Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Informacija verslui apie legioneliozės prevenciją

Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija kartu su partneriais – Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Lietuvos savivaldybių asociacija – įgyvendina projektą, skirtą legioneliozės prevencijai ir gyventojų sąmoningumui didinti. Prie projekto kviečiamos prisijungti ir vandens šildytuvais (boileriais) prekiaujančios ar juos montuojančios įmonės.

Legioneliozė – ūminė infekcinė liga, kurią sukelia vandenyje gyvenančios bakterijos legionelės (legionella). Nors ir ne visada plačiai aptariama, ši liga yra rimta grėsmė visuomenės sveikatai, ji sukelia pavojingas ir net mirtinas pasekmes, todėl svarbu žinoti ir suprasti, kaip nuo jos apsisaugoti. Kaip prižiūrėti vandentiekį taip, kad jame neužsiveistų legioneliozę sukeliančios legionelių bakterijos? Ką privalo žinoti vandens vartotojai? Išsami informacija pateikiama neseniai sukurtoje interneto svetainė „Legionas prieš legioneles“: https://legionas.nvsc.lt/.

Svarbi prevencijos dalis – teisingai sureguliuoti vandens šildytuvai (boileriai) ir tinkamas karšto vandens temperatūros lygio palaikymas. Montuojant naują ar taisant seną vandens šildytuvą (boilerį), kviečiame šildytuvų platintojus ir montuotojus įrengiant šildytuvus ant boilerio matomoje vietoje klijuoti informacinį lipduką, primenantį gyventojams teisingai jį sureguliuoti.

Svarbu, kad gyventojai suprastų, kaip svarbu nustatyti tinkamą vandens temperatūrą, kad keli sutaupyti centai nėra atsvara išgelbėtai gyvybei. Bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija, Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba, yra atspausdinti keli tūkstančiai informacinių lipdukų, kuriuos kviečiame atsiimti savivaldybėje. Dėl lipdukų atsiėmimo reikėtų susisiekti su Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus specialistais (https://siauliai.lt/lt/structure/view/sveikatos-skyrius). Lipdukai nemokami, tačiau labai svarbūs: kiekvienas užklijuotas lipdukas gali išgelbėti gyvybę.

Lipdukų kiekis ribotas, todėl jei jie visi išdalinti, galite patys jų atsispausdinti (pridedamas maketas). Taip pat maketą galite nežymiai koreguoti (pavyzdžiui, įdėti įmonės logotipą) ir savarankiškai atsispausdinę tęsti platinimą.

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis