Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Mieste sparčiai užbaigiami pernai pradėti darbai

Šiaulių miesto spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis apžvelgė  įvairius Šiaulių miesto savivaldybės vykdomus projektus, kurių įgyvendinimas pradėtas pernai, o baigiami jie jau šiais metais.

Administracijos vadovas priminė, kad pasibaigus praėjusiems biudžetiniams metams, buvo likę 22 mln. eurų lėšų, tarp jų apie 10 mln. eurų buvo surinkta viršplaninio gyventojų pajamų mokesčio.  4,7 mln. eurų, kurie nebuvo panaudoti įvairiuose projektuose 2022 metais, buvo perkelti į šiuose metus.

Lėšas, kaip numatyta, naudoti trukdė net keletas faktorių. Dažniausia priežastis – neplanuotai užsitęsusios viešųjų pirkimų procedūros. Taip pat ne visada iš pirmo karto pavykdavo rasti rangovus, tekdavo skelbti papildomus konkursus. Dar viena vėlavimų priežastis – vėluojantys projektavimo darbai arba nekokybiškai parengti projektai. Pagal sutartus grafikus darbų nespėdavo atlikti kai kurie rangovai ar subrangovai. Laiku užbaigti dalies projektų neleido ir oro sąlygos. Nors įprastai infrastruktūriniai projektai būna atliekami iki gruodžio vidurio, pernai žiema prasidėjo mėnesiu anksčiau, nuo lapkričio vidurio. Taigi darbai, kurių nespėta atlikti 2022 metais, persikėlė į 2023-uosius.

Dainų pėsčiųjų tako dangų klojimo darbai turėjo būti baigti praėjusių metų pabaigoje, bet to neleido klimato sąlygos. Pasibaigus technologinei žiemos pertraukai, darbininkai vėl grįžo į pietinio rajono bulvarą. Dangų klojimas ir įrenginių  montavimas yra iš esmės užbaigtas, rangovai atlieka fontano įrengimo darbus. Sutarta, kad jo derinimas ir paleidimas turėtų būti baigtas iki liepos 1 d.

„Dainų bulvaras jau yra įgavęs naują vaizdą, džiugu matyti, kad jis gyvas, apgyvendintas, žmonės juo juda, yra suoliukai, vaikai žaidžia naujose žaidimų aikštelėse“, – komentavo Antanas Bartulis.

Kalbėdamas apie koncertinės įstaigos „Saulė“ salės atnaujinimą, A. Bartulis pabrėžė, kad procesas užtruko dėl skundo, nes teismas buvo nurodęs sustabdyti darbus. Teismų sprendimai buvo palankūs, tačiau prarasta nemažai laiko. Rangovas yra pasiruošęs darbo projektą, šiuo metu pradeda realius darbus. Planuojama, kad rugsėjo–spalio mėnesiais koncertinės įstaigos salė bus užbaigta.

Dainų pirminio sveikatos priežiūros centro išorės sienų apšiltinimo projektas, pasak A. Bartulio, taip pat bus baigtas tik po keletą kartų vykdyto rangos darbų pirkimo konkurso.   

Savivaldybės administracijos vadovas sakė manantis, kad pusiau požeminių atliekų konteinerių įrengimas mieste turėtų būti užbaigtas šiais metais. Tikimasi, jog bus įrengta ir didelių gabaritų atliekų aikštelė Dariaus ir Girėno gatvėje. Maisto atliekų surinkimo projektą, kuris vykdomas ne tik mieste, bet ir visame regione, Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras taip pat numatęs įvykdyti šiais metais, bet dėl jo užbaigimo gali kilti įtampų.

Kalbėdamas apie Rėkyvos progimnazijos rekonstrukcijos projektą, A. Bartulis pasidžiaugė, kad darbai vyksta sparčiai. Kadangi didžioji dalis darbų yra patalpų viduje, rangovai galėjo darbuotis visą žiemą, nepriklausomai nuo oro sąlygų. Rangovas žada liepos 1 dieną užbaigti projektą, mokykla per vasaros mėnesius galės susimontuoti reikalingus baldus ir įrangą, pasiruošti klases mokymo procesui.

„Šis projektas iš pradžių atrodė labai didelis, pareikalavęs išties nemažų pinigų ir buvo modeliuota, kad jis gali trukti 4–5 metus. Mūsų visų džiaugsmui, ir pastatytą priestatą, ir atnaujintą senąją dalį turėsime parengtą prieš prasidedant 2024–2025 mokslo metams“, – sakė Administracijos vadovas.

A. Bartulis užsiminė ir apie situaciją, susijusią su gatvių remontu. Varpo g. atkarpos užbaigimas buvo atidėtas šių metų pavasariui, panaši situacija ir su Sevastopolio gatve. Darbų atsilikimas  Karklų ir Skroblų gatvėse jau likviduotas.

Pasak Administracijos vadovo, jei kalendorinių metų pabaigoje dėl įvairių priežasčių lieka neatliktų darbų, jie būna užbaigti kitų metų pradžioje.

Šiemet tikimasi sureguliuoti vieną faktorių, kuris dažnai trukdo laiku atlikti darbus, – užtikrinti sklandesnį viešųjų pirkimų organizavimo procesą. Šiaulių miesto savivaldybė perdavė centralizuotų viešųjų pirkimų organizavimą Šiaulių apskaitos centrui. Dar praėjusių metų pabaigoje Administracija perdavė šiam centrui informaciją apie 2023 metais planuojamus pirkimus. Per pirmą ketvirtį inicijuota 63 proc. visų Savivaldybės metinių pirkimų, o dalis pirkimų jau yra pabaigta. Užbaigtų ir vykdomų pirkimų bendra vertė – 14,3 mln. eurų. 

„Ankstyvesnis pirkimų planavimas ir jų vykdymas leidžia tikėtis šiais metais projektavimo ir rangos darbus atlikti laiku, manau, kad šis rodiklis bus geresnis, nei jį turėjome 2022 metais“, – komentavo A. Bartulis.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis