Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Skelbiamas trečias „Tautos Laisvės“ paminklo Šiauliuose konkursas

Šiaulių miesto savivaldybė, įgyvendindama Šiaulių miesto integruotos teritorijų vystymo programos dalių.trečią kartą skelbia paminklo Tautos laisvei Prisikėlimo aikštėje idėjos sukūrimo ir projekto parengimo paslaugos konkursą. Antrojo konkurso laimėtojai neįvykdė savo įsipareigojimų, todėl kviečiama iš naujo teikti paraiškas.

Paminklas „Tautos Laisvė“ bus pastatytas baigiamoje rekonstruoti Prisikėlimo aikštėje. Pasiūlymų laukiama iki 2022 m. spalio 25 dienos. Projektavimo užduotis skelbiama CVPP - čia.  Vėliau, pasirinkus projektą, bus skelbiamas kitas konkursas, susijęs su jo įgyvendinimu.

Užduotis paminklui suformuluota labai aiškiai – reikia monumentalaus vertikalaus meninio akcento, paminklo, kuris deramai užbaigtų kuriamą Prisikėlimo aikštės ansamblį. Čia garėtų būti obeliskas, vertikalus smailėjantis elementas, kuris visame pasaulyje simbolizuoja šlovę, garbę ir pergalę.

Numatyta, kad  paminklas turėtų būti 20–25 metrų aukščio su skulptūra, su semantiniais, istoriniais  ženklais  arba asketiškas.

Šiam konkursui, palyginus su praėjusiais, padidintas finansavimas:

Techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų kaina negali būti didesnė nei – 12 000 eurų su PVM;

Projekte numatomų visų gamybos, statybos darbų, medžiagų ir įrenginių sąmatinė vertės suma negali būti didesnė nei 190 000 eurų su PVM.

Skirta daugiau premijų dalyviams:

I vietos laimėtojui – 4 500 eurų;

II vietos laimėtojui – 3 000 eurų;

III vietos laimėtojui – 2 500 eurų.

Dvi paskatinamosios premijos po 500 eurų skiriamos IV ir V vietos laimėtojams.

 

Prisikėlimo aikštė – svarbiausia Šiaulių miesto aikštė, yra universali, joje jau sukurta daug reikšmingų ženklų, o dabar kuriamas paminklas „Tautos Laisvė“ turi simbolizuoti tautos vertybes ir jų ilgaamžiškumą, paminklo pagalba viešoje erdvėje bus atiduota pagarba tiems, kurie iškovojo Laisvę. Šia paminklas turi užbagti kuriamą urbanistinį ansamblį, kuriame svarbi kiekviena detalė ir vientisumas. Rekonstruota aikštės dalis yra moderni, ji skirta  aktyviai veiklai, didžiuliams renginiams, šventėms, o dabar tvarkoma reprezentacinė aikštės dalis, kurios pagrindiniu akcentu ir taps „Tautos Laisvės“ paminklas“, skirta istorinei atminčiai ir susikaupimui.