Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Nuo Naujųjų rūšiuojame maisto atliekas. Kaip sekasi?

Savivaldybės spaudos konferencijoje pateikta informacija, kaip šiauliečiams sekasi rūšiuoti maisto atliekas. Dar prieš naujus metus Šiaulių miesto daugiabučių kiemuose atsirado nauji konteineriai, skirti maisto atliekoms.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro aptarnavimo vadovas Mantas Tamošiūnas pateikė informaciją apie nuo šių metų pradžios atsiradusias naujoves atliekų rūšiavimo srityje.

„Maisto atliekų atskiras surinkimas yra naujovė visoje Lietuvoje. Visoms savivaldybėms privaloma nuo sausio 1 d. sudaryti sąlygas, užtikrinti atskirą maisto atliekų surinkimą ir tvarkymą“, – teigė ŠRATC aptarnavimo vadovas.

Šiai naujovei Šiaulių miesto savivaldybė ruošėsi iš anksto. Dar prieš kurį laiką buvo vykdomas bandomasis maisto atliekų surinkimo ir apdorojimo projektas. Jo metu 1000 Šiaulių miesto butų buvo aprūpinti reikalingomis priemonėmis ir jiems buvo suteikta informacija, kaip teisingai rūšiuoti atliekas. Pasak M. Tamošiūno, rezultatais galima džiaugtis, žmonės noriai dalyvavo projekte ir naudojosi maisto rūšiavimo galimybe.

Praėjusių metų gruodį Šiaulių mieste prie daugiabučių namų įrengtų naujų pusiau požeminių konteinerių aikštelių, pastatyta 300 vnt. maisto ir virtuvės atliekoms skirtų konteinerių. Atskirai surinktos atliekos išvežamos du kartus per savaitę, trečiadieniais ir šeštadieniais. Mantas Tamošiūnas pasidalino, kuo maisto atliekų konteineriai yra išskirtiniai. Pirmiausia šiais 240 litrų konteineriais buvo norima palaikyti tvarką konteinerių aikštelėse, todėl jie buvo įrengti su specialiais laikikliais, kurie užtikrina, kad konteineris išliktų savo vietoje. Antras išskirtinumas, jog šiose rūšiavimo talpose yra įrengti biologiniai filtrai, kurių tikslas yra neutralizuoti blogus kvapus. ŠRATC žada po kiekvieno atliekų surinkimo konteinerius dezinfekuoti, tad gyventojams nerimauti dėl nemalonių kvapų esą nereikėtų.

ŠRATC aptarnavimo vadovas pasidžiaugė pirmaisiais rūšiavimo rezultatais. Per šį mėnesį, kuris dar nesibaigė, buvo surinkta apie 60 tonų maisto atliekų, ŠRATC atstovo nuomone, tai yra geras rezultatas. Pasak specialisto, šiauliečiai jau nuo pat pradžių pakankamai atsakingai rūšiuoja maisto atliekas, konteineriuose buvo pastebėtas tik nedidelis kiekis kitokių atliekų.

Maisto atliekos yra vežamos į Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atliekų apdorojimo infrastruktūrą, joje maisto atliekos yra apdorojamos kompostavimo būdu. Taip bus atliekama tol, kol šių metų vasarą bus atidarytas tokių atliekų apdorojimo fabrikas.

Šiaulių miesto gyventojams buvo išdalinta daugiau nei 10 tūkst. kibirėlių, tačiau tai tik viena iš galimų rūšiavimo priemonių. Namuose gyventojai maisto ir virtuvės atliekas gali rūšiuoti į jiems patogias, jau turimas talpas, pvz., kibirėlį ar maišelį. Į konteinerį maisto ir virtuvės atliekas galima mesti tiek su maišeliu, tiek be jo.

Primenama, kad į maisto ir virtuvės atliekų konteinerius galima mesti mėsos, žuvies, pieno, vaisių, daržovių, kitų maisto produktų likučius, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ar kitais maisto produktais suteptą popierių ir popierinius rankšluosčius, kambarinius augalus ir jų dalis. Tokių atliekų susidaro kiekvienuose namuose.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerius negalima mesti skystų maisto likučių, maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis, tabako gaminių, vaistų, namų augintinių kraiko, panaudoto tualetinio popieriaus ir kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.

Detalią informaciją apie atliekų tvarkymą teikia Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras tel.: (8 41) 421 599.

 

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro ir Jomantės Vilčiauskaitės nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis