Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Išskirtiniai sveikinimai žinomam sportininkui, treneriui ir sporto centrų vadovui

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir mero pavaduotojai Egidijus Elijošius ir Simona Potelienė  jubiliejaus proga pasveikino vieną žinomiausių Šiaulių miesto sporto trenerių ir net dviejų sporto įstaigų vadovą – Aivarą Strockį.  

Vasario 23 dieną Šiaulių sporto centro „Dubysa“ ir Šiaulių regbio ir žolės riedulio akademijos direktoriui Aivarui Strockiui sukanka 60 metų. Šia išskirtine proga, Savivaldybės meras žinomam Šiaulių sporto atstovui įteikė miesto simbolika papuoštus sportinius marškinėlius, atminimo dovanėles.

„Man labai svarbu, kad sporto pasaulio žmonės būtų tikri pavyzdžiai, tuomet ir vaikai nori sekti šiuo pavyzdžiu. Šiauliuose turim unikalų žmogų, tokius galima ant pirštų suskaičiuoti. Šis žmogus idealiai dirba savo darbą nors tai apima daugelį skirtingų sporto šakų, daugybę vaikų ir skirtingų sporto įstaigų vadovavimą. Jis puikus pavyzdys ir man pačiam“, – kalbėjo A. Visockas.

Pats Aivaras Strockis pasakoja, kad dar vis negali patikėti jau sulaukęs 60 – ties metų.

„60 metų tai laikotarpis kuriame sutikau labai daug žmonių. Žmonių, kurie yra darbštus, pasiekę savo gyvenime tikslų, su kuriais yra smagu sportuoti, bendrauti, kurti ir dirbti. Ačiū jums visiems už pasitikėjimą. Stengsiuosi nenuvilti“, – dėkojo A. Strockis.

Aivaras Strockis sveikinimų sulaukė ir iš sostinės. Jo pasveikinti atvyko Dviračių sporto federacijos atstovai Arnoldas Valiauga ir Antanas Taučius. Dviračių federacijos atstovai dėkojo jubiliatui už dviračių sporto plėtojimą Šiaulių mieste.

Lietuvos tinklinio federacijos atstovas Dainius Kučinskas taip pat įteikė A. Strockiui federacijos padėką už svarų įdėlį tinklinio sporte.

 

Apie Aivarą Strockį

Komandinis žaidėjas

Šiauliuose gimusio ir augusio Aivaro Strockio pažintis su sportu prasidėjo vos pradėjus lankyti mokyklą. Kaip ir visiems pradinukams, taip ir Aivarui su broliu-dvyniu Gintautu, kad išmoktų plaukti – reikėjo lankyti baseiną. Aivaras pasakoja, kad broliui plaukti sekėsi labai gerai, o jam pačiam tai buvusi kančia. Esminis įvykis, nulėmęs viso gyvenimo kelią, įvyko ketvirtoje klasėje, kai į mokyklą užsuko tinklinio treniruotes kviesdamas lankyti treneris Alfonsas Milkevičius.

„Man visada labiau patiko komandinės sporto šakos, o tinklinis mane tiesiog sužavėjo. Nuo pirmos dienos nepraleidau nė vienos treniruotės. Treneris už pavyzdingą lankomumą, kaip paskatinimą, skirdavo prizus. Šią tradiciją abiejose įstaigose stengiuosi puoselėti ir dabar. Atsigręždamas atgal galiu pasakyti, kad mano gyvenimo kelią, pasirinktą profesiją didžiąja dalimi lėmė treneris Alfonsas. Jo požiūris į darbą, trenerio profesiją man yra įstrigęs iki šių dienų. Nuo mažens sakiau, kad dirbsiu treneriu, ugdysiu vaikus ir puoselėsiu šią sporto šaką – taip ir nutiko“, – pažintį su tinkliniu prisiminė A. Strockis.

Dar mokydamasis 7-ojoje Šiaulių vidurinėje mokykloje (dabartinė St. Šalkauskio gimnazija) A. Strockis buvo pakviestas atstovauti Šiaulių miesto tinklinio komandai „Autoparkas“. Vėliau komanda pervadinta į „Šarūnas“, kol galiausiai atsiradus generaliniam rėmėjui, dar kartą pakeistas pavadinimas į „Elga“. Aivaras džiaugiasi, kad su ištikimais rėmėjais puikūs santykiai išliko iki šių dienų – jau daugiau kaip tris dešimtmečius jie remia Šiaulių tinklinį. Nuo 11 klasės sportinį meistriškumą, jau kaip Lietuvos rinktinės narys, jis kėlė Panevėžio sporto internate.

„Tuo metu į Panevėžio sporto internatą buvo kviečiami perspektyvūs sportininkai iš visos Lietuvos. Buvome klasiokai ir netgi kambariokai su krepšininku Šarūnu Marčiulioniu, mokėmės su garsiu futbolininku, vėliau rinktinės treneriu Robertu Tautkumi. Klase žemiau mokėsi Arvydas Sabonis, Ramūnas Butautas bei kiti garsūs krepšinio ir futbolo sporto šakų atstovai. Baigus vidurinę mokyklą Panevėžyje turėjau nuspręsti, kur tęsti mokslus. Sulaukiau dviejų pakvietimų. Kadangi buvau šiaulietis, į sostinę nevykau – pasirinkau tuometinį Šiaulių pedagoginį institutą ir baigiau pradinio ugdymo ir kūno kultūros trenerio specialybę“, – pasakojo A. Strockis. 

Žaidžiantis treneris

1992 m. Aivaras buvo pakviestas tapti Šiaulių vyrų tinklinio komandos „Elga“ vyriausiuoju treneriu. Kadangi tuo pat metu buvo ir šios komandos žaidėjas – teko derinti dvi pareigas.

„Po Nepriklausomybės atkūrimo, mūsų klubas buvo pirmasis Šiauliuose, kuriam pavyko sudalyvauti Europos taurės varžybose. 1992-aisiais vykome į Daniją, Odensės miestą. Žaidėme dvejas rungtynes – išvykoje ir namuose. Danams sąvoka „žaidžiantis treneris“ nebuvo girdėta. Jie ilgai tarėsi, kaip tai vertinti, tačiau galiausiai leido man ir žaisti, ir vadovauti komandai“, - kuriozinę situaciją tarptautiniame lygmenyje prisiminė pašnekovas. 

Tuometinis Lietuvos tinklinio rinktinės treneris Saulius Ligeika, kaip itin perspektyvų sportininką, Aivarą pakvietė į rinktinės stovyklą. Patekęs į pagrindinę sudėtį jis padėjo Lietuvos rinktinei kovoti dviejuose mačuose prieš Belgijos tinklininkus.

1994 m. Aivaras Strockis sulaukė pasiūlymo rinkti berniukų tinklininkų grupę sporto mokykloje „Šventupis“ (dabartinis sporto centras „Dubysa“). Tuo pat metu vis dar treniravo „Elgos“ vyrų tinklinio komandą ir dirbo kūno kultūros mokytoju Ragainės mokykloje.

„Taip sutapo, kad sporto mokykloje buvo renkama berniukų tinklinio komanda, o aš tapau jos treneriu. Tarp mano pirmųjų auklėtinių pateko ir mano vyriausias sūnus Modestas. Po ketverių metų tapau sporto mokyklos direktoriaus pavaduotoju, o nuo 2004 m. sausio iki šiol vadovauju šiai sporto įstaigai“, – karjeros vingius pasakojo A. Strockis.

Įsimintiniausi pasiekimai

Nuolatinis noras tobulėti skatino ieškoti naujovių ir jų pritaikymo treniruojamose komandose būdų. Novatoriškais metodais ir disciplina garsėjęs Aivaras netruko atvesti sporto mokyklos komandų į lyderių gretas. 

Sėkmingai derindamas direktoriaus ir trenerio darbą, Aivaras Strockis neatsisakė Lietuvos jaunių ir jaunimo rinktinių vyriausiojo trenerio pareigų. 2012 m. Lietuvos jaunimo tinklinio rinktinė, dalyvaudama Bosnijoje ir Hercegovinoje vykusiame Europos tinklinio čempionate pirmą kartą Lietuvos tinklinio istorijoje pasiekė pirmąsias pergales.

A. Strockis 2016 metus įvardija, kaip pačius sėkmingiausius per visą jo trenerio karjerą.

„Tais metais su „Elga“ buvome pajėgiausi Lietuvoje. Man teko gerbė treniruoti Lietuvos tinklinio rinktinę. Visą mėnesį Šiauliuose stipriausi Lietuvos tinklininkai ruošėsi Europos čempionato atrankos turnyrui Liuksemburge. Su asistentu Modestu Strockiu puikiai paruošėme Lietuvos vyrus. Nuvykus į atrankos turnyrą visus nustebinome jau pirmose rungtynėse – tik po atkaklios kovos nusileidome šeimininkams 2:3. Lygių skirtumas buvo akivaizdus, tačiau mūsų fizinis pasirengimas leido garbingai kovoti su itin pajėgiais varžovais“, – kovas Europos čempionate prisiminė A. Strockis.

Dar vienas istorinis trenerio karjeros pasiekimas – jo auklėtiniai Arvydas Mišeikis ir Arūnas Kirsnys 2004-aisiais iškovojo Pasaulio jaunių iki 18 metų paplūdimio tinklinio čempionato aukso medalius. Už auklėtinių pasiekimus ir tinklinio sporto šakos populiarinimą, Aivarui Strockiui 2004 m. suteikta Lietuvos nusipelniusio trenerio kategorija ir vardas.

„Arvydas ir Arūnas sportavo pas trenerį Valerijų Gundajevą. Kai vaikinams buvo po 15 metų, jie jau prisijungė prieš vyrų tinklinio komandos. Čia atsiskleidė kaip puikūs atletai, turintys visas savybes žaisti ir paplūdimio tinklinį. Su treneriais Valerijum ir Audroniu Macium ruošėme vaikinus ir jie pateisino mūsų viltis – tapo pasaulio čempionais“, – apie istorinį auklėtinių pasirodymą pasakojo Aivaras Strockis.

Sportiška šeima

Su žmona Vilma tris sūnus užauginęs Aivaras džiaugiasi, kad visiems vaikams pavyko įskiepyti meilę sportui. Vyriausias sūnus Modestas šiuo metu seka tėčio pėdomis ir yra žaidžiantis „Elga-Grafaitė-SC Dubysa“ tinklinio komandos treneris. Pergalėms subrendę Šiaulių tinklininkai po šešių metų pertraukos parvežė gražuolę LTF taurę į Saulės miestą.

Donatas Strockis – buvęs profesionalus futbolininkas, atstovavęs Šiaulių, Pakruojo komandoms bei išbandęs legionieriaus duonos svečiose šalyse. Šiuo metu dirba Šiaulių futbolo akademijos treneriu.

Aivaras Strockis su pasididžiavimu pasakoja, kad Donato treniruojamoje vaikų grupėje futbolo paslapčių mokosi Modesto sūnus Emilis. Pernai su komanda Lietuvos pirmenybėse užėmęs antrą vietą, šiemet Emilis su trimis komandos bičiuliais buvo pakviestas į Lietuvos U-14 rinktinę. Kitas Aivaro anūkas, Donato sūnus, penkiametis Teodoras taip pat jau žengia pirmus sportininko žingsnius futbolo akademijoje.

Jauniausias pašnekovo sūnus Aivaras - buvęs sporto centro „Dubysa“ auklėtinis, atstovavo Šiaulių vyrų tinklinio komandai, planavo pradėti trenerio karjerą, tačiau pasikeitus aplinkybėms išvyko į užsienį. Tėtis Aivaras tikisi, kad jauniausias sūnus netrukus grįš į gimtąjį miestą ir prisijungs prie Šiaulių sporto bendruomenės.

„Žmona – buvusi rankininkė, aš – tinklininkas, mūsų vaikai – taip pat sportininkai. Be sporto, aktyvaus gyvenimo būdo neįsivaizduojame savo gyvenimo. Kai susirenkame visi per šventes, su vaikais trumpai persimetame keliais žodžiais apie sportą, kaip kam sekasi ir keičiame temą, kad žmonos nesupyktų“, – šypsodamasis pasakojo A. Strockis.

Dvigubas vadovas

2019 m. į Aivaro Strockio duris „pasibeldė“ dar vienas iššūkis – jam pasiūlyta šalia darbo sporto centre „Dubysa“ vadovauti ir Šiaulių regbio ir žolės riedulio akademijai. Po metų, einant laikinojo direktoriaus pareigas, 2020-ųjų rugsėjį jis laimėjo konkursą ir oficialiai tapo dviejų sporto įstaigų direktoriumi. Pasitikėjimo savo jėgomis suteikė magistro studijos Šiaulių universitete, kuriame 2007 m. jis baigė kūno kultūros ir sporto edukologijos studijas, gvildendamas sporto mokyklų bei centrų administravimo subtilybes. 

„Manęs dažnai klausia, kaip tu visur suspėji? Aš esu sporto žmogus, didelis tempas man nėra naujiena. Tai – dvi sporto įstaigos su tais pačiais reikalavimais, skiriasi tik sporto šakos ir treneriai. Aš atėjęs iš kitos sporto mokyklos kai kuriuos dalykus matau kitomis akimis, gerą patirtį, sukauptą anksčiau, pritaikau Regbio ir žolės riedulio akademijoje ir atvirkščiai. Kartais dirbdamas vienoje srityje šiek tiek sustabarėji, o dabartinė situacija savaime verčia tobulėti. Abu kolektyvai tai pastebi ir mes labai gražiai augame ir draugiškai judame pirmyn“, – teigė A. Strockis.

Artimiausiais tikslais darbe A. Strockis įvardija siekį, kad sporto įstaigų sporto šakos turėtų ugdymo programas ir treneriai galėtų jomis vadovaudamiesi kryptingai vykdyti treniruočių planą bei ugdyti jaunąją kartą. Taip pat laukia metus laiko truksiantis regbio stadiono rekonstrukcijos darbų projektas.

„Mokyklos vadovas vienas pats nieko negali nuveikti, labai svarbu turėti stiprų kolektyvą. Prie galutinio rezultato prisideda labai daug žmonių – tai panašu lyg sportinėje komandoje: visi turi savo pozicijas ir pareigas ir jas vykdydami prisideda prie bendros gerovės. Jei kolektyvas ir miesto valdžia tavimi tiki, tu visom išgalėm stengiesi pateisinti pasitikėjimą. Aš nelinkęs gręžiotis atgal ir skaičiuoti nuveiktus darbus. Visuomet žvelgiu į ateitį ir planuoju, ko dar nepadariau. Metai prabėgs ir turėsime atnaujintą regbio stadioną, tuomet imsimės naujų projektų. Svarbu nesėdėti vietoje, o siekti, kad mūsų jauniesiems sportininkams būtų sukurtos kuo geresnės sąlygos sportuoti“, – pokalbio pabaigoje ateities planais pasidalino Aivaras Strockis. 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija/ Eva Šimkevičiūtė

V. Lebedžio ir asmeninio archyvo nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis