Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Gyventojams priminta, kaip tvarkyti žaliąsias atliekas

Kartu su rudeniu atėjo ir opi šio sezono problema – netinkamas žaliųjų atliekų tvarkymas. Pirmadienio spaudos konferencijoje Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė kreipėsi į gyventojus dar kartą pranešdama, jog medžių lapų, daržo augalų liekanų, pūvančių vaisių ir kt. negalima išmesti ne tam skirtose vietose.

E. Bružienės teigimu, kiekvienas asmuo su žaliosiomis atliekomis turi susitvarkyti savarankiškai. Privačių namų gyventojai turi specialius konteinerius, taip pat žaliąsias atliekas jie gali kompostuoti savo valdoje. Vedėja atkreipia dėmesį, kad tie, kuriems kompostavimo dėžės nepakanka, privalo naudotis žaliųjų atliekų konteineriais, kurie išvežami du kartus per mėnesį.

„Draudžiama žaliosiomis atliekomis atsikratyti tiesiog nešant jas į gatvę ir pilant savo kaimynams į patvorius ar atsikratyti jomis bet kokiose viešose erdvėse“, – atkreipė dėmesį E. Bružienė.

Pastebima, kad per pastarąjį dešimtmetį surenkamų žaliųjų atliekų kiekis smarkiai išaugo.

„Nors skaičiai auga, vis dar atsiranda asmenų, kurie arba nežino, arba nenori suprasti tinkamo atliekų rūšiavimo taisyklių ir visas tokias atliekas pila bet kur už savo kiemo. Noriu pabrėžti, kad už šių asmenų paliktą netvarką vėliau moka visi šiauliečiai“, – situaciją komentavo Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja.

Ką daryti jei Jūsų žaliosios atliekos netelpa į žaliųjų atliekų konteinerį ir kompostavimo dėžę?

Susidūrus su tokia problema galima pasinaudoti žaliųjų atliekų surinkimo aikštele, kuri priima žmonių atliekas nemokamai.

„Jei iš sodo ar daržo Jums lieka tiek atliekų, kad jų nesutalpinate į tam skirtą konteinerį, reikėtų apgalvoti sodo ar daržo mažinimą, kad jis atlieptų Jūsų poreikius. Visgi žaliosiomis atliekomis galite atsikratyti ir Žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėje, tačiau transportu iki šios vietos turėsite pasirūpinti patys“, – svarbia informacija dalijosi E. Bružienė.

Žaliųjų atliekų surinkimo aikštelė:

Bertužių k., Šiaulių g. 24, Šiaulių rajonas (šalia uždaryto Kairių sąvartyno).

Tel. 867482633

Darbo laikas:

I–V 8.00–18.00 val.

VI    9.00–17.00 val.

Pietų pertrauka: 12.00–12.45 val.

Adreso koordinatės: 55.925666 23.390856

Daugiabučių gyventojai gali gauti žaliųjų atliekų didmaišį

Taisyklės galioja ir daugiabučių namų gyventojams, kurie savo aplinką švarina surinkdami rudeninius medžių lapus.

„Daugiabučių gyventojai gali užsisakyti maišus, jie suteikiami nemokamai. Kai kuriose naujai įrengtose aikštelėse jau yra konteineriai skirti žaliosioms atliekoms“, – pabrėžė specialistė.

Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė praneša, kad žaliųjų atliekų didmaišiui turi būti parenkama atitinkama vieta, į kurią būtų patogu privažiuoti aptarnaujančiam transportui. Siūloma atliekų didmaišį statyti kuo arčiau kitų konteinerių.

Už žaliųjų atliekų išmetimą viešose erdvėse ar mišrių atliekų konteineriuose gresia bauda.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija, Freepik.com ir V. Lebedžio nuotr.