Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliečiams pristatoma miesto strategija iki 2033-ųjų metų

Beveik metus laiko Šiaulių miesto savivaldybės kartu su UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“, vykęs darbas įgavo pavidalą – parengtas „Šiaulių miesto strateginio plėtros plano 2025–2033 metams projektas“ (toliau ŠSPP). Kovo 27, balandžio 17 ir 18 dienomis vykusių pristatymų metu, Šiaulių miesto gyventojai, savivaldybės Tarybos nariai, Strateginės plėtros tarybos nariai ir kitos suinteresuotos šalys, buvo supažindintos su parengtu dokumentu.

„Šiauliai per paskutinį dešimtmetį stipriai pasikeitė – tapo šiuolaikišku, greitai augančiu miestu, kuriame gyventojų skaičius auga sparčiau nei kituose didmiesčiuose. Žmonės tai pastebi ir jaučia – tiek šiauliečiai, tiek ir turistai. Miestu vis labiau pasitiki investuotojai, steigiantys ir plėtojantys verslus. Būtina pabrėžti, jog dideli pokyčiai prasideda nuo gero planavimo ir didelių ambicijų, todėl turime užsibrėžti strateginius tikslus ir jų kryptingai siekti“ – teigia Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas.

„Strateginis plėtros planas – tai svarbus miesto dokumentas, kuriame atsižvelgiama ne tik į esamą situaciją ir nuveiktus darbus, bet ir į gyventojų ateities lūkesčius. Plane numatyta Šiaulių miesto ateities vizija/gairės, apimančios strateginius miesto plėtros tikslus, uždavinius, priemones ir svarbiausia – siekiamų rodiklių įverčius. Rengiant planą siekėme užtikrinti darnią ir subalansuotą Šiaulių plėtrą, sustiprinti miesto konkurencingumą Lietuvos ir tarptautiniu mastu“ – sako planą rengiančių ekspertų grupės vadovė ir įmonės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ partnerė Vaiva Garlinskė.

Nepakito pagrindinė, nuo 2005 m. metų iškelta, Šiaulių miesto vizijos dedamoji – „Šiauliai – Saulės miestas – atviras, veržlus ir saugus“, tačiau atnaujintos vizijos dedamosios, atliepiant šiandieninę situaciją. Kartu su svarbiausiu miesto vizijos siekiu, siekiama užkoduoti ir kitus įvairioms miesto suinteresuotoms šalims svarbius miesto ateities vizijos aspektus – atsakyti į klausimą, kokie bus Šiauliai gyventojui, verslui, miesto svečiui, mieste veikiančioms įvairioms organizacijoms, partneriams ir kitoms suinteresuotoms šalims.

 

Rengiant ŠSPP buvo atlikta Šiaulių miesto aplinkos ir išteklių analizė, gyventojų nuomonės tyrimas, 2015–2024 m. ŠSPP įgyvendinimo eigos ir rezultatų analizė, Savivaldybei aktualių strateginio planavimo dokumentų analizė. Vyko viešos diskusijos atskirose teritorijose su Šiaulių bendruomenių atstovais, gyventojais bei vienas svarbiausių ir daugiausiai savo sričių profesionalų pritraukusių darbų – tematinių darbo grupių susitikimai generuojant ateities idėjas, darbus atskirose srityse ir jas integruojant tarpusavyje. Planuojant Šiaulių ateitį iki 2033 m. išklausyta daugiau nei 200 Šiaulių gyventojų ir ekspertų nuomonių.

Laikantis nuo pat plano rengimo pradžios taikyto principo – kuo aktyvesnis visų suinteresuotųjų šalių dalyvavimas ir konstruktyvus bendradarbiavimas, tuo kokybiškesnis ir “gyvas” bus strateginis plėtros planas, norime pakviesti visus miesto gyventojus, organizacijas ir kitas suinteresuotąsias šalis pastabas, pasiūlymus strateginiam plėtros planui iki 2033-ųjų  teikti iki gegužės 5 d. el. paštu: arba . Su parengtu plano projektu galima susipažinti www.siauliai.lt tinklapyje, specializuotoje skiltyje „Strateginis planavimas“.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis