Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pasaulio šiauliečių susitikime atsakyti klausimai norintiems grįžti

Per pastaruosius metus Šiaulių miesto savivaldybė pradėjo naują iniciatyvą – diasporos susitikimus, skirtus viso pasaulio šiauliečiams. Į antrąjį tokio tipo renginį šiauliečiai rinkosi vidurvasaryje, liepos 8-ąją dieną.

Pasaulio šiauliečių susitikimas organizuotas tiek fiziniu, tiek nuotoliniu būdu. Visi, kurie vidurvasarį atostogavo Šiauliuose, buvo kviečiami dalyvauti renginyje tiesiogiai, na, o tie, kurie negalėjo atvykti, stebėjo transliaciją nuotoliniu būdu.

„Šiaulių miestas pastaraisiais metais patyrė tikrai labai daug pokyčių, jis tampa vis patogesnis gyventi ir kurti šeimą, todėl šio susitikimo tikslas yra parodyti mūsų miesto privalumus. Jei svarstote grįžimą į Lietuvą, žinokite, kad Šiauliai jūsų laukia“, – įžanginį žodį tarė Šiaulių vicemeras Justinas Švėgžda, kuris pasakojo, kad pats patyręs emigraciją puikiai supranta visus, kurie šiuo metu svarsto, ar grįžti į Lietuvą tikrai geras sprendimas.

Susirinkusiems vicemeras pranešė, kad Šiauliai šiuo metu yra sparčiausiai augantis Lietuvos didmiestis, teigiamas migracijos balansas čia fiksuojamas nuo 2018-ųjų metų. Jau penkerius metus Saulės miestas gali džiaugtis mažiausiu nedarbu tarp visų didžiųjų Lietuvos miestų, taip pat čia siūloma ir įvairi parama verslui ir aukštos kvalifikacijos specialistams, atvykstantiems į Šiaulius.

Į susitikimą susirinkę pasaulio šiauliečiai domėjosi, kodėl Šiauliai šiuo metu patiria savotišką renesansą

 Vicemero teigimu, viena iš esminių priežasčių – kasmet augantis miesto biudžetas, kuris nuo 2015-ųjų išaugo daugiau nei tris kartus.  Tai leidžia miestui sparčiai vystytis, renovuoti ir kurti naujus parkus, viešąsias erdves, taip žmonės, atvykę į miestą, vis rečiau nori iš jo išvykti.

Prie miesto plėtros neabejotinai prisideda ir tiesioginės užsienio investicijos, kurios nuo 2015-ųjų išaugo daugiau nei keturis su puse karto ir 2022-aisiais pasiekė 339 milijonų eurų.

Šios investicijos puikiai matomos Šiaulių pramoniniame parke ir laisvojoje ekonominėje zonoje, ten įsikūrusios įmonės dažnai laimi geriausio miesto darbdavio apdovanojimus.

Nerimą grįžtantiems dažnai kelia įsidarbinimo galimybės

Dažnai dėl grįžimo į gimtinę nerimą kelia įsidarbinimo galimybės, todėl šią situaciją aptarė Regioninio karjeros centro „Karjeras“ konsultantė Živilė Žostautienė.

„Jūsų karjeros kelio konsultacijos gali prasidėti dar gyvenant užsienyje. Mes turime nuotolines konsultacijas, todėl bet kuris asmuo gali gauti nemokamas paslaugas. Mielai papasakosime apie situaciją darbo rinkoje, karjeros planavimą, persikvalifikavimo galimybes ir visus kitus dalykus, kurie jums kelia nerimą“, – susirinkusiuosius informavo Ž. Žostautienė.

Regioniniai karjeros centrai paslaugas teikia visiems – tiek Užimtumo tarnyboje registruotiems klientams, tiek neregistruotiems, tačiau norintiems keisti karjeros kelią. Konsultacijose visuomet sulauksite informacijos apie realias galimybes įsidarbinti grįžus į Lietuvą.

Atsakyti svarbiausi vaikų švietimo klausimai

Pažangus švietimas turi nebijoti iššūkių ir pasiūlyti galimybę gauti kokybiškas paslaugas net tada, kai šeimai su atžalomis teko palikti gimtąją šalį. Tokia strategija jau senai vadovaujasi Šiaulių „Sandoros“ progimnazija, kuri siūlo inovatyvų ugdymo formatą – nuotolinį mokymą.

„Nuotolinis mokymas mūsų mokykloje vykdomas jau nuo 2010 metų. Tai yra galimybė užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams, naudojant informacines technologijas, nemokamai įgyti ugdymo standartus atitinkantį bendrąjį išsilavinimą“, – teigė progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis.

Pasak direktoriaus, nuotolinį ugdymą renkasi tiek tos šeimos, kurios išvyko ir grįžti neplanuoja, tačiau savo namuose ir toliau puoselėja lietuvybę, tiek tos šeimos, kurios savo vaikus nori paruošti grįžimui į Lietuvą, ypač tada, kai į gimtinę grįžta sunkiai lietuviškai bekalbantys vaikai.

Neplanuojantys grįžti – kviečiami išlaikyti ryšį su Šiauliais

Pasaulio šiauliečių susitikime diskusijos vyko dviem kryptimis, kol vieni diasporos atstovai domėjosi, kaip tinkamai pasiruošti grįžimui gyventi į Šiaulius, kiti ieškojo atsakymų, kaip stiprinti savo bendruomenių užsienyje ir Šiaulių ryšį.

„Visi pasaulio lietuviai, mylintys Šiaulius, gali tapti Šiaulių miesto globaliu ambasadoriumi. Nors turimų ambasadorių sąrašas kol kas nėra platus, tačiau jau galime didžiuotis mūsų ambasadorių iniciatyvumu. Šiauliečiai visame pasaulyje kuria Šiaulių klubus, švenčia Šiaulių dienas ir įgyvendina kitas iniciatyvas“, – garsinti savo gimtojo miesto vardą pasaulyje kvietė vicemeras J. Švėgžda.

 

Visą Pasaulio šiauliečių susitikimo transliaciją galite rasti Šiaulių miesto savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

Dėl „Globalių Šiaulių“ projekto susisiekti galite su

projekto koordinatore Alaina Štreimikyte

Tel. nr. +370 (659) 34 741

El. p. 

 

Mero padėjėja Alaina Štreimikytė