Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvos banko informacija apie atsiskaitymų priėmimo negrynaisiais pinigais galimybes

Lietuvos bankas parengė smulkiajam verslui skirtą informaciją apie atsiskaitymų priėmimo negrynaisiais pinigais galimybes. Vartotojų galimybės pasirinkti jiems priimtiną atsiskaitymo būdą gerėja, tačiau dalis gyventojų vis dar susiduria su situacijomis, kai prekybos vietoje negali atsiskaityti norimu būdu. Verslo atstovai svarsto, koks būdas priimti atsiskaitymus jiems patogiausias.

Be grynųjų pinigų, atsiskaitymai dažnai priimami ir mokėjimo kortelėmis. Tačiau atsiskaitymų negrynaisiais pinigais yra gerokai įvairesnių – pavyzdžiui, mokėjimai atliekami momentiniu pavedimu į sąskaitą pagal mokėjimo sąskaitos, telefono numerį arba pagal apmokėjimo nuorodą.

Lietuvos banko tyrimai rodo, kad kuo daugiau skirtingų atsiskaitymo būdų verslas taiko, tuo didesni jo pardavimai ir mažiau prarastų pirkėjų. Siekdamas smulkiajam verslui palengvinti pasirinkimus, kaip priimti atsiskaitymus negrynaisiais pinigais, Lietuvos bankas parengė susistemintą informaciją apie populiariausius mokėjimų negrynaisiais pinigais priėmimo būdus.

Ją galima rasti čia: https://www.lb.lt/lt/atsiskaitymu-uz-prekes-ir-paslaugas-priemimas

Atsiskaitymų priėmimo elektroniniu būdu pranašumų yra ne vienas. Tai  patogus, pigus ir greitas būdas, kuriuo visada gaunama tiksli suma. Be to, nėra rizikos gauti padirbtus banknotus. Atsiskaitant negrynaisiais pinigais sutaupoma laiko ir grynųjų pinigų tvarkymo išlaidų.

Lietuvos banko užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad 2023 m., negalėdami atsiskaityti jiems priimtinu būdu, prekės nenusipirko 5 proc. visų apklaustųjų, o verslas iš kiekvieno prarasto pirkėjo vidutiniškai negavo 20 Eur pajamų.

Ekonomikos ir investicijų skyriaus informacija