Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Savivaldybė pateikė atsakymus, kas vyksta su „Fox Spot“

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje pateikta Šiaulių miesto savivaldybės administracijos pozicija dėl situacijos su vandenlenčių parku ir kavine „Fox Spot“. Valstybinėje žemėje įsikūrę verslininkai nelaimėjo surengtame viešame konkurse.

Socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, kurioje teigiama, neva dėl Savivaldybės veiksmų ilgus metus veikęs verslas dabar turi išsikraustyti. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pristatė pokyčius prie Talkšos ežero, kurie pastaruoju metu sulaukė daug visuomenės dėmesio.

Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pradžioje pateikė visą chronologiją, kaip prie Talkšos atsirado ir kaip veikė „Fox Spot“ ( UAB „Vadaba“).

„2014 m. vasario 27 d. Šiaulių miesto taryba pritarė vandens ir sniego atrakcionų projekto įgyvendinimui Talkšos ežero pietinėje pakrantėje. Su UAB „Vadaba“ buvo sudaryta sutartis penkių metų laikotarpiui, kurioje nebuvo numatyti jokie mokesčiai, nors kitose vietose dirbantys verslininkai mokesčius mokėjo. Sutartyje buvo numatyta galimybė sutartį pratęsti dar 5 metams, bet per tą laiką pasikeitė įvairūs teisės aktai. 2016 metais atsirado nuostata, kad verslininkai, įvairiais įrenginiais organizuojantys pramogas viešose vietose, turi dalyvauti viešame konkurse. 2018 metais patvirtintos rinkliavos už paslaugų teikimą viešose miesto vietose. Dėl šių teisės aktų pasikeitimo ir prasidedančių Talkšos pakrantės tvarkymo darbų sutartis su UAB „Vadaba“ nebebuvo pratęsta. 2019 m. sutarčiai pasibaigus, Savivaldybė nereikalavo išardyti kavinės ir vandens pramogų parko įrengimų, nes buvo numatyta skelbti konkursą tokioms paslaugoms teikti, jame buvo kviečiama dalyvauti ir UAB „Vadaba““, – konstatavo A. Bartulis.

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus, paskelbus konkursą, jame dalyvavo vienintelis dalyvis, ta pati UAB „Vadaba“, bet vėliau savo pasiūlymą atsiėmė „dėl neproporcingo rinkliavos dydžio“. Kol vyko Talkšos pakrantės tvarkymo darbai, Savivaldybė naujo konkurso neskelbė, per tą laiką pasikeitė dar ir LR Rinkliavų įstatymas. 2023 metų sausio 16 d. paskelbtas antrasis konkursas, jame visos sąlygos sudėliotos taip, kaip reikalauja šiuo metu galiojantys teisės aktai.

„Dalyvavo dvi įmonės, atplėšus pasiūlymų vokus paaiškėjo, kad UAB „Vadaba“ pateikė 351 euro, o MB „Grožis plius“ 471 euro pasiūlymą. Kitokios galimybės Savivaldybė neturėjo, tik paskelbti nugalėtoju pasiūliusį didesnę kainą. Abu dalyviai buvo informuoti apie rezultatus, šiuo metu derinamas sutarties, kuri bus pasirašyta su nugalėtoju, projektas. LR Rinkliavų įstatyme nekeliamas joks reikalavimas dėl kompetencijos, tad konkurse toks kriterijus nebuvo taikomas. Viešai skelbiama, kad abiejų verslo subjektų situacija panaši, bendrovėse dirba vos po vieną darbuotoją“, – teigė Antanas Bartulis.

Anot Administracijos vadovo, dabar šioje situacijoje teoriškai gali būti bent keturi sprendimo būdai.

  1. UAB „Vadaba“ paduoda Savivaldybės administraciją į teismą, teismas sprendžia, kas teisus, kas ne.
  2. Savivaldybė pasirašo naują sutartį su konkurse nelaimėjusia UAB „Vadaba“. Tačiau jau dabar aiški šio scenarijaus baigtis – konkurso nugalėtojas kreipiasi į teismą ir bylą laimi, o sutartis su UAB „Vadaba“ anuliuojama. Todėl tokio kelio Savivaldybė, pasak A. Barulio, nesirinks.
  3. UAB „Vadaba“ ir MB „Grožis plius“ tampa partneriais ir užtikrina pramogų teikimą.
  4. MB „Grožis plius“ atsiima pasiūlymą ir pasitraukia iš konkurso, tada konkurso laimėtoju tampa „Vadaba“, su šia bendrove pasirašoma sutartis.

„Galiu patikinti, kad Savivaldybės administracija visus veiksmus atliko teisėtomis priemonėmis, dabar mes turime laisvalaikio pramogų paslaugų viešosiose vietose teikimo konkurso nugalėtoją, su juo vyks procesai, jei neįvyks kažkuris iš mano paminėtų keturių scenarijų. Labiausia būtų gaila, jei miestiečiai šią vasarą liktų be tokio tipo pramogų, tikėkimės, kad taip neįvyks“, – reziumavo A. Bartulis.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis