Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių meras kreipėsi į Ministrę Pirmininkę: Lietuvai reikia rimtų koncertinių salių

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas raštu kreipėsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, prašydamas peržiūrėti 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programos Lietuvai nuostatas, kad būtų galima didesnį finansavimą skirti kultūros sričiai, profesionaliojo meno prieinamumo didinimui. Anot mero, Lietuva turėtų pasekti Latvijos ir Estijos pavyzdžiu ir įkurti tris-keturias profesionaliajam menui skirtas koncertines sales.

„Spėkite, kiek pinigų 2021-2027 metų finansinėje perspektyvoje bus vienaip ar kitaip susieta su kultūra. Jūs atspėjote – iš esmės nieko. O kas tada nutiks? Ogi tada ir nebus šalies ekonominio pakilimo, mat aukštesnės pridėtinės vertės verslai ateina ten, kur tam yra pasiruošusi visuomenė. Ėmiausi iniciatyvos ir Ministrė Pirmininkė, Seimo Kultūros komitetas, Seimo nariai bičiuliai gaus mano raštą, kur labai aiškiai pasakoma, jog Lietuvos teritorijoje 2030 metais yra būtinos 3-4 kokybiškos koncertų salės. Tuos dalykus ne tik suprato, bet tokios salės jau yra pastatytos ir veikia tiek Latvijoje, tiek Estijoje. Reikia keisti mąstymo kampą“, – tvirtina A. Visockas.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas įsitikinęs, kad viena iš naujų koncertinių salių turėtų tarnauti Šiaurės Lietuvos gyventojų kultūriniams poreikiams. Pasak mero, matydama 10 metų perspektyvą, Šiaulių miesto savivaldybė inicijuos naujos regioninės koncertinės salės statybą, nes be profesionaliosios muzikos klausymo erdvės ir intensyvaus muzikinių kolektyvų gyvenimo miestas, o kartu ir regionas, lieka sociokultūrinio gyvenimo paraštėse. Tokia pati situacija yra ir kituose regionuose.                                                                              

Šiaulių meras sutinka, kad profesionalios koncertinės salės yra brangūs objektai ir tokių projektų įgyvendinimas gali užtrukti, bet būtina jau dabar atsakingai išnagrinėti poreikį bei ieškoti visų įmanomų finansinių galimybių Lietuvai pasekti Latvijos ir Estijos pavyzdžiu.

Anot Artūro Visocko, kuris yra ir Šiaulių regiono kolegijos pirmininkas, būtina peržiūrėti Europos Sąjungos fondų investicijų programos Lietuvai nuostatas, siekiant skirti daugiau dėmesio ir didesnį finansavimą kultūros sričiai, didinti profesionaliojo meno prieinamumą. Regioninės politikos tikslams įgyvendinti ir atskirčiai tarp regionų mažinti būtina užtikrinti galimybes plėtoti ne tik ekonomiką, bet ir sudaryti palankias sąlygas teikti kokybiškas kultūros paslaugas. 

Iki to laiko, kol atsiras naujos salės, regionams svarbu turėti bent kiek kokybiškesnes erdves. Šiaurės Lietuvoje tokia galėtų tapti šiuo metu rekonstruojama koncertinės įstaigos „Saulė“ salė, tik joje dar būtina tinkamai sutvarkyti akustinę dalį.

Būtinybę akustiniams sprendimams skirti papildomų lėšų Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pristatė susitikime su kultūros ministru Simonu Kairiu. Kultūros ministerijos vadovai suprato Šiaulių miesto savivaldybės iškeltas  problemas ir išreiškė palaikymą, siekiant pritraukti 50 proc. reikiamų lėšų akustikos sprendiniams įgyvendinti.  

„Atsižvelgdami į minėtą situaciją, prašome 2022 metais skirti 50 proc. (750 tūkst. eurų)  trūkstamų lėšų, kaip tikslinę dotaciją, reikalingą objektui tinkamai užbaigti ir akustikos sprendiniams  įdiegti. Finansavimas užtikrintų regioninės politikos, skirtos kultūriniams poreikiams tenkinti, įgyvendinimą“, – rašoma Šiaulių mero rašte Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkui Vytautui Juozapaičiui.

Pridedamas Šiaulių miesto mero Artūro Visocko raštas