Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvių kalbos viktorinai pasibaigus

Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje vasario 17–24 dienomis buvo paskelbta virtuali Lietuvių  kalbos viktorina „Kalbos namai“. Tai vienas iš Šiauliuose vykstančių Lietuvių kalbos dienoms skirtų renginių. Viktorinos organizatorės – Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvių kalbos draugija. Viktorina sulaukė 210 dalyvių. Jie turėjo atsakyti į 25 klausimus iš įvairių lietuvių kalbos sričių. Viktorinos klausimus sudarė ir dalyvių atsakymus vertino Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtinta komisija.

Viktorinoje dalyvavo 59 moksleiviai nuo 14 metų amžiaus, 151 suaugęs asmuo, iš kurių 25 lituanistai. 168 viktorinos dalyviai – šiauliečiai, 42 – kitose Lietuvos vietovėse gyvenantys asmenys.

Suaugusiųjų grupėje geriausiai sekėsi vilnietei teisininkei Neringai Mickevičiūtei, surinkusiai 19 balų. Antroji vieta atiteko tik vienu balu atsilikusioms dalyvėms: Šiaulių miesto savivaldybės vyriausiajai specialistei Vaivai Bacevičienei, viešojo administravimo specialistei dr. Rasai Rudžinskienei ir būsimai žurnalistei, Vilniaus universiteto studentei Beatričei Zajančkauskaitei.

Lituanistų grupėje į 22 klausimus teisingai atsakė šiaulietės: Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos docentė dr. Rūta Kazlauskaitė ir Rėkyvos progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Mikučiauskienė. Antroji vieta atiteko Šiaulių rajono savivaldybės vyriausiajai specialistei Jolantai Šiuparienei ir Šiaulių Gegužių progimnazijos lietuvių kalbos vyresn. mokytojai Laimai Tamulevičienei, surinkusioms po 20 balų.

Iš moksleivių 20 balų surinko ir pirmosios vietos laimėtoja moksleivių grupėje tapo Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos mokinė Goda Samalionytė. Antrąją vietą, surinkę po 16 balų, pasidalijo Panevėžio Jono Balčikonio gimnazijos atstovė Elzė Voveriūnaitė ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokinys Rokas Mickus.

Viktorinos dalyviams pasirodė sunkiausias 2 klausimas „Kas yra gramatinė klaida?“. Tik 21 dalyvis į šį klausimą atsakė teisingai: tokios sąvokos nėra. Nelengva buvo pasirinkti ir vieną vartotiną žodžių junginį iš trijų duotųjų: a) pakankamai mažas; b) didesnė pusė;  c) žingeidus mokinys. Teisingą 22 klausimo atsakymą – didesnė pusė – pasirinko 31 dalyvis. 44 dalyviai sėkmingai įveikė 14 klausimą, kuriame reikėjo pasirinkti, kas yra šių žodžių autorius: „Turėdama bendrą teritoriją, tauta privalo turėti ir bendrą kalbą, – tai viena iš pagrindinių nacionalinės egzistencijos būtinybių.“ Teisingai atsakė pažymėję literatūrologo Jono Lankučio pavardę.

Viktorinos dalyviams lengviausias buvo paskutinis 25 klausimas. Net 173 žmonės žinojo, ką reiškia vakarų aukštaičių šiauliškių patarmėje vartojamas frazeologizmas stimburį laužti. Iš trijų pateiktų variantų: a) stengtis gražiai ką padaryti; b) nusiminti; c) daryti ką nors per jėgą, labai stengtis – jie pasirinko paskutinį, teisingą. 160 dalyvių žinojo atsakymą į 6 klausimą ir nurodė, kad bendrinėje lietuvių kalboje nevartotinas įterpinys berods. Į rašybai patikrinti skirtą 3 klausimą teisingai atsakė 159 dalyviai. Reikėjo nuspręsti, kurioje iš šių žodžių grupių žodžiai parašyti netaisyklingai: a) pabalusius, aiškiaregys, nuopuolis; b) gręsiantys, sukūriai, kraujosrūvos; c) paviljonas, biliardas, sąvartynas. Dauguma teisingai pasirinko b variantą.

Suaugusiųjų grupės dalyviams sunkiausiai sekėsi atsakyti į 16 ir 19 klausimus, tik vienas dalyvis pasirinko teisingą atsakymą. Po du dalyvius atsakė ir į 5 bei 17 klausimus, po tris dalyvius – į 4, 6, 14, 18 klausimus. Šios grupės dalyviams geriausiai sekėsi atsakyti į 11 (20 teisingų atsakymų) ir į 9 (19 teisingų atsakymų) klausimus.

 Lituanistų grupėje į 10, 11, 15 klausimus sulaukta vieno teisingo atsakymo, į 16, 17, 18, 20 ir 22 klausimus teisingai atsakė po du, į 12 klausimą – trys žmonės, į 13 klausimą – penki.

Moksleiviams sunkiausi buvo 7 ir 20 klausimai, į kuriuos teisingus atsakymus surado tik po vieną moksleivį. Po du jaunuosius dalyvius atsakė į 15 ir 16 klausimus, po tris – į 6, 8, 14 klausimus. 

Moksleiviams lengviausi buvo 11 ir 12  klausimai: po 11 moksleivių į juos atsakė teisingai.

Viktorinos „Kalbos namai“ nugalėtojams ir prizininkams įteikti Savivaldybės ir Lietuvių kalbos draugijos įsteigti prizai, diplomai ir padėkos. Džiugu, kad Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje vykusi virtuali Lietuvių kalbos viktorina sulaukė nemažo susidomėjimo. Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems. Viktorinos klausimus ir atsakymus į juos galite pamatyti  čia.

 

Aušrinė Rinkevičienė,
Kultūros skyriaus
kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė)

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas