Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Paskelbti Šiaulių miesto kultūros ir meno premijų laureatai ir stipendininkai

Tradiciškai kiekvienų metų pabaigoje pagerbiami iškiliausi mūsų miesto kultūros žmonės. Būtent gruodžio mėnesį skelbiami Šiaulių miesto kultūros ir meno premijų laureatai, įvertinama geriausia kultūrinė edukacija, skiriamos stipendijos perspektyviausiems jauniesiems menininkams.

Šiaulių miesto savivaldybė kasmet skiria keturias Šiaulių miesto kultūros ir meno premijas už miestui reikšmingą kultūrinę meninę veiklą ir pasiekimus. 2022 metais Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos įteiktos:

  • Nijolei Prascevičienei, muzikos pedagogei, už tikėjimą muzikos galia ugdant asmenybes ir aukščiausius muzikinės edukacijos rezultatus;

  • Ričardui Garbačiauskui, tapytojui, už kūrybinį aktyvumą, meninės raiškos įvairovę ir aukščiausius estetinius standartus;

  • Antanui Šeronui, tapytojui, už tikėjimą klasikinės tapybos galia ir parodinės veiklos entuziazmą;

  • Remigijui Adomaičiui, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovui ir dirigentui, už nuoseklų „Dagilėlio“ reiškinio puoselėjimą tarptautinėje erdvėje ir meilę dainuojančiam jaunimui.

Premijas žinomiems miesto kultūros atstovams įteikė Šiaulių mero pavaduotojas Egidijus Elijošius ir Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

„Kultūrai reikia tik kūrėjų ir žiūrovų, taip sukuriama pilnatvė, kuri pripildo mūsų gyvenimo erdvę, mūsų Šiaulius. Mūsų mieste nėra problemų surasti kam įteikti tokią premiją, atvirkščiai, sunku iš gausaus būrio kūrėjų išrinkti pačius aktyviausius ir labiausiai vertus“, – sakė E. Elijošius.

Įvertinta ir geriausia kultūrinė edukacija. Premija skirta viešosios įstaigos „Neatšaukti atidarymai“ vykdomam projektui „Virtuali platforma „Neatšaukti atidarymai / Not canceled opening“. Šiaulių dailės galerijos direktorė Ernesta Šimkienė premiją įteikė „Neatšaukti atidarymai“ komandai – Vilmantui ir Vaidai Dambrauskams.

Virtuali platforma „Neatšaukti atidarymai“ – tai virtuali parodų, renginių galerija bei inovatyvus renginių organizavimo būdas, leidžiantis plėtoti parodinę veiklą, kuri pasiekiama plačiajai auditorijai ir nepriklausoma nuo karantinų, geopolitinių grėsmių ar kitokių suvaržymų. Nepriklausomai nuo vietos ir laiko, išnaudojant šiuolaikines interneto ir socialinių tinklų (feisbuko, jutubo) teikiamas galimybes, platformoje visuomenė supažindinama su profesionaliais, Lietuvoje ir užsienyje reziduojančiais lietuvių menininkais, jų kūryba, užtikrinamas nenutrūkstamas ryšys tarp kūrėjų ir žiūrovo. Virtualios platformos „Neatšaukti atidarymai“ populiarumas įrodė, kad reikalinga būtent tokia – moderni ir inovatyvi – kultūrinės edukacijos sistema, kuri sujungtų kūrėjus ir žiūrovus betarpiam bendravimui. Per mažiau nei dvejus su puse platformos gyvavimo metų virtualioje galerijoje 635 menininkai, kūrėjai surengė ir pristatė 995 personalines parodas (daugiau nei 1 paroda per dieną!). Virtualios platformos svarbą ir reikšmingumą rodo ir nuolat kylantis auditorijos skaičius, artėjantis prie 21 000.

Šiauliuose subrendo ir pirmuosius žingsnius profesinio pasirinkimo kelyje žengė daugybė dabar jau puikiai žinomų atlikėjų, menininkų, kultūros atstovų, kurie Šiaulius garsina ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Savivaldybės įsteigtos keturios stipendijos – puiki paskata ambicingai siekti tikslų kūrybiniame kelyje. 2023 metais stipendijas gaus: akordeonininkas Jonas Vozbutas, fotomenininkas Edvardas Tamošiūnas, 3D animatorius Benas Teišerskis, videografė Augustė Tomkutė.

Stipendijos bus mokamos nuo 2023 m. sausio mėnesio.

Stipendijas jauniesiems menininkams įteikė Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

„Buvo sunkūs metai, iššūkių laikas, bet jūs ieškojote būdų savo saviraiškai, galimybės, kaip save realizuoti. Prisistatėte savo kūrybą visuomenei ir jumis patikėjo. Nuoširdžiai linkiu, kad tas puikus įdirbis virstų didele jūsų gyvenimo sėkme“, – kalbėjo A. Bartulis.

Visi laureatai apdovanoti ne tik piniginėmis premijomis, diplomais, bet ir specialiai Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos laureatams sukurtais grafikos dizainerio Mariaus Žalneravičiaus prizais „Saulės strėlė“. Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos dydis – 3500 eurų, geriausia kultūrinė edukacija premijuota 2000 eurų suma, kultūros stipendininkams per metus bus išmokama 1800 eurų.

 Renginį vainikavo Martyno Levickio ir „Mikroorkéstra“ koncertas. Aukštos muzikinės prabos koncerte skambėjo žinomų kompozitorių kūriniai ir paties M. Levickio aranžuotos lietuvių liaudies dainos. 

Buvęs šiaulietis Martynas Levickis ir jo orkestro muzikantai paskutinį kūrinį atliko kartu su kitu žinomos akordeono pedagogės Marytės Markevičienės mokiniu, šių metų kultūros stipendijos laureatu Jonu Vozbutu.  

 

Kultūros skyriaus vyr. specialistė Žydronė Tamutienė/ Vitalio Lebedžio nuotraukos