Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Mindaugo karūnavimo dieną – ypatingas Vilhelmo Čepinskio ir „Camerata Solaris“ koncertas šiauliečiams

Liepos 6-ąją 14 val. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje skambės ypatinga muzikinė programa, kurią šiauliečiams ir miesto svečiams paruošė Maestro Vilhelmo Čepinskio vadovaujamas „Camerata Solaris“ (Šiaulių kamerinis orkestras) kartu su pianiste Giedre Špečkauskaite-Bartkiene.

Specialiai šiam įsimintiną Lietuvos istorijai datą žyminčiam koncertui garsusis smuiko virtuozas V. Čepinskis paruošė vieno žymiausių XIX amžiuje kūrusių kompozitorių romantikų, vokiečių tautos genijaus Roberto Šumano, Fortepijoninio kvinteto Es-dur, op. 44 autorinę versiją styginių orkestrui. „Šis kūrinys vienas iš jo kamerinės muzikos šedevrų, kurį parašė 1842 metais, paragintas draugo legendinio pianisto Ferenco Listo. Šumano kūrybą atlieku nedažnai, bet jo muzika absoliučiai stebuklinga“, programos pasirinkimu dalinasi „Camerata Solaris“ orkestro vadovas.

2019 m. pradėjęs dirbti su jau daugiau nei 30 metų Šiauliuose gyvuojančiu kameriniu orkestru, genialus smuikininkas aiškiai nusistatė savo naujųjų pareigų tikslus ir siekius. Su naujojo vadovo atėjimu, orkestro repertuarą papildė nemažai V. Čepinskio ne tik autorinių kūrinių, bet ir žinomų kompozitorių šedevrų adaptacijų styginių orkestrui. „Tokia buvo mano pasirinkta repertuaro kryptis, pradėjus dirbti su „Camerata Solaris“. Siekiau kuo daugiau praplėsti orkestro galimybes, pristatyti publikai tiek gerai žinomus ir girdėtus kūrinius, tiek mažiau paplitusius. Bet visada laikausi taisyklės kūriniai turi būti aukščiausios klasės“, neslepia V. Čepinskis.

Žinoma, rengti aranžuotes specialiai orkestrui – nemenkas iššūkis, su kuriuo į pasaulio geriausių smuikininkų 50-uką įtrauktas smuiko virtuozas puikiai susidoroja. „Aranžuojant kvartetus ir kvintetus kameriniam orkestrui be galo svarbu pirmiausiai puikiai suvokti, kaip nori, kad ta muzika skambėtų. Nes tai, ko negali mažo sąstato instrumentų grupė, kaip kvintetas ar kvartetas, gali kamerinis orkestras. Todėl adaptuodamas kūrinius, kurie nebuvo rašyti orkestrui, susiduriu su tam tikrais iššūkiais. Bet patirties toje srityje turiu daug. Taip pat puikiai žinau ir girdžiu, kaip kūriniai turi skambėti. Todėl juose atsiranda daug papildomų spalvų“, pasakoja V. Čepinskis.

R. Šumano kvinteto V. Čepinskio autorinę versiją styginių orkestrui kartu su „Camerata Solaris“ atliks pianistė G. Špečkauskaitė-Bartkienė, kuri pabrėžia, kad šis kompozitoriaus kūrinys galbūt pirmą kartą po kompozitoriaus mirties skambės visiškai kitokioje interpretacijoje nei įprasta. Taip pat neslepia, kad džiaugiasi galimybe pirmą kartą groti su Šiauliuose gyvuojančiu orkestru. Tačiau su kolektyvo meno vadovu ir dirigentu jai tenka bendradarbiauti ne pirmą kartą: „Prieš porą metų, drauge su Maestro ir jo žmona bei Mindaugu Bačkumi rengėme V. Čepinskio kūrybos vakarus. Tai buvo keletas puikių koncertų įvairiuose Lietuvos miestuose“. Šiauliečiams šią pianistę teko girdėti Chaimo Frenkelio viloje, kur ji koncertavo drauge su Viktorija Čepinskiene. „Tai buvo vienas iš mūsų turo po Lietuvą koncertų, kuris turėjo labai didelį pasisekimą. Vėliau su šia programa surengėme turą po JAV nuo Čikagos iki Niujorko. Jei gerai pamenu, turėjome 6 koncertus“, savo sėkmingą susitikimą su Šiaulių publika prieš keletą metų prisimena G. Špečkauskaitė-Bartkienė. 

Koncerto, skirto Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai paminėti, įėjimas laisvas. Renginio organizatoriai, Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, kviečia visus šiauliečius ir miesto svečius liepos 6 d. 14 val. atvykti į Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą. Daugiau informacijos apie koncertą rasite www.saule.lt ir „Camerata Solaris Šiaulių kamerinis orkestras“ feisbuko paskyroje.

Lietuvos Nacionalinės Filharmonijos archyvo (fotografas Dmitrijus Matvejevas) ir asmeninio Giedrės Špečkauskaitės-Bartkienės archyvo nuotraukos 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis