Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Baigėsi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto mokymai moterims sporte

Daugiau nei 100 pradedančių ir patyrusių sporto vadybininkių penkiose Europos šalyse nuo 2023 m. sausio 10 d. pradžios iki spalio 3 d. vykdė unikalų moterų lyderystės sporte projektą „New Miracle“. Projektas „New Miracle“ – unikali Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) iniciatyva prie kurios prisijungė dar keturi Europos nacionaliniai olimpiniai komitetai – Italijos, Latvijos, Estijos ir Slovakijos. Projektui buvo sukurta nemokama mokymų programa ir išskirtinė mentorystės platforma, kurioje projekto dalyvės turėjo galimybę konsultuotis su patyrusiais kolegomis ir stiprinti bendradarbiavimo įgūdžius.

Šis projektas 2021 metais pateko tarp 315-os, laimėjusių Europos Sąjungos finansavimą įgyvendinimui. Iš viso buvo pateiktos 1107 paraiškos.

Tarptautinis moterų lyderystės projektas „New Miracle“ Vilniuje baigėsi skambiu akordu. Dvi dienas Lietuvos sostinėje vykusioje finalinėje mokymų sesijoje dalyvavo sporto vadybininkės iš 4 valstybių, o patirtimi su jomis dalinosi LTOK prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

„Kai 2012 m. buvau išrinkta LTOK prezidente, buvau vos antroji moteris prezidentė Europoje. Šiuo metu žemyne esame 6 nacionalinių olimpinių komitetų vadovės. Skaičius paaugo, tačiau to vis dar negana. Todėl norisi padrąsinti moteris, įkvėpti ir palaikyti siekti vyriausiųjų trenerių, generalinių sekretorių, direktorių, prezidenčių postų. Šis projektas dalyvėms suteikė ne tik žinių, bet ir galimybę sutikti bendraminčių, dalintis savo istorijomis, palaikyti vienai kitą. Džiaugiuosi, kad tokia iniciatyva gimė Lietuvoje“, – sakė LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Į Vilniuje vykusią paskutiniąją tarptautinių mokymų sesiją atvyko ir Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) lyčių lygybės komisijos pirmininkė, Britų olimpinės asociacijos viceprezidentė Annamarie Phelps.

Ji ne tik aktyviai dalyvavo atliekant užduotis, bet taip pat projekto dalyvėms pristatė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) tikslus ir žingsnius, daromus siekiant lyčių lygybės. Ji atkreipė dėmesį, kad šiuo metu esanti situacija sporto organizacijose visame pasaulyje gerėja, tačiau siekiamų rodiklių dar nepasiekė. Pavyzdžiui, moterų skaičius Europos nacionalinių olimpinių komitetų Vykdomuosiuose komitetuose siekia 27 proc., kai TOK iškeltas tikslas – 30 proc.

Dviejų dienų finaliniuose mokymuose 37 vadybininkės dalyvavo žinomos koučerės Gabrielos Muller lyderystės mokymuose. Ji dirba su tokiomis organizacijomis, kaip TOK, Tarptautinė futbolo federacija (FIFA), Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) ir kt.

Pirmąją mokymų dieną, atlikdamos daug praktinių užduočių projekto dalyvės gilinosi į komandinį darbą, komunikaciją, asmeninį prekės ženklą, asmeninį tobulėjimą.

Antrąją dieną buvo kalbama apie dirbtinio intelekto suteikiamas galimybes sporte ir komunikacijoje. G. Muller papasakojo apie platformas, kurios galėtų padėti kasdieniame darbe. Daug dėmesio antroje mokymų dalyje buvo skiriama socialiniams tinklams ir jų svarbai kuriant asmeninį prekės ženklą.

Mokymų lyderė dalinosi praktiniais patarimais, kaip pristatyti save norint užmegzti naudingus ryšius bei kaip išsigryninti stipriąsias savo savybes.

„Kaip šių mokymų koučerė norėjau, kad dalyvės išsineštų tris dalykus. Kad būtų pasiruošusios tapti rytojaus lyderėmis, nes pasaulis keičiasi labai greitai ir mes turime žengti koja kojon. Noriu, kad jos išeitų iš komforto zonos ir suprastų, kad mokymasis ir augimas vyksta tik už komforto zonos ribų. Taip pat noriu, kad turinys joms būtų ne tik įdomus, bet ir įkvepiantis“, – sakė G. Muller.

Daugiau nei dvejus metus vykusiam projektui vadovavo LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotoja ir viena Lietuvos olimpinių misijų vadovių Agnė Vanagienė. Mokymų programą ji rengė kartu su nacionaliniais koordinatoriais iš kiekvienos dalyvavusios valstybės.

„Ši kelionė nebuvo lengva, tačiau pasiekti rezultatai viską atperka. Džiaugiuosi matydama, kiek dalyvės mokymų metu paaugo, kaip pasikeitė jų mąstymas, kokius išmoktus įgūdžius jau naudoja praktiškai.

Vadybos mokymai sporto bendruomenei – viena LTOK strateginių krypčių. Aukštas pareigas sporto organizacijose užimančių moterų trūkumas – problema, jaučiama ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje. Labai tikiuosi, kad projekto dalyvės gavo įkvėpimo ir įgūdžių siekti aukštų karjeros tikslų bei imtis lyderystės. Mes suteikėme įrankius, o kaip jos jais pasinaudos – priklauso nuo pačių dalyvių“, – sakė A. Vanagienė.

„Projekto metu su nuostabiomis moterimis iš įvairių sričių ir šalių išmokome labai daug. Pavyzdžiui, identifikuoti lyderystės tipą, efektyviai komunikuoti, priimti pasiūlymus, bendradarbiauti. Įvaldėme pokyčių „meną“, supratome, kodėl žmonės priešinasi pokyčiams ir kaip greičiau juos įgyvendinti.

Asmeninio prekės ženklo puoselėjimas, patarimai komunikuojant socialiniuose tinkluose, bendravimo įgūdžių tobulinimas, savęs pristatymas – gavome tiek daug žinių, kurias jau pradėjome taikyti ir būtinai toliau taikysime ir darbe, ir asmeniniame gyvenime. Esu dėkinga už galimybę pažinti šias moteris, pasidalinti patirtimi ir pajausti bendrystę“, – įspūdžiais dalinosi projekte dalyvavusi Šiaulių savivaldybės sporto skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Bubelytė.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto informacija.

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė

Daina Gudzinevičiūtė, Annamarie Phelps, Gabriella Muller, Agnė Vanagienė ir Indrė Bubelytė mokymų finalinėje sesijoje. E. Žaldario nuotraukos

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas