Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Dėl sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (toliau – NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių mieste ir toliau daugėja sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI), gripu ir koronaviruso infekcija (toliau – COVID-19 liga). Šiaulių miesto savivaldybėje viršytas epideminis sergamumo lygis (1500 atv. 100 tūkst. gyv. per sav.). Didžiąją dalį Šiaulių mieste registruotų susirgimų sudaro ŪVKTI.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas (toliau – NVSC Šiaulių departamentas) informuoja, kad Šiaulių mieste ir toliau daugėja sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI), gripu ir  koronaviruso infekcija (toliau – COVID-19 liga). Šiaulių miesto savivaldybėje viršytas epideminis sergamumo lygis (1500 atv. 100 tūkst. gyv. per sav.). Didžiąją dalį Šiaulių mieste registruotų susirgimų sudaro ŪVKTI. 

Apibendrinus šių metų 49-osios savaitės (2023 m. gruodžio 4–gruodžio 10 d.) duomenis, Šiaulių mieste suminis sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos rodiklis per savaitę padidėjo nuo 1745,74 iki 2010,61 atvejo 100 tūkst. gyventojų,  bendras užregistruotų klinikinių gripo atvejų skaičius iš visų susirgusių Šiaulių miesto gyventojų sudaro 2,9 proc., COVID-19 ligos – 11,9 proc. Didžiąją dalį (85,3proc.) visų susirgusių sudaro ŪVKTI.  54,8 proc. susirgusiųjų ŪVKTI sudaro vaikai.

Duomenys apie registruotus gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos atvejus Šiaulių mieste (IV ketvirtis) (pridedama).

Atsižvelgiant ne tik į bendrą gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos sergamumo rodiklį per savaitę, bet ir į kitus epidemiologinius ypatumus (hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumo dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos dinamiką savivaldybėse, kt.), NVSC Šiaulių departamentas siūlymų skelbti gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemiją Šiaulių miesto, Šiaulių  ir Radviliškio rajonų savivaldybėse dar neteikia. Sergamumo  gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos situacija atidžiai stebima ir vertinama.

Detalesnė COVID-19 ligos statistinė informacija pateikiama Valstybės duomenų agentūros interneto informacijos šaltiniuose (interaktyvioji švieslentė, https://osp.stat.gov.lt/covid-dashboards).

Saugantis peršalimo ligų NVSC specialistai ragina kruopščiai laikytis higienos taisyklių:

  • kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne);
  • reguliariai plauti rankas su muilu (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių) stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis;
  • dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas;
  • viešose uždarose vietose (paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių) rekomenduojama dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

Jeigu jaučiate simptomus ir atlikote COVID-19 testą, tačiau jo atsakymas buvo neigiamas, NVSC specialistai ragina, jei įmanoma, rinktis nuotolinį darbą, nesilankyti šventiniuose vakarėliuose, nes, tikėtina, kad sergate kita infekcija, pavyzdžiui gripu, ŪVKTI ar kt.

Pagrindinė gripo ir (ar) COVID-19 ligos profilaktikos priemonė, leidžianti mažinti gripo ir (ar) COVID-19 ligos įtaką visuomenės sveikatai, – profilaktiniai gripo ir (ar) COVID-19 ligos vakcina, ypač gripo ir (ar) COVID-19 ligos rizikos grupėms priskiriamų asmenų skiepijimai.

Jei dar nesuspėjote ar abejojote dėl skiepų nuo gripo ir COVID-19, dar turite galimybę apsisaugoti pasiskiepijant vieno vizito pas gydytoją metu.

 

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas