokymosi stilių, įsitraukia į mokymosi ritmą, derindamas šeimos, darbo reikalus. Kasmet antrų ir ketvirtų gimnazijos klasių suaugę mokiniai rankose laiko pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą liudijančius dokumentus – pažymėjimus bei atestatus. Tai nauja galimybė veikti, keistis, siekti. Tai priminimas mokytis visą gyvenimą.

Šiemet pasitinkanti jubiliejinę sukaktį Šiaulių suaugusiųjų mokyklos bendruomenė žengia į naują šimtmetį – laikydamasi laiko pamatuotų suaugusiųjų mokymo tradicijų ir kurdama naujas, atliepiančias šiandieną ir kuriančias rytojų.

Rasa Škimelienė, lietuvių kalbos mokytoja

Suaugusiųjų švietimui Šiauliuose – 100 metų!

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas