Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Inžinerija ir „Erasmus+“ Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijoje

Šalkauskiečiai, kartu su partneriais iš Italijos, Portugalijos, Lenkijos ir koordinatoriais iš Turkijos, baigė įgyvendinti trejus mokslo metus vykdytą Erasmus+ KA229 tarptautinį projektą „Matematika, inžinerija, technologijos klasėje” (“MET (Math, Engineering, Technology) inside class”). Šis projektas ne tik padėjo pritaikyti įgytas inžinerines, programavimo, matematikos, fizikos, ekologijos  žinias praktiškai, bet ir suteikė galimybę ugdytis bendrąsias kompetencijas: kūrybiškumo, bendravimo ir bendradarbiavimo, kritinio mąstymo, pasitikėjimo savimi, atsakingumo, kryptingo tikslo siekimo.

Pirmieji projekto mobilumo vizitai vyko įprastu būdu: Portugalijoje mokytojų komanda mokėsi ir planavo kaip galima integruoti „Arduino“ ir EV3 robotus į STEAM pamokas, mokinių mobilumai į Turkiją bei Lenkiją suteikė patiems gimnazistams galimybę pademonstruoti ką jie išmoko, pabendrauti su bendraamžiais iš kitų šalių, susipažinti su jų šalimis. Svečiuodamiesi mūsų gimnazijoje, projekto partneriai planavo kaip kūrybingai STEAM galima panaudoti įvairių dalykų pamokose. Įvykę trys virtualūs projekto susitikimai taip pat atnešė naudos: į projekto veiklas buvo galima įtraukti daugiau gimnazistų, ypatingai džiugu, kad  robotika, inžinerija, programavimu, IT domisi vis daugiau merginų.  Kiekviena šalis partnerė pristatė  kokias  virtualias, interaktyvias programėles  ji naudoja pamokose ir tai buvo išbandyta praktiškai  organizuojant  patyrimines veiklas mokiniams.

Kuomet gimnazijoje  pamokos ir vykdomos veiklos dera tarpusavyje: gimnazistai dalyvauja tarptautiniuose projektuose, Vilnius TECH nuotolinio ugdymo platformoje „Ateities inžinerija“, neformaliojo švietimo užsiėmimuose „Robotika“ , Šiaulių STEAM centro veiklose, tuomet galima džiaugtis ir veiklų rezultatais. Abiturientas Modestas mokė kitų šalių projekto dalyvius modeliuoti 3D gaminius, inžinerinės klasės antrokės Evelina ir Emilija sukūrė „Temperatūros matuoklį su integruota vu funkcija“, kiti inžinerinių klasių mokiniai kūrė lauko baldus iš panaudotų palečių, šiuolaikinius šviestuvus. Naujai į projektą įsitraukę gimnazistai statė ateities miestą, konstravo ir programavo LEGO MINDSTORMS EV3 robotus, kurie surinktų rubiko kubą bei atliktų kitus iššūkius, kūrė video pristatymus apie įgyvendintas veiklas. Ne veltui 2020 m. Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazija tapo pilnateise STEAM tinklo nare Lietuvoje.

Projektas baigėsi, bet jo tvarumas išlieka: gimnazistai ir toliau gilins savo žinias pamokų metu, popamokinėse veiklose, atlikdami pasirinktus dalykinius, inžinerinius ar „Ateities inžinerijos“ projektus bei tobulins anglų kalbos žinias bendraujant su draugais iš užsienio šalių.

Jurgita Ribikauskienė,

 Projekto koordinatorė

Projekto veikla finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas