Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių Didždvario gimnazija Erasmus+ programos projekte „Modern Education in Science for Industry 4.0 (MESI 4.0)“

Tris metus didždvariečiai ir jų partneriai iš Gymnazium Teplice (Čekija), SZ Geschwister Scholl, Bremerhavenas (Vokietija), La Salle-Buen Consejo, Puerto Real (Ispanija) mokyklų vykdė „Erasmus+“ programos 2 pagrindinio veiksmo mokyklų mainų strateginės partnerystės projektą „Modern Education in Science for Industry 4.0 (MESI 4.0)“ (Projekto Nr. 2018-1-CZ01-KA229- 048103_3). Projekto tikslai buvo keli: didinti mokinių domėjimąsi gamtos mokslais, matematika, modernizacija pramonės šakose, mokyti taikyti matematikos, gamtos mokslų kompiuterines programas, vykdyti tarptautinius mainus ir dalintis gerąja patirtimi.

Mokiniai, vykdami į klasių mainus, pristatydavo savo regiono ir susipažino su visų dalyvaujančių šalių pramonės 4.0 šakomis, dalyvavo ekskursijose į pramonės objektus, diskusijose apie gamtos mokslus šiuolaikinėje pramonėje, atliko įvairias patyrimines skaitmeninės iniciatyvos „Pramonė 4.0“ scenarijaus užduotis, vykdė gamtos mokslų eksperimentus, pavyzdžiui, klasių mainuose į Bremerhaveno mokyklą mokiniai atliko praktikos darbą, susijusį su vėjo jėgainėmis: konstravo vėjo jėgainių modelius ir analizavo skirtingų modelių vėjo jėgainių energetinį efektyvumą, apdorojo gautus duomenis; La Salle-Buen Consejo, Puerto Real mokykloje mokėsi gaminti katamaranus iš plastikinių butelių, faneros ir saulės baterijų, reikėjo matuoti, skaičiuoti, analizuoti, nes vėliau juos paplūdimyje testavo, o geriausiojo praktikos darbo autoriai buvo apdovanoti.

Dėkojame draugams iš Vokietijos už išvyką į Brėmeno universiteto matavimo, automatizavimo ir kokybės mokslų institutą BIMAQ, už apsilankymą pasauliniu mastu unikaliame žinių ir patyriminių veiklų centre „Klimahaus Bremerhaven“. Ispanijoje turėjome pažintinę išvyką į pramonės 4.0 objektus: Navantijos fabrike sužinojo, kaip naujausiomis technologijomis gaminamos detalės laivams; nuotekų valymo įmonėje susipažino su technologija, kaip nuotekų valymo procese pagaminti kurą automobiliui.

2020 m. balandžio mėn. turėjo vykti mokinių ir mokytojų mobilumas mūsų gimnazijoje, tačiau Covid-19 pandemija pakeitė planus ir visi dalyviai susitikome virtualiame mobilume MS Teams platformoje. Kiekvienos šalies atstovai pristatė galutinį metų tiriamąjį darbą, su kuriais galima susipažinti projekto tinklalapyje http://mesi4.eu/. Partneriams iš Vokietijos ir Ispanijos MS Teams virtuali mokymosi platforma buvo nauja, o mes ir mokiniai iš Čekijos jau naudojo MS Teams savo pamokose.

Baigiantis projektui š. m. rugpjūčio 25–28 d. savo gimnazijoje sulaukėme Čekijos ir Ispanijos mokytojų. Susitikimo metu buvo rengiamos projekto ataskaitos, projekto įsivertinimas, diskutuota apie atsinaujinančius energijos šaltinius ir klimato kaitą. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius A. Jonuška supažindino su misija ir veiklos kryptimis, partneriais, pramone Šiaulių regione, tarptautinio projekto FanpLESStic-sea vadovė D. Jonuškienė su svečiais diskutavo apie mikroplastiko žalą, atliktus vandens tyrimo rezultatus. Svečiai taip pat lankėsi UAB „ROL Lithuania“, pamatė įdiegtą pramonė 4.0 technologiją gamyboje.

Džiugu iš mokinių girdėti, kad projektas buvo įdomus ir prasmingas. Pirmiausia, tuo, kad teko bendrauti, bendradarbiauti ir vykdyti komandines patyrimines veiklas su mokiniais iš kitų šalių. Projekte dalyvaujantys mokiniai ne tik tobulino anglų kalbos kalbėjimo, skaitymo, rašymo, matematikos ir gamtos mokslų žinias bei įgūdžius, bet ir bendrąsias kompetencijas.

Daugiau apie projektą tinklalapyje http://mesi4.eu/.

Daiva Bukelytė, IT mokytoja ekspertė, projekto koordinatorė gimnazijoje
Rima Ernestienė, matematikos mokytoja metodininkė