Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Padangų keitimo sezonas: ar žinote, kaip tinkamai jas utilizuoti?

Jau visai netrukus, nuo balandžio 1 dienos, prasidės padangų keitimo sezonas. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras primena, kad šalies gyventojai, važinėjantys automobiliais su dygliuotomis padangomis, jas turi pasikeisti iki balandžio 10 dienos. Tačiau ar žinote, kas priima eksploatavimui nebetinkamas padangas?

Specializuotos parduotuvės ir autoservisai

Automobilių savininkai turi žinoti, kad pirkdami naujas padangas specializuotoje parduotuvėje ar keisdami nudėvėtas (mažesnio kaip 3 mm padangų protektoriaus gylio) padangas autoservise, senąsias turi teisę juose ir palikti.

Į naujų padangų kainą jau būna įskaičiuotas padangų sutvarkymo ir perdirbimo mokestis. Autoservisai ir specializuotos parduotuvės privalo padangų atliekas priimti be papildomo mokesčio ir sąlygų. Padangos priimamos tokios, kokios skirtos to paties tipo transporto priemonei ir toks pat kiekis, koks perkamas.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės ir atliekų priėmimo punktas

Visose Šiaulių regiono savivaldybėse padangas galima atvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba atliekų priėmimo punktą. Ši paslauga žmogui nemokamai teikiama kartą per metus, atvežus ne daugiau kaip 4 padangų atliekas. Jei šeimoje yra daugiau asmenų, tai galimas priimamų padangų kiekis atitinkamai ir padidėja, pvz., du žmonės gali pristatyti 8 padangas, trys – 12 ir t. t. Norint jas čia palikti, reikia užpildyti atliekų priėmimo deklaraciją.

Į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles perduodamoms padangoms yra perkama utilizavimo paslauga. Dėl šios priežasties gyventojai už padangų atliekų sutvarkymą netiesiogiai sumoka dar kartą. Vien per 2022 metus į didelių gabaritų surinkimo aikšteles Šiaulių regiono gyventojai pristatė 484,22 tonas padangų. Geriausias sprendimas dėvėtas padangas atiduoti ten, iš kur ir įsigyjamos naujos.

Saugokime mus supančią gamtą

Tikriausiai visi sutiks, kad pavasarį pamiškėse nugulančios padangų atliekos nepuošia mus supančios gamtos. Ne vietoje išmestos padangų atliekos, užteršdamos aplinką, natūraliai suyra per 120–140 metų. Labai svarbu, kad padangų atliekos būtų perduodamos atliekų tvarkytojams ir būtų atgaunamos padangų gaminimui panaudotos medžiagos. 

Perdirbant senas padangas, jos atskiriamos į tekstilę, metalą ir gumą. Tekstilė panaudojama energijai gauti, o metalai ir guma – panaudojami naujiems gaminiams ar jų sudedamosiomis dalimis gaminti. Padangų atliekas svarbu perdirbti ne tik tam, kad apsaugotume aplinką ir visų mūsų sveikatą. Taip sutaupome nepaprastai didelius išteklius iš perdirbtų padangų žaliavos gamindami naujus gaminius.

Aplinkos apsaugos departamentas įspėja, kad už netinkamoje vietoje atsikratytas ar deginamas padangas gresia administracinė atsakomybė. Už kiekvieną ne vietoje išmestą padangą gali tekti sumokėti nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo atliekų kiekio bei aplinkai padarytos žalos. Pastebėję aplinkos taršą atliekomis gyventojai raginami pranešti apie pažeidimą skubios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba informaciją siųsti elektroniniu paštu .

Nuotraukos šaltinis - www.pexels.com

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Miesto ūkio ir aplinkos skyrius