Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Ritasi nematyto dydžio COVID-19 banga – uždaryti keli darželiai, mokyklų klasės

Nors jau atrodo, kad pasiektas aukščiausias COVID-19 ligos pikas, paskelbus naujausią susirgimų koronavirusu informaciją paaiškėja, kad buvę rekordai ir vėl sumušti. Šiauliai pamažu tampa vienais iš šalies lyderių. Dėl sergamumo stabdoma vaikų darželių veikla, uždaromos mokyklų klasės, rekomenduojama laikinai stabdyti neformalųjį švietimą. Tuo tarpu vakcinacijos tempas ir toliau lėtėja.

Specialistai pripažįsta, kad tokių užsikrėtimo COVID-19 liga skaičių nebuvo per visą pandemijos laikotarpį. Palyginus su 2020 metų pabaiga, kai buvo registruojamas itin aukštas sergamumas, dabar užsikrėtimų yra net 2-3 kartus daugiau. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje patvirtino, kad vien mieste naujų atvejų dabar tiek, kiek per karantiną būdavo visoje apskrityje. Šiauliai sparčiai kyla ir į visų savivaldybių lentelės viršūnę. Dabar daugiau ligos atvejų nei Šiauliuose - 5 211,8 (buvo 2 350), vertinant 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenkantį naujų atvejų rodiklį, yra tik Vilniuje - 5 621,7 (buvo 3 576) ir Kaune - 5 306,6 (buvo 3 339).

Pasak Simonos Abromavičienės, per pastarąsias dvi savaites beveik dvigubai išaugo vaikų sergamumas. 7-17 metų amžiaus grupei priklausančių asmenų dalis bendrame sergančiųjų skaičiuje sudaro 33 procentus (buvo 16,48 proc.).  

Pagal NVSC informaciją, regione yra 216 aktyvių COVID-19 ligos protrūkių, pusė jų fiksuota Šiauliuose. Absoliučiai didžioji dalis jų yra kilę švietimo įstaigose.

S. Abromavičienė taip pat paaiškino, kokiais atvejais nedarbingumo pažymėjimus išduoda šeimos gydytojai, kokiais – NVSC. Plačiau apie tai skaitykite čia.

„Svarbu, kad asmenys, kuriems yra privaloma izoliacija ir norintys gauti nedarbingumo pažymėjimą iš NVSC, tą galės padaryti tik užpildę atvejo anketą. Kol asmeniui oficialiai nepaskirta izoliacija, neturime pagrindo išduoti nedarbingumo pažymos“, – sakė S. Abromavičienė.  

Izoliacija sąlytį turėjusiems asmenims paskiriama tik po to, kai susirgęs asmuo pateikia informaciją apie juos užpildydamas epidemiologinę anketą https://atvejis.nvsc.lt . Tuomet nurodytiems sąlytį turėjusiems asmenims išsiunčiamos SMS žinutės, kuriose pateikiama nuoroda į kitą anketą, kurią būtina užpildyti tam, kad asmuo būtų įtrauktas į sąlytį turėjusių asmenų sąrašą.

Šiauliuose, dėl didelio sergančiųjų skaičiaus, infekcijų plitimą ribojantis režimas (kai stabdomas kontaktinis ugdymas ir pereinama į nuotolinį ugdymą) yra taikomas penkiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Bendrojo lavinimo mokyklose dėl minėto režimo įvedimo gali nuspręsti patys įstaigų vadovai. Kol kas mokyklos neuždaromos, tačiau atskiros klasės nuotoliniu būdu mokosi jau 11 švietimo įstaigų.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė spaudos konferencijoje pranešė, kad per savaitgalį ligoninėje išaugo dėl koronaviruso gydomų ligonių skaičius. Regione COVID-19 lovų užpildymas pasiekė 80 proc., tai riba, kai reikia didinti tokių lovų skaičių. Sutarta, kad nuo vasario 1 d. 21 COVID-19 lovą turės pasiruošusi Kelmės ligoninė. Reanimacinių lovų užimtumas paaugo nežymiai, nuo 26 iki 32 proc. taigi šis rodiklis kol kas medikų negąsdina. Kiek labiau neramina vaikų sergamumas, Moters ir vaiko klinika jau pasiruošė daugiau lovų tokiems ligoniukams, šio pirmadienio duomenimis, klinikoje dėl koronaviruso gydomi 9 vaikai, vienas iš jų reanimacijoje.

Kituose ligoninės skyriuose šiuo metu gydoma 80 suaugusiųjų COVID-19 pacientų. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje šiuo metu yra 8 žmonės nuo 49 iki 82 metų, penkiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, tik du iš jų yra skiepyti.

Rimta problema su kuria susiduria ligoninė – vis augantis darbuotojų sergamumas. Praėjusio pirmadienio duomenimis fiksuoti 68 užsikrėtę darbuotojai, per savaitę šis skaičius paaugo iki 79. Kadangi tarp sergančiųjų dar nedaug gydytojų, situacija, anot Č. Špūrienės valdoma, ligoninės planinės paslaugos nėra ribojamos. Galimybe leisti dirbti ir COVID-19 liga sergantiems specialistams ligoninė kol kas nesinaudoja.

Šiauliečius testuojančiame Šiaulių COVID-19 patikros punkte – nematytas darbymetis, pasak Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos Viktorijos Palčiauskienės, testavimo apimtys kas savaitę auga ne procentais, o kartais. Pasiektas naujas Šiaulių COVID-19 patikros punkto rekordas – per savaitę atlikta 7800 tyrimų, beveik dvigubai daugiau nei ankstesnę savaitę, kuri irgi atrodė rekordinė. Įprastai būdavo atliekama apie 2000 tyrimų per savaitę. Tiriamųjų srautui toliau augant, jau praėjusią savaitę ilgėjo punkto darbo valandos, nuo šio pirmadienio jis dirbs dar ilgiau, nuo 7.30 iki 22 val. septynias dienas per savaitę.

„Prie punkto susidaro didžiulės eilės, todėl labai prašome gyventojų, kurie užsiregistravo tyrimui, atvykti tiksliai nurodytu laiku“, – akcentavo V. Palčiauskienė.

Teigiamų atsakymų dalis dar augo, dabar liga diagnozuojama kas antram tiriamajam.

Miesto mokyklose vykdytų testavimų metu praėjusią savaitę fiksuota 243 teigiami testų rezultatų, 2,5 karto daugiau nei ankstesnę savaitę. Vaikams, kurių tėvai nedavė sutikimo testuotis mokyklose, tačiau neprieštarauja, kad jų vaikas parsineštų testą namo ir testuotųsi sekmadienio vakare, praėjusią savaitę išdalinta apie 800 testų.

„Būtina mažinti savo mobilumą, atsisakyti susitikimų ir renginių, labai svarbu yra rankų higiena, patalpų valymas, vėdinimas, kaukių dėvėjimas. Pajutusiems bent menkiausius simptomus privaloma atlikti testą“, – sakė V. Palčiauskienė.

Norinčiųjų skiepytis praėjusią savaitę dar pamažėjo, vakcinuotis atvyko tik 1200 gyventojų (buvo 1785). Vakcinacija vykdoma visose Šiaulių miesto gydymo įstaigose, registruotis skiepui galima telefonu 1808 arba užpildant registracijos formą koronastop.lt. puslapyje.

Šiaulių Ekstremalių situacijų komisija praėjusią savaitę taip pat svarstė vis prastėjančią COVID-19 situaciją. Pasak šios komisijos pirmininko Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Antano Bartulio, ekspertai, įvertinę atsakingų tarnybų pateiktą informaciją, rekomenduoja:

  1. renginių organizatoriams atsisakyti organizuoti renginius uždarose patalpose;
  2. ugdymo, neformaliojo ugdymo įstaigų vadovams įvertinti galimybę stabdyti ligos plitimą tarp vaikų ir atsisakyti neformaliojo ugdymo nuo 2022 m. vasario 7 d. iki 20 d.
  3. gyventojams prisidėti prie COVID-19 (koronaviruso infekcijos) ligos plitimo mieste suvaldymo: atsisakyti nebūtinų susibūrimų, lankymosi viešosiose vietose, laikytis visų ligos plitimą stabdančių prevencijos priemonių.

„Kadangi turime aiškų prioritetą – kontaktinį mokymą, kurį norime ir toliau išsaugoti, reikėtų didesnės pertraukos neformaliojo ugdymo įstaigose. Nuo vasario 14 d. prasidės mokinių atostogos, tad neformaliojo ugdymo įstaigas raginame pasinaudoti galimybe ir jau nuo vasario 7 dienos sustabdyti veiklą, kad susidarytų bent dviejų savaičių laikotarpis. Tokia priemonė buvo išbandyta žiemos atostogų metu ir suveikė. Per tą laiką, tikėtina, sergamumas ženkliai sumažės. Taip pat ir organizatoriai turėtų labai gerai pasvarstyti ir susilaikyti nuo kultūros ir sporto renginių organizavimo uždarose patalpose. Negalime nuleisti rankų ir palikti nevaldomos situacijos. Nuo mūsų pačių aktyvių veiksmų daug kas priklauso“, – kalbėjo Antanas Bartulis.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis