Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Stasio Šalkauskio premijos laureatas Gintautas Mažeikis apdovanotas iškilmingoje ceremonijoje

2023 m. gegužės 18 d. Šiaulių kultūros centre vyko šiauliečio profesoriaus Stasio Šalkauskio premijos įteikimo vakaras, kurį lydėjo koncertinė programa. Šiemet laureatų gretas papildė Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Filosofijos katedros dėstytojas, Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Socialinės ir politinės kritikos centro vedėjas prof. habil. dr. Gintautas Mažeikis. 13-oji premija įteikta už tautos kultūros, meno, filosofinės ir pedagoginės minties įprasminimą ir plėtojimą, savo veikla tęsiantiems Stasio Šalkauskio darbus.

Stasio Šalkauskio premija – kas trejus metus įteikiamas garbingas apdovanojimas, suteikiamas už kultūros, meno, mokslo ir filosofinės minties turtinimą ir ugdymą iš Šiaulių krašto kilusiems arba savo veikla bei gyvenimu su Šiaulių kraštu ir Lietuva susijusiems asmenims.

Gegužės 18-osios vakarą Šiaulių kultūros centro Kamerinėje salėje pagerbtas ir pasveikintas tryliktasis premijos laureatas – Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Filosofijos katedros dėstytojas, Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Socialinės ir politinės kritikos centro vedėjas prof. habil. dr. Gintautas Mažeikis už Stasio Šalkauskio minties įprasminimą ir plėtojimą. Laureatui įteikta premija ir tauraus metalo atminimo ženklas, kurio autoriai Vilmantas Dambrauskas ir Dainius Kulnys.

„Noriu padėkoti už man suteiktą garbę, už suteiktą pakvietimą būti tryliktuoju laureatu, o būtent šitas skaičius mane ir mano tapatybę labai tenkina. Ačiū Jums“, – dėkojo Stasio Šalkauskio premijos laureatas, profesorius Gintautas Mažeikis.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas neslėpė susižavėjimo įsteigtos premijos galia ir jos laureatais: „Šiandien ypatinga diena Šiauliams, tikrai turime kuo didžiuotis. Ir jeigu Jūs nors trumpam pasigilintumėte į Stasio Šalkauskio laureatų vardus ir į tai, ką jie darė, tai suprastumėte, kokią didelę galią sujungia šita premija. Ir jeigu jau su tokia galia, filosofine galia mes niekur nenueisime, tai tada su kuo galima nueiti? Tikrai mes galime nueiti ir nueisime ten, kur norime“, – sakė Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Ceremonijos metu buvo pasveikinta ir apdovanota šių metų kovo mėnesį Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos abiturientė Miglė Jankutė, surengusi žygį nuo Stasio Šalkauskio gimnazijos iki Kauno Vytauto Didžiojo universiteto ir įveikusi 137 kilometrus – tiek, kiek šiemet sukanka metų nuo prof. Stasio Šalkauskio gimimo.

Renginyje skambėjo Šiaulių kamerinio orkestro „Camerata Solaris“ (meno vad. ir dirig. V. Čepinskis), taip pat Jono Vozbuto (akordeonas), Gabrieliaus Ruzo (akordeonas), Motiejaus Dudniko (akordeonas), Vilhelmo Čepinskio (smuikas) ir Viktorijos Čepinskienės (smuikas) atliekama muzika.

Stasio Šalkauskio premijos laureato Gintauto Mažeikio filosofinė veikla ir karjera tiesiogiai susijusi su Šiaulių miestu. Jis dirbo Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto dėstytoju, o kiek vėliau tapo Filosofijos katedros vedėju. G. Mažeikis – pirmojo Lietuvoje Kultūrinės antropologijos centro Šiaulių universitete įkūrėjas ir direktorius, o vėliau filosofijos profesorius, Šiaulių universiteto žurnalo „INTER Studia humanitis“ vyr. redaktorius. Profesoriaus asmenybė kūrė Šiaulių miesto, kaip naujoviškos filosofijos centro įvaizdį.

Gintauto Mažeikio filosofinėje veikloje daug dėmesio skiriama Stasio Šalkauskio palikimui, kurio tęstinumas ir plėtojimas atsispindi jo mokslo darbuose, straipsniuose, publicistikoje ir paskaitose. Tokiuose premijos laureato tyrimuose kaip „Globalizacija ir Lietuvos tautinės civilizacijos idėja“, „Propaganda ir simbolinis mąstymas“, „Lietuvos tautinis polimorfizmas ir politinė evoliucija“ daug dėmesio skiriama ir šiandien aktualioms filosofinėms Stasio Šalkauskio idėjoms.

Organizatoriai džiaugiasi, kad įsteigta šviesuolio S. Šalkauskio premija tik įrodo, jog laikas profesoriaus ir filosofo Stasio Šalkauskio idėjų nesunaikino – jos tebeturtina mūsų dvasinį gyvenimą visose srityse. 

 

Renginio organizatorius – Šiaulių miesto savivaldybė. Partneriai: Šiaulių kultūros centras, koncertinė įstaiga „Saulė“, Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazija. Draugas – Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka. 

  

Šiaulių kultūros centro informacija,

Rolando Parafinavičiaus nuotr.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis