Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pristatytas Sauliaus Sondeckio konkursas

Specialios spaudos konferencijos metu pristatytas išskirtinis įvykis, renginys, kuriam yra suteiktas Šiaulių miesto reprezentacinio renginio statusas. VI-ąjį tarptautinį Sauliaus Sondeckio jaunųjų stygininkų ir pianistų konkursą pristatė pasaulinio garso muzikai – vertinimo komisijos nariai, konkurso organizatoriai, Šiaulių miesto meras.

Šią savaitę įvairiose Šiaulių miesto erdvėse skamba daug profesionalios muzikos, kurią šiauliečiams dovanoja kelios dešimtys jaunųjų talentų, iš įvairių šalių atvykusių į VI-ąjį tarptautinį Sauliaus Sondeckio jaunųjų stygininkų ir pianistų konkursą.

Spaudos konferenciją, pristatančią šį reprezentacinį renginį pradėjo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Visai neseniai Šiauliuose lankėsi pasaulinio lygio violončelės žvaigždė Davidas Geringas, o šį kartą mūsų mieste vieši smuiko pasaulio legenda Zakharas Bronas. Tuos žmones čia atveda mūsų šviesaus atminimo maestro Saulius Sondeckis, jo vardo menų mokykla, jo vardo konkursas. Šiauliuose vis daugiau kalbame ir stengiamės dėl kultūros, tai pamatinis dalykas, kuris ilgainiui leis susigrąžinti šiauliečius į Šiaulius, lietuvius – į Lietuvą“, – sakė meras Artūras Visockas.

Konkurso-festivalio iniciatorė, smuiko mokytoja ekspertė, Šiaulių miesto garbės pilietė Nijolė Prascevičienė pasidžiaugė į mūsų atvykusiais jaunaisiais muzikos talentais. Keturių dešimčių būsimųjų scenos žvaigždžių būryje, atlikėjai iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Latvijos, Estijos, Armėnijos. Jų konkursinių pasirodymų šiauliečiai gali ateiti pažiūrėti laisvai.

Nijolė Prascevičienė visai konkurso bendruomenei perdavė linkėjimus nuo neseniai mieste viešėjusio Davido Geringo, kuriam Šiauliai, esą paliko puikų įspūdį. Pristatymą N. Prascevičienė užbaigė staigmena prof. Zakharui Bronui, jam perduodama maestro Sauliaus Sondeckio rankraštį, kuriame legendinis Lietuvos dirigentas labai šiltai aprašė Z. Brono pedagoginį talentą ir jo mokinių pasiekimus.

Profesorius Z. Bronas, visame pasaulyje žinomas smuikininkas, garsus ir tuo, kad į muzikos pasaulį yra išleidęs daugiau sėkmingų muzikantų nei bet kuris kitas šių laikų smuiko mokytojas, jis išugdė dešimtis pasaulinio lygio solistų.

„Mieli draugai, džiaugiuosi Šiauliuose tvyrančia kūrybiška atmosfera ir puikiu konkursu. Šilti kūrybiniai susitikimai su maestro Sauliumi Sondeckiu visam gyvenimui išliko mano atmintyje. Jis buvo nuostabus žmogus ir nuostabus muzikas, šios savybės darė jį unikalia asmenybe. Sondeckio vardo konkurse turime galimybę atrasti daug naujų jaunų talentų, kurie savyje ne tik turi muzikalumo dovaną, bet ir yra praėję geras atlikėjų ruošimo mokyklas. Šiame konkurse manęs ir mano kolegų vertinimo komisijoje laukia užduotis ne tik vertinti pasirodymus, tačiau ir padėti atsiskleisti talentams bei rasti tvirtą kelią kūrybos kelyje. Lietuvoje ir Šiauliuose jau seniai nebuvau, matau, kaip dabar viskas išgražėjo. Linkiu visiems kuo geriausios sėkmės“, – kalbėjo Zakharas Bronas.

Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė, kompozitorė, profesorė, muzikos kritikė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė akcentavo Šiaulių miesto tarybos ir mero iniciatyvą, tarptautiniam Sauliaus Sondeckio konkursui suteikti reprezentacinio renginio statusą. Muzikė taip pat gyrė Šiaulius už kryptingą siekį mieste turėti visam regionui skirtą koncertinę salę. Už pastangas kultūros srityje Audronė Žigaitytė-Nekrošienė merui Artūrui Visockui įteikė Lietuvos muzikų sąjungos padėką.

Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė Regina Marozienė informavo, kad konkurso dalyvių pasirodymai vyksta antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį. Šeštadienį Valstybiniame Šiaulių dramos teatre vyks konkurso baigiamasis renginys - laureatų koncertas. Jame jaunieji talentai gros kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kuriam vadovauja Vilhelmas Čepinskis. Sekmadienį, birželio 19 d., Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyks konkurso dalyvių koncertas.

Muzikos pedagogus ir kitus besidominčius profesionaliuoju menu ir smuiko meistriškumu, Regina Marozienė pakvietė į birželio 20‒22 d. vyksiantį V tarptautinį meistriškumo seminarą „Skambančios stygos“ Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje, kuriame be kitų lektorių pranešimų vyks ir prof. Z. Brono atviros meistriškumo pamokos.

VI tarptautinis Sauliaus Sondeckio jaunųjų stygininkų ir pianistų konkurso

Stygininkų konkurso vertinimo komisija:

Pirmininkas prof. Zachar Bron (Vokietija/Šveicarija);

prof. Blagoja Dimcevski (Prancūzija);

Dace Zalite-Zilberte (Latvija);

Kaido Valja (Estija).

 

Pianistų konkurso vertinimo komisija:

Pirmininkas prof. Ventis Zilberts (Latvija);

Ivetta Dimcevski (Prancūzija);

Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Plačiau apie konkursą čia

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis