Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių miestas nutraukė ryšius su Rusijos ir Baltarusijos miestais

Šiaulių miesto savivaldybės taryba priėmė vieningą sprendimą dėl tarpusavio ryšių su Baranovičių (Baltarusija) ir Kaliningrado (Rusija) miestais. Be didesnių diskusijų nuspręsta nutraukti prieš du dešimtmečius pasirašytas miestų bendradarbiavimo sutartis.

Kovo 4 dienos Šiaulių miesto tarybos posėdyje pačiu pirmu svarstytas klausimas, susijęs su tarptautiniu bendradarbiavimu. Tarybos nariai pareiškė savo poziciją dėl bendradarbiavimo sutarčių su karinius veiksmus prieš kaimynę Ukrainą vykdančių valstybių miestais. Šiaulių politikai vienbalsiai priėmė sprendimą nutraukti bendradarbiavimo sutartis su  Baranovičių (Baltarusija) ir Kaliningrado (Rusija) miestais. Sutartys buvo pasirašytos 2001 ir 2003 metais.

Tarybos posėdžio metu Artūras Visockas akcentavo, kad mieste neturėtų būti kurstoma tautinė neapykanta.

„Rusas savaime niekada nebuvo ir nebus blogis. Kaip ir lietuvis ar žydas. Tuo labiau, jog daug garbingų rusų šiandien gina Ukrainą nuo Putino karo. Apie tai prašau kalbėti visas švietimo įstaigas. Jokiam Šiaulių miesto gyventojui nereikia išimti iš lentynų Dostojevskio ar Puškino. Prieš jokį Rusijos tautybės mokinį nebus pasakyta įžeidimo. O jeigu bus – tai iš karto prašau informuoti mane asmeniškai. Mane rasti yra lengva.

Problema iš esmės yra ne rusų tautybės žmonės, o Putinas ir jo sukeltas karas. Esu tikras, jog Rusijos žmonės tiesiog privalo reaguoti ir pakilti už savo šalies garbę. Jie tai jau daro!“, – teigė Šiaulių savivaldybės vadovas.

Savaitės pradžioje Šiaulių miesto mero Artūro Visocko sprendimu šios bendradarbiavimo sutartys jau buvo sustabdytos, apie tai buvo informuoti Baranovičių (Baltarusija) ir Kaliningrado (Rusija) miestų merai.

„Mes smerkiame šiuos žiaurius Rusijos Federacijos ir Baltarusijos veiksmus ir reikalaujame nutraukti šią karinę invaziją. Lietuva ir visa tarptautinė bendruomenė palaiko Ukrainą ir jos žmones, tvirtai remia Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą“,  – buvo rašoma Šiaulių mero laiškuose.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis