Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių šimtametė jubiliejinį gimtadienį sutiko kavinukėje

Šių metų gegužis Šiauliams padovanojo jau du šimtamečių senolių jubiliejus. Šį kartą Šiaulių meras sukaktuvininkę sveikino jaukioje kavinukėje, ilgaamžė džiaugėsi tiek sveikinimais, tiek galimybe pabūti ne tik namų erdvėje.

Šiaulietė Genovaitė Mačiulienė – viena iš nedaugelio, kuriai likimas lėmė peržengti šimtmečio slenkstį. Tokio jubiliejaus proga šiauliečius tradiciškai namuose pasveikina Šiaulių miesto meras.

Šį kartą sukaktuvininkė su palyda priimti sveikinimų atvyko į knygyną svetainę „Prie Katedros“. Toks senolę periodiškai globojančių Maltos ordino savanorių pasiūlymas sukūrė dvigubą šventę, ponia Genovaitė į savo gimtadienį atvyko pakylėta, be jokių rūpesčių.

Sveikindamas sukaktuvininkę meras pirmiausia linkėjo sveikatos.   

„Miela Genovaite, sveikinu Jus visų miesto gyventojų vardu, linkiu geros savijautos, puikios nuotaikos, tegul Jūsų dienos būna gražios ir įdomios“, – teikdamas puokštę rožių sakė Artūras Visockas.

Šimtametei taip pat perduotas mero pasirašytas sveikinimas, piniginė dovanėlė, Savivaldybės vadovas Genovaitei Mačiulienei užrišo simbolinę šimtmečio juostą.

Paprašyta sugalvoti linkėjimą šiauliečiams, senolė greit surikiavo mintis.

„Tegul Šiauliai būna laimingas miestas, kad nebūtų negerų įvykių, o visi čia laimingai ir ramiai gyventų. Tegul žmonės būna stiprūs ir sveiki, o jų galvose gimtų tik geros mintys“, – sklandžiai dėstė Genovaitė Mačiulienė.

Senolę globojančios maltietės Aušra Simonavičiūtė ir Laura Ramanauskė pasakojo, kad labai pozityvi ir geranoriška šimtametė šią žiemą  buvo pakliuvusi į nepavydėtiną situaciją.

Užsienyje dirbančio sūnaus prašymu ponią Genovaitę globojo pažįstamas, kuris pats netikėtai pakliuvo į ligoninę. Tuomet į pagalbą močiutei buvo pakviesti Šiaulių maltiečiai. Net ir grįžus sūnui, savanorė Laura dar keletą kartų per savaitę užsuka pas Genovaitę pasiplepėti su termosu karštos sriubos.

 

Genovaitė Mačiulienė gimė gausioje ūkininkų šeimoje, turėjo šešias seseris ir du brolius. Kiek paaugę vaikai ėjo tarnauti pas didesnius ūkininkus, veždavo į miesto turgų pardavinėti ūkyje išaugintas gėrybes. Viena tokia kelionė į turgų Genovaitę išgelbėjo nuo sunkaus gyvenimo išbandymo, visus tuo metu namuose buvusius šeimos narius sovietai ištrėmė į Sibirą.

Vėliau ištekėjusi apsigyveno Šiauliuose, dirbo pieno produktų kombinate ir saldumynų fabrike. Tuo pačiu savo sklypelyje augindavo daržoves, nešdavo jas į turgelį.

Kai Genovaitei suėjo 92-ji, staiga suprastėjo regėjimas, senolė praktiškai apako, tačiau ji vistiek sugebėjo apsisodinti lysves prie namų, nusiravėti piktžoles ir užaugintas gėrybes nunešti į turgų.

Genovaitė Mačiulienė užaugino sūnų, turi tris anūkus ir vieną proanūkį.

 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis