Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Mokslo ir meno keliais Graikijoje

 Šiaulių Lieporių gimnazijos komanda sausio 30  - vasario 5 dienomis dalyvavo projekto „The Family We Call Europe“ veiklose Graikijoje, Vardos mokykloje.  Projekto partneriai – Graikijos, Lenkijos, Ispanijos ir  Lietuvos atstovai. Pagrindinis projekto tikslas –  skatinti Europos šalių meno, mokslo ir istorijos pažinimą. Lietuviai, vykdami į Graikiją, buvo atsakingi už šokio, dailės, literatūros veiklų koordinavimą.

     Pirmąją susitikimo dieną dalyviai pristatė savo šalies mokyklas. Mokinių kurti filmai kvietė pasivaikščioti po įdomiausias ir gražiausias mokyklų vietas. Dirbdami  grupėse jaunuoliai rinko informaciją apie žymias keturių šalių sporto, politikos, meno pasaulio asmenybes. Užsieniečiai išgirdo, kuo išskirtiniai yra lietuviai Valdas Adamkus ar Jonas Meka. Pristatydami atliktus darbus mokiniai tobulino viešojo kalbėjimo ir komunikavimo užsienio kalba įgūdžius, stiprino komandinio darbo patirtį.

   Svečių akiratį praturtino išvykos į unikalias Graikijos vietas  - antikinę Olimpiją ir  Mesolongi miestą. Žengti žingsnį ties pirmųjų Olimpinių varžybų starto linija ir  pabandyti nubėgti sprinto distanciją seniausiame Europos stadione dalyviams buvo neįkainojama patirtis. Keliautojams  teko užduotis ne tik pamiklinti kojas, bet ir pasukti galvą, dorėninis ar jonėninis stilius išlikęs antikinių šventyklų kolonose. Kita Peloponeso pusiasalio įžymybė, Mesolongi miesto Nacionalinis didvyrių parkas, atskleidė Graikijos nepriklausomybės kovų reikšmę. Mokiniai turėjo puikią progą ne tik pasigrožėti  žvejų ir flamingų pamėgta miestą skalaujančia lagūna, bet ir pasimokyti, kaip reikia puoselėti herojišką krašto istoriją.  

   Ypač daug svečių dėmesio ir ovacijų sulaukė graikų nacionalinio kostiumo edukacija. Apsilankę svetingo graiko dirbtuvėse dalyviai išvydo vien tik rankomis siūtus ir itin kruopščiai išsiuvinėtus, aukso ornamentais išdailintus tradicinius kostiumus. Lietuvaitės, pasipuošusios spalvingais ir ryškiais graikų vestuvių kostiumais, įsiamžino išskirtinėje fotosesijoje.

   Po kelionių mokinių laukė netradicinės pamokos. Dalyvaudami skirtingų šalių mokytojų vedamose pamokose projekto dalyviai atliko įvairius fizikinius bandymus, remdamiesi užuominomis, bandė surasti išeitį „Pabėgimo kambario“ pamokoje, diskutavo apie Europoje kylančias grėsmes ir ryškėjančias perspektyvas. Susitikimo veiklas vainikavo atsisveikinimo vakaro šokiai. Lietuvaitės pakėlė nuo kėdžių visus svečius, kviesdamos sušokti nuotaikingąjį „Transkverą”. Projekto koordinatorė Lieporių gimnazijos anglų kalbos mokytoja  Sigita Valuckienė visų susirinkusiųjų vardu dėkojo už šiltą priėmimą ir turiningą programą.

   Gimnazistė Marija Bernotaitė, išbandžiusi visas projekto edukacijas, sakė supratusi, kad Graikija   - nepaprastai graži ir nuostabi šalis. Graikai, pasak merginos, yra labai draugiški ir rūpestingi žmonės. Prasilenkdami gatvėje jie visada pasisveikins ir pažers daugybę gražių žodžių, priverčiančių nusišypsoti. Marija džiaugiasi, kad turėjo išskirtinę galimybę pažinti Graikijos istoriją, virtuvę ir svetingus žmones. Ketvirtokei Jorei Puzaraitei Graikiją primins apelsinmedžiai, antikinės skulptūros ir atviros vietinių šypsenos. Abiturientei buvo įdomu pažinti projekto šeimininkų kultūrą, paragauti skanaus maisto ir mokytis neskubėti.

    Apsilankymas Graikijoje Lieporių gimnazistams suteikė galimybę tobulinti užsienio kalbų žinias, įgyti pasitikėjimo savimi ir pasinerti į kultūrų įvairovę.

 

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai pagal ,,Erasmus+“ KA2 Programą. Straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame esančios  informacijos pateikimą ir naudojimą.

 Irmina Petrauskienė, Lieporių gimnazijos mokytoja

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas