Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Išrinkti gražiausi Šiaulių įmonių pavadinimai

Šiauliuose išrinkti gražiausi lietuviški mieste įregistruotų įmonių pavadinimai. Pavadinimus rinko speciali komisija, už juos balsavo ir šiauliečiai. Daugiausiai balų surinkusių įmonių „Ryklys mėnuly“, „Paleisk plaukus“ ir „Skanus kampelis“ vadovams padėkojo Šiaulių miesto savivaldybės ir Lietuvių kalbos draugijos atstovai.

Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje, Lietuvių kalbos draugijos feisbuko paskyroje ir „Etaplius“ portale dvi savaites buvo galima balsuoti už gražiausią Šiaulių įmonės pavadinimą. Sulaukta 1 754 interneto svetainių lankytojų balsų. 2021 metais Šiauliuose įregistruotų įmonių gražiausių lietuviškų pavadinimų konkursas – vienas iš 2022 m. Lietuvių kalbos dienų renginių.

Šiauliuose rinkti gražiausią įmonės pavadinimą kilo mintis po to, kai  Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva nuo 2020 metų įsigaliojo Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimas ir nebeliko 7 metus galiojusio reikalavimo Registrų centre registruojamus pavadinimus derinti su Valstybine lietuvių kalbos komisija. Kaip ir buvo galima tikėtis, nelietuviški ir netaisyklingi pavadinimai plūstelėjo į viešąją vartoseną.

Juridinio asmens pavadinimas – tai ne tik įrašas Registrų centro duomenų bazėje. Įmonės pavadinimas vartojamas antspauduose, dokumentuose, iškabose, reklamoje, plinta per žiniasklaidos priemones, galų gale vartojamas ir buitinėje kalboje. Užsienietiškas pavadinimas ne tik tampa svetimkūniu lietuvių kalboje, bet rodo menkinamąjį požiūrį į gimtąją kalbą ir į valstybę, kurios neatskiriama dalis yra lietuvių kalba. Gražus prasmingas lietuviškas pavadinimas yra gerai suprantamas, lengvai įsimenamas kalbos vartotojų, tampa kalbos puošmena ir įmonės reklama.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija – Savivaldybės administracijos atstovai, Lietuvių kalbos draugijos nariai – gražiausius pavadinimus rinko iš 383 Šiaulių miesto juridinių asmenų pavadinimų, kurie 2021 metais registruoti Mokesčių mokėtojų registre.

Buvo renkamas gražiausias lietuviškas įmonės pavadinimas, todėl biudžetinių ir viešųjų įstaigų, fondų, asociacijų, centrų, bendruomenių, bendrijų, sąjungų, draugijų pavadinimai nebuvo vertinami. Vertindama pavadinimus, komisija atrinko tuos, kurie atitinka bendrinės lietuvių kalbos normas, sudaryti iš lietuvių kalbos žodžių. Į gražiausių pavadinimų sąrašą nepateko tiesioginės reikšmės pavadinimai, taip pat su dirbtiniais žodžiais, skaitmenimis, raidinėmis santrumpomis, vietovardžiais ir asmenvardžiais sudaryti pavadinimai. Į šį sąrašą neįtrauktos ir įmonės, kurios veiklos nevykdo arba su kurių vadovais nepavyko susisiekti. Iš likusių 84 lietuviškų įmonių pavadinimų komisija išrinko 12, jos nuomone, gražiausių, originaliausių, kurie ir buvo paskelbti Savivaldybės svetainėje.

Svetainės lankytojai galėjo balsuoti už šiuos pavadinimus: UAB Auksiniai namai (pastatų statyba), UAB Durų vizija (durų, raktų, spynų, langų, vartų, tvorų, žaliuzių, užuolaidų gamyba, prekyba), MB Indigo dangus (fotografijos paslaugos), MB Laimingi dantys (odontologijos paslaugos), MB Paleisk plaukus (grožio salono paslaugos), UAB Ryklys mėnuly (sušinė), MB Sėkmės gidės (konsultavimas, motyvaciniai mokymai, savirealizacijos pagalba), UAB Siuvimo idėja (vaikiškų vienetinių drabužių kūrimas ir siuvimas), MB Skanus kampelis (prekyba maisto produktais), MB Sodo daktaras (apželdinimo ir aplinkos tvarkymo paslaugos), MB Stiprios siūlės (drabužių siuvimas), MB Stoginukas (karkasinių namų statyba, stogų dengimas).

Konkurso laimėtojais tapo trys daugiausia Savivaldybės interneto svetainės lankytojų balsų surinkę pavadinimai.

Daugiausia balsų – net 527 (30 proc. visų balsų) skirta intriguojančiam uždarosios akcinės bendrovės pavadinimui Ryklys mėnuly.

Antrą vietą pagal surinktų balsų skaičių laimėjo mažosios bendrijos pavadinimas Paleisk plaukus. Už šį pavadinimą savo balsus atidavė 202 (t. y. 11,5 proc. visų balsų) svetainės lankytojai.

Trečią vietą laimėjo pavadinimas Skanus kampelis, surinkęs 187 balsus (t. y. 10,7 proc. visų balsų).

Nedaug nuo trečiosios vietos laimėtojo atsiliko mažųjų bendrovių pavadinimai Sodo daktaras  (163 balai) ir Laimingi dantys (151 balas).

Su konkurso laimėtojais susitiko Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Elijošius ir renginio komisijos nariai: Lietuvių kalbos draugijos valdybos pirmininkė prof. dr. Genovaitė Kačiuškienė, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė, Savivaldybės administracijos kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė), Lietuvių kalbos draugijos Šiaulių skyriaus pirmininko pavaduotoja Aušrinė Rinkevičienė. 

Konkurso organizatoriai pasidžiaugė gražiais lietuviškais naujų įmonių vardais, pagyrė juos sukūrusius Šiaulių įmonių vadovus ir ragino kitus verslininkus ieškoti naujiems pavadinimams gražių lietuviškų žodžių ir taip prisidėti prie lietuvių kalbos prestižo populiarinimo.

UAB Ryklys mėnuly direktorei Tomai Zakazovaitei, MB Paleisk plaukus direktorei Revekai Devolskytei-Sedekerskienei, MB Skanus kampelis direktoriui Aleksandrui Muminovui įteiktos Lietuvių kalbos draugijos valdybos padėkos už išradingumą, kūrybingumą bei pagarbą gimtajai kalbai ir saldūs Savivaldybės prizai – „Rūtos“ šokoladai „Šiauliai“.

 

Balsuotojai galėjo internete parašyti savo nuomonę, kodėl balsuoja už atitinkamą pavadinimą. Sulaukta labai gražių apibūdinimų, įdomių komentarų. Iš kai kurių įrašų galima daryti išvadą, kad lankytojams įmonių veikla jau pažįstama.

Apie pavadinimą Ryklys mėnuly buvo rašoma: Jis toks hipsteriškas ir labai šiuolaikiškas. Visiškai nenutuokiu, ką jie veikia, bet jeigu kažką parduoda – pirkčiau. Labai primena pasakos pavadinimą. Netikėtas žodžių derinys, kartu puikiai skambantis ir intriguojantis sužinoti apie įmonės veiklą. Du nesuderinami dalykai įdomiai skamba.

Pavadinimas Paleisk plaukus sulaukė tokių atsiliepimų: Puikūs lietuviškiausi žodžiai, žaismingas pavadinimas. Dvelkia laime. Skamba kaip laisvė, grožis bei lengvai įsimenamas pavadinimas. Pavadinimas su „cinkeliu“.

Pavadinimas Skanus kampelis įvertintas taip: Labai paprasta ir aišku. Gražiai ir skaniai skamba. Pavadinimas sukuria jaukumo jausmą.

Balsavę už pavadinimą Auksiniai namai rašė: Tiesiog svajoju apie savo nuosavą namą, ir taip gražiai skaitoma: „Auksiniai namai“. Visi nori, kad pastatytas namas būtų aukso vertės. Skamba jaukiai ir didingai.

Durų vizija lyg iš kokio antgamtinio pasaulio – šie žodžiai puikiai siejasi tarpusavyje“, – rašė už šį bendrovės pavadinimą savo balsą atidavęs žmogus.

Apie pavadinimą Indigo dangus balsuotojai atsiliepė taip: Romantiška ir gili idėja. Labai gražiai, užburiančiai, mistiškai skamba. Labai gražus mišriųjų dvigarsių in, an sąskambis. Vienas žodis tarptautinis, kitas – lietuviškas. Ir vaizduotei pakanka peno – tik įsivaizduokime indigo spalvos dangų. Įdomu, kokia tai įmonė? Šaunuoliai.

Nuomonės apie pavadinimą Laimingi dantys: Linksmas, įsimenantis, gražus pavadinimas. Norėčiau laimingų dantų. Graži personifikacija (įasmeninimas). Puiki aplinka, malonūs darbuotojai.

Bendrovei Sėkmės gidės linkima sėkmės, rašoma, kad tai įkvepiantis pavadinimas, kuris nuteikia optimistiškai, kad veikla yra labai naudinga, informatyvi. Merginos tikros sėkmės gidės.

Pavadinimas Siuvimo idėja sulaukė tokių apibūdinimų: Paprasta, aišku, lietuviška. Trumpas, aiškus, gražiai skamba.

Balsuotojai gražiai atsiliepė ir apie Sodo daktarą: Turint sodą, auginant vaisius ar daržoves, reikia ir daktaro nuo esamų ligų. Šiais laikais gamtai labai reikalingas daktaras. Toks patrauklus pavadinimas, atrodo, kad sodo bėdos iš karto dings.

Pavadinimas Stiprios siūlės taip pat gerai įvertintas: Jausčiausi saugiai eidama su suknele, žinodama, kad nenuvils manęs ir nesuplyš. Kokybė verta pavadinimo. Pavadinimas sutampa su tikrove. Tikrai taip, stiprių siūlių ten ir rasite.

Balsuotojams pavadinimas Stoginukas: Toks, keliantis šypseną. Aiškus, mažybinis, savas. Šiltas, paprastas, malonus.

 

Kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė) Aušrinė Rinkevičienė