Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvių kalbos viktorinos rezultatai

Šių metų lapkričio 7–14 dienomis Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje vyko virtuali viktorina, skirta valstybinės lietuvių kalbos 100-mečiui paminėti. Viktorinos organizatorės – Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvių kalbos draugija. Iš jų atstovų sudaryta viktorinos komisija ir jos nuostatai patvirtinti Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Komisija buvo parengusi 25 klausimus iš įvairių lietuvių kalbos ir jos istorijos sričių.

Kiekvienais metais lietuvių kalbos viktorinų rengia šalies švietimo, kultūros įstaigos, savivaldybės, daugeliui gerai žinoma jau penkerius metus iš eilės surengta virtuali Lietuvių kalbos draugijos viktorina, skirta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams. Ypač džiugu, kad populiarumo nepraranda ir Šiaulių miesto savivaldybės kartu su Lietuvių kalbos draugija organizuojamos kalbos viktorinos ir konkursai.

Savivaldybės feisbuko paskyroje paskelbta informacija apie pastarąją kalbos viktoriną sulaukė net 9 389 peržiūrų.

Šiemet kalbos viktorinoje jėgas išbandyti panoro 195 dalyviai nuo 14 metų amžiaus: 148 iš Šiaulių miesto ir 47 iš Šiaulių rajono. Viktorinoje dalyvavo 86 moksleiviai ir 109 suaugusieji, iš kurių 10 lituanistų.

Viktorinos dalyvių rezultatai buvo vertinami trijose grupėse: suaugusiųjų, moksleivių ir lituanistų.

Suaugusiųjų grupėje vienodai balų surinko ir antrąja vieta pasidalijo dvi dalyvės: Rasa Rudžinskienė iš Šiaulių ir Danutė Slavinskienė iš Šiaulių rajono. Jos surinko po 22 balus ir tik vienu balu nusileido viktorinos nugalėtojai Simonai Vaičekonei.

Moksleivių grupėje – taip pat dvi antrosios vietos laimėtojos, surinkusios po 21 balą: Gabrielė Jokubauskaitė iš Šiaulių rajono ir šiaulietė Goda Samalionytė. Pirmoji vieta atiteko vienu balu daugiau surinkusiai Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos moksleivei Danielei Malinauskaitei. Aktyviausi buvo Šiaulių Simono Daukanto  gimnazijos mokiniai.

Lituanistų grupėje į 22 klausimus teisingai atsakė Jurgita Levanaitienė, Lina Zaboras ir Rimvydas Žuklija. Šie šiauliečiai tapo trečiosios vietos laimėtojais. Pirmąja vieta, surinkusios po 24 balus,  pasidalijo Jurgita Dominauskaitė ir Rita Mikučiauskienė.

Viktorinos dalyviams pasirodė sunkiausias esąs 20 klausimas „Kurioje Šiaulių mokykloje ilgiausiai veikia Lietuvių kalbos draugijos grupė?“. Tik 15 dalyvių į šį klausimą atsakė teisingai: Šiaulių Gegužių progimnazijoje.

Tik 26 viktorinos dalyviai pasirinko teisingą variantą „tėvukas, diedukas, makiažas“, atsakydami į 15 klausimą. Mat tik žodis „diedukas“ iš paminėtųjų atsakymuose nevartotinas oficialiojoje kalboje.

23 klausime reikėjo pasirinkti, kurioje eilutėje surašyti zoonimai. Teisingas atsakymas yra „Žibutė, Lordas, Micius, Baltuolis“. Jį rinkosi 37 dalyviai.

Lengviausia buvo atsakyti į 2 klausimą: „Kokiame Lietuvos rajone yra vietovardžiai Šveicarija, Venecija, Londonas ir Paryžius?“ Net 148 atsakiusieji žinojo, kad šie vietovardžiai yra Jonavos rajone. 

146 dalyviai teisingai atsakė į 22 klausimą ir iš trijų duotų variantų rinkosi „Kažkada tai turėjo atsitikti“.

13 klausime reikėjo pasirinkti, kurie žodžiai parašyti taisyklingai. Net 145 viktorinos dalyviai pasirinko teisingai – superherojus, supermodelis, superautomobilis.

Labai dėkojame visiems, turėjusiems noro ir radusiems laiko dalyvauti lietuvių kalbos viktorinoje. Visai nesvarbu, kiek balų surinkote. Daug svarbiau, kad išdrįsote ir, tikime, sužinojote ką nors naujo. Na, o tuos, kuriuos lydėjo sėkmė, nuoširdžiai sveikiname!

Viktorinos klausimus ir atsakymus į juos galite rasti čia.

 

Aušrinė Rinkevičienė,
Kultūros skyriaus kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė)

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas

T

Terek Asia 2022-11-24 20:24
As dziaugiosi, kad Lina Zaboras gavo prizine vieta, sveikinu ja ir visus organizatorius.
(Redaguota)