Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Neįgaliesiems sukurta įspūdinga infrastruktūra

Žmonėms su proto ir psichikos negalia teikiamos paslaugos Šiauliuose pakilo į naują lygį. Duris atvėrė net keturi tokiems asmenims skirti namai. ES lėšomis su valstybės ir miesto biudžeto prisidėjimu finansuotus objektus atidarė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Šiaulių mieste žengtas naujas žingsnis kuriant kokybišką aplinką žmonėms su negalia ir įtraukiant juos į bendruomenės gyvenimą. Anksčiau buvo įprasta, kad žmonės su negalia gyvendavo ir paslaugos jiems buvo teikiamos specializuotose globos įstaigose, jose gyvena didelis skaičius šios negalios žmonių. Dabar sukurtos galimybės globos paslaugas teikti bendruomenėje ir naujųjų namų gyventojai gyvens vienviečiuose arba dviviečiuose kambariuose, o laisvalaikiui skirta bendra poilsio erdvė sujungta su erdvia virtuve.

Įvairiose Šiaulių miesto vietose pastatyti ir įrengti keturi gyvenamieji namai, kurių kiekvieno naudingasis plotas  – per 200 m².

Trys pastatai tapo grupinio gyvenimo namais intelekto ir (ar) psichikos negalią turintiems asmenims, kuriems reikalinga nuolatinė socialinė globa, ketvirtame pastate įsikurs bendruomeniniai vaikų globos namai. Kiekviename tokiame name yra po 10 vietų, pirmieji gyventojai jau įsikraustė.

Simbolinę atidarymo juostelę Šeduvos gatvėje esančiuose namuose perkirpo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir rangos darbus atlikusios bendrovės „Adeso“ direktorius Marius Zabaras. Ceremonijos dalyvius pasitiko Šiaulių globos namų dienos centro ,,Goda“ spalvų orkestras.

„Šiuo atveju mes rodome šiauliečių ir visuomenės dėmesį į žmones, kurie truputį kitaip mato gyvenimą. Šis projektas, kurį įgyvendinome Šiauliuose, kaip suprantu, tampa pavyzdiniu. Bandome tvarkytis ne tik ekonominėje, švietimo, bet ir jautrioje socialinėje srityje. Tiems mažiau likimo apdovanotiems, arba kitokiomis dovanomis apdovanotiems, žmonėms be valstybės ar savivaldybės pagalbos tikrai būtų labai sunku gyventi“, – sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

 

„Labai svarbu ne tik patys nauji namai, bet kad juose bus ir atsakingi žmonės, kurie padės, patars, palydės šių namų gyventojus, kartu kurs jų savarankiškumo dvasią. Svarbu, kad kiekvienas žmogus čia galėtų gyventi oriai, savo gyvenimą taip, kaip norėtų“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

 

Anot Šiaulių savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos Ramutės Pilypienės, naujai pastatytuose jaukiuose namuose įsikūrę neįgalieji, kurie yra likę be tėvų globos, jie – buvę kompleksinių paslaugų namų ,,Alka“ auklėtiniai.

Drauge su jais nuolat bus socialiniai darbuotojai, kurie padės jiems integruotis į miesto gyvenimą, spręsti jiems kylančius klausimus ir įvairias gyvenimiškas situacijas. Jaunuoliams bus sukurta artima šeimai aplinka, kurioje jie gyvens, lankys ugdymo įstaigas, užimtumo centrus, dirbs socialinėse dirbtuvėse, dalinsis įgyta patirtimi, mokysis savarankiško gyvenimo subtilybių, atliks buities ruošos darbus, bendraus, kartu leis laisvalaikį ir ilsėsis.

Grupinio gyvenimo namų plėtra Šiaulių miesto savivaldybėje įgyvendinta iš Europos Sąjungos fondų lėšų, Valstybės investicijų programos ir Šiaulių m. savivaldybės biudžeto, jų statybų vertė apie 2,8 mln. eurų.

V. Lebedžio nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis